Web Analytics
scris vineri, 10.03.2023

Istoria Teatrului „Al. Davila” prezentată de fostul său director Sevastian Tudor

La începutul acestei săptămâni, pe 6 martie, Teatrul ”Al Davila” din Pitești a aniversat 75 de ani de existență. Cu bune, cu rele, ne face o scurtă istorie a teatrului piteștean fostul său director, istoricul și scriitorul Sevastian Tudor (1997-2016).

Istoria Teatrului „Al. Davila” prezentată de fostul său director Sevastian Tudor

„O aniversare… uitată
Identitatea unei națiuni sau instituții sau familii se stabilește prin consultarea și interpretarea izvoarelor, a documentelor istorice… Așa se face că Teatrul „Al. Davila” din Pitești, instituție de cultură de mare importanță pentru județul Argeș și nu numai, și-a pierdut identitatea (de fapt, data nașterii), acum câțiva ani, prin pierderea unui an de activitate, de viață, din rea-voință sau nepricepere sau din cauza slabei sau neștiinței interpretării documentelor.
Astfel că, la 6 martie 1948 s-a inaugurat Teatrul Muncitoresc din Pitești (actualul Teatru „Al. Davila”), în clădirea cinematografului Aquila, aflat pe Strada Victoriei (Strada Mare). Și a fost o inaugurare cu fast, în deschidere, corul și orchestra teatrului, sub conducerea compozitorului Emil Lerescu, au creat o atmosferă deosebit de plăcută. Piesa de teatru cu care s-a inaugurat teatrul a fost „Insula păcii”, de Evgheni Petrov, directorul teatrului fiind Victor Handoca.

De la 1 ianuarie 1949, Teatrul Muncitoresc din Pitești a fost preluat de Centrala Teatrului Poporului, prin Ordinul nr. 639/1949, al Ministerului Artelor și Informațiilor, iar de la 1 februarie 1949 este transformat în Teatru de Stat „care să deservească județele Argeș, Muscel, Olt și Teleorman”
Clădirea Teatrului comunal (sediul actual) se degradase în timp și necesita reparații capitale. De aceea, sediul teatrului, pentru început, a fost Cinematograful „Aquila”. Prin Decretul 199/1949 s-a înființat și Secția de Păpuși a Teatrului, care, din ianuarie 1950, a devenit instituție de stat în cadrul teatrului. De abia în martie 1958, Teatrul de Stat din Pitești a primit numele dramaturgului Alexandru Davila, descendent al boierilor Golești, născut chiar la Golești.

Citește și O nouă carte semnată de Sevastian Tudor: „Contribuţii privind relaţiile româno-suedeze de-a lungul vremii”

Citește și Omagiu al colegilor de la Teatrul Alexandru Davila din Pitești unde Dumitru Lupu a scris o filă de istorie

De ce atunci? Pentru că se împlineau 10 ani de când exista acest teatru. Deci 65 de ani!
La 24 noiembrie 1951, după lucrări de refacere, consolidare, teatrul revine acasă, în localul actual.
Un moment important în istoria acestui teatru a fost punerea în scenă a piesei „Vlaicu Vodă” de Al. Davila, la 30 mai 1958, în rolul principal fiind artistul poporului George Vraca.
Și tot din documente aflăm că teatrul exista la Pitești încă din 1848, deci acum 175 de ani, prin Trupa de Teatru Statornică, sub conducerea lui Constantin Halepliu.
Recomand să spunem că Teatrul „Al. Davila” a împlinit la 6 martie – 75 de ani de existență, moment trecut cu vederea de cei de astăzi. Păcat, pentru că nu trebuie uitată istoria, nu trebuie ignorați înaintașii, nici momentele principale ale evoluției. Istoria locală trebuie studiată și transmisă generației tinere de astăzi pentru a ști cine suntem și de unde venim.

Să nu uităm că, la 60 de ani de la înființare, s-a inaugurat și Muzeul Teatrului „Al. Davila” care cuprindea documente, fotocopii, fotografii, costume, obiecte de recuzită din istoria teatrului, diplome și distincții adunate de-a lungul anilor. Era, atunci, în martie 2008, al doilea muzeu de teatru din România. Dar, din păcate, nu mai există. De ce? Poate ca să ștergem istoria și să ne pierdem identitatea…Dar Teatrul „Al. Davila” va trăi în continuare pentru că spectatorii îl iubesc prin ceea ce a fost și va fi în viitor. A fost și va rămâne un nume în teatrul românesc…”
Sevastian Tudor

Citește și Dobrin evocat de scriitorul și istoricul Sevastian Tudor

Citește și Sevastian Tudor a lansat un volum dedicat echipei FC Argeş

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Nici PSD Argeş nu mai este ce a fost

PSD a câștigat matematic alegerile în Argeș, însă e departe de gloria și procentele de altădată. Realitatea scorului din teren e mascată într-un...

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...