Web Analytics

Istoricul Petre Popa donează 10.000 de euro pentru Monumentul Eroilor

de | 22.09.2022 11:50 | Actualitate, Cultură, Home

Cel mai important istoric piteștean, prof.univ.dr. Petre Popa, enciclopedist din tagma lui Hasdeu și Iorga, are un of tare vechi, realizarea unui impozant Monument al Eroilor în Pitești, pentru care donează, din economiile sale, suma de 10.000 de euro. În vârstă de 87 de ani, istoricul a „strecurat” în testament că, dacă în timpul vieții sale nu va fi inițiat un cont de subscripție publică, banii vor fi aflați la fiul său, dr. Gabriel Popa, fost parlamentar de Argeș.

După cum ne declara, „ideea ridicării Monumentului datează din 1978, atunci când s-a lansat deceniul primei sărbătoriri seculare a Municipiului Pitești (1388-1988), zona fiind conservată și amenajată exclusivist, prin grija edililor etapelor următoare. Până în 1989, acceptul scris al Comisiei centrale de resort, obligatoriu pentru capitalele județelor, s-a tergiversat, invocându-se prioritatea definitivării Planului Sistematizării Generale Urbane, parafat guvernamental. După 1990, structurile administrative nu au interferat, decizional, atare subiect.

Citește și Profesorul Petre Popa a scris „Portrete postume pentru prieteni”

Ca suport documentar, portofoliul Primăriei Pitești păstrează, însă, schițele arhitectului-șef, Nicolae Ernst (1939-2005), utile ridicării Monumentului, iar un alt set de planșe se află în posesia sculptorului Nicolae Georgescu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Amplasamentul cel mai potrivit pentru edificarea Monumentului este, după convingerea noastră, terenul triunghiular de la unirea bulevardului Eroilor cu strada Nicolae Dobrin, aflat în fața Cimitirului Eroilor (1920) și Cimitirului Militar (1992). Configurația locului recomandă, generos, fixarea elementelor principale pe verticală, precum și amenajarea, la demisol, a unui punct muzeal unic, etalând, printre altele, eșantioane din pământul așezărilor interne și externe unde s-au remarcat, prin lupte, ostașii Argeșului (1877-2022)”.

Venerabilul Petre Popa, conștient de amploarea inițiativei sale, își dorește ca măcar să se amplaseze piatra fundamentală pentru Monumentul reprezentativ al eroilor din Pitești, căzuți la datorie în Primul Război Mondial (1916-1918) și în cel de Al Doilea Război Mondial (1941-1945), simbol care lipsește municipiului Pitești (există doar pentru eroii din Războiul de Independență, pe strada Crinului). Nu știm registrul juridic al terenului – dl. Petre Popa susține că aparține domeniului public – dar Piteștiul are nevoie de un asemenea monument.
„Jurnalul de Argeș” susține acest demers închinat memoriei eroilor piteșteni.

Citește și „Enciclopedia Argeşului şi Muscelului”, de Petre Popa, încă netipărită

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *