Web Analytics
scris sâmbătă, 27.08.2022

Dobrin evocat de scriitorul și istoricul Sevastian Tudor

„Dobrin a fost un geniu. El a devenit, pe parcurs, dar s-a născut ca un om însemnat, un lider, un talent. A aparținut nu numai Piteștiului și Argeșului, ci întregii Românii, fiind considerat un bun național (în timpul negocierilor pentru a fi transferat la Real Madrid).

Dobrin evocat de scriitorul și istoricul Sevastian Tudor

Dobrin a aparținut în primul rând suporterilor care l-au susținut și l-au socotit un idol, un zeu al fotbalului lor, al bucuriei de a-l vedea jucând.

Dobrin a fost un adevărat conducător de oaste al Provinciei împotriva Capitalei, prilej cu care și-a creat opozanți în rândul fotbaliștilor de la Dinamo și Steaua.

A fost campion al României cu FC Argeș, de 2 ori și a câștigat de 4 ori, titlul de cel mai bun fotbalist al anului.

S-a ridicat deasupra tuturor, ieșind în evidență de nenumărate ori, dar mai ales la 14 decembrie 1972, la Madrid, când a evoluat într-o Selecționată a lumii alături de marele Eusebio, Gento, Amancio, Bene etc., atunci când spectatorii madrileni l-au ovaționat minute în șir cu celebrul: OLE, OLE, OLE!

Un fenomen, un idol, un geniu, marele și inegalabilul Gicu Dobrin, a fost și nu mă feresc să spun, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile.

Să fim mândri că Dobrin s-a născut aici, la Pitești, s-a antrenat pe ”Maracana” Piteștiului, de pe malul nisipos al Argeșului, alături de copii din cartier.

Dobrin a fost un adevărat patriot. A refuzat să rămână la Real Madrid alegând Piteștiul, familia, prietenii, oamenii simpli și suporterii de aici. ”Nu puteam să le fac asta piteștenilor mei” a spus el mai târziu.

Dobrin a jucat 409 meciuri în Divizia Națională, a marcat 111 goluri, a jucat de 47 de ori în reprezentativa României, pentru care a marcat 6 goluri. A antrenat FC Argeș, conducând-o în 138 de meciuri.

Într-un sondaj publicat de ”Sport News”, în anul 2015, Dobrin este Fotbalistul Român al Tuturor Timpurilor, urmat de Hagi, Balaci, Petschowschi, Baratki, Boloni, Duckadam, Gică Popescu, Belodedici, Mutu, Chivu.

Iar ” L’Équipe” din Paris, la 6 iunie 2016 publica un articol despre Dobrin, fiind caracterizat ”Un Tehnician Fără Pereche, Prima Vedetă a Fotbalului Românesc. A debutat în prima divizie la 14 ani și 10 luni. În 1972 a fost la un pas să ajungă la Real Madrid”.

Și recent, la 4 mai 2021, ”Calciomercato” din Italia îl considera pe Dobrin drept ”Cel Mai Bun Fotbalist Român Din Toate Timpurile”. Hagi a fost un fenomen dar avea un singur picior. Dobrin era Magician cu ambele picioare”.

Să cinstim memoria marelui nostru jucător Nicolae Dobrin și să ne bucurăm că s-a născut la Pitești și să ne bucurăm că face parte din galeria marilor fotbaliști ai lumii de origine latină, remarcat mai ales, prin intuiție și tehnică, alături de Eusebio, Riverra, Platini, Raul, Zico, Romario, R.Kopa, Del Pierro, Betega, Zidane sau Ronaldo și Messi.

Să-i mulțumim lui Dobrin că a existat căci fără el am fi fost mult mai săraci. Să le mulțumim și băieților de la FC Argeș care au fost alături de el și spectatorilor care i-au fost aproape și la bine și la rău.

Acea stea care a venit pe Pământ, la Pitești, acum 75 de ani, nu s-a stins, n-a apus ci s-a ridicat la Cer, de unde veghează și luminează calea fotbalului argeșean. Să nu-l uităm pe magicianul Nicolae Dobrin și să vărsăm o lacrimă pentru el”, a scris istoricul și scriitorul Sevastian Tudor, ieri, pe site-ul oficial al clubului FC Argeș, cu ocazia comemorării marelui Dobrin.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită