Web Analytics

Ironia sorţii. Un piteştean a câştigat în instanţă dreptul de a nu plăti încălzirea la Termo Calor, dar încă primeşte facturi

de | 5.03.2020 13:26 | Dezvăluiri

# „De ce spun că îmi dau energie și îmi facturează pe apartament, dacă eu nu mai am nici țevi?”

Un piteștean debranșat de mult timp de la sistemul centralizat de termoficare, care s-a războit cu societatea Termo Calor Confort în instanță și a câștigat, spune că încă primește facturi pentru energie, deși nici măcar conductele de transport nu mai trec prin locuința sa, un apartament din centrul Piteștiului. Conductele de transport trec doar prin curtea blocului și mai furnizează agent termic doar pentru câteva apartamente. „Eu am centrală de apartament, iar în apartamentele de pe scara noastră nu mai există nici țevi. Este o țeavă principală care trece prin curtea blocului și urcă în apartamentele care mai sunt branșate la sistemul centralizat de termoficare. Din 40 de familii, mai sunt doar vreo 5 care primesc termoficare și sunt separate, una aici, 2 acolo, 2 în partea cealaltă, dar nu au legătură cu apartamentul meu”, povestește dl. Dan Puiu Marin.

Pe fondul acestei probleme, Puiu Marin a început un proces cu cei de la Termo Calor în 2014. „Eu mă judec cu ei și câștig la Tribunal, în 2015, definitiv și irevocabil că n-am ce să le plătesc. Ei ce au făcut? Au reluat aceeași poveste”.
Omul spune că facturile au început să reapară din 2016. „Fiecare apartament care nu mai are treabă cu termoficarea plătește o anumită cotă pentru țeava respectivă care trece prin casa lui. Ce treabă am eu cu un lucru care nu e al meu?”, se întreabă cetățeanul. Din 2016, în fiecare lună a sezonului rece, Marin spune că primeește facturi cu tarif diferit. „Acum îți cere 10 lei, luna viitoare 4 sau 5 lei, dar eu n-am plătit niciodată”.

Răspunsul Termo Calor: „Toți proprietarii din cadrul unui condominiu plătesc părți comune”

Puiu Marin a trimis o cerere directorului societății Termo Calor Confort, în care a prezentat decizia irevocabilă a instanței, însă răspunsul primit de la societate nu-l lămurește deloc în privința facturilor pe care susține că le primește în continuare. „Care energie facturată, dacă nu e furnizată, dacă eu nu primesc nimic pe nicăieri? În bloc intră o cantitate de energie termică, energie care vine la apartamentele care n-au treabă cu noi, dar noi trebuie să plătim țeava aceea care trece, se duce la ei. Ce legătură am eu cu țeava aceea? De ce spun dânșii că îmi dau energie și că îmi facturează pe apartament energia, dacă eu nu mai am nici țevi, nimic? Nu primesc absolut nimic, nici apă caldă, nici energie termică. Eu mă judec, câștig și instanța Tribunalului spune că n-am nimic de plătit, definitiv și irevocabil. Ei (Termo Calor, n. red.) au reluat aceeași poveste”, adaugă Dan Marin.
Iată ce i-a răspuns Termo Calor Confort: „Referitor la adresa din data de 13.02.2020, înregistrată la Registratura TERMO CALOR CONFORT SA sub nr. 979, privind proveniența cantității de energie facturată la apartamentul dumneavoastră, vă comunicăm următoarele. În conformitate cu prevederile Legii 196/2018, art. 97, alin. (3), toți proprietarii din cadrul unui condominiu plătesc părți comune, așa cum acestea sunt stipulate la art. 35, alin (1), lit. e). Cantitatea de energie termică facturată este stabilită în urma citirii lunare a contorului de branșament împreună cu reprezentantul asociației de proprietari și repartizată fiecărui proprietar de spațiu din condominiul blocului 3-5, conform ORDINULUI 483/ 2008, art. 12, alin. (2), lit. b)”, se arată în documentul semnat de directorul general Termo Calor Confort Pitești, Iulian Richițeanu.
Articolul 97 al Legii 196/2018, alin. (3): „În baza convențiilor de facturare individuală, furnizorii emit facturi individuale către toți proprietarii din condominiu care includ atât contravaloarea consumului repartizat proprietății individuale, cât și contravaloarea cotei-părți ce le revine din consumul comun”.
Ce prevede Legea 196/2018, la art. 35, alin (1), lit. e): „În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele: locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune; subsolul; coșurile de fum; holurile; instalațiile de apă și canalizare, electrice, de telecomunicații, de încălzire și de gaze de la branșament/racord până la punctul de distribuție către părțile aflate în proprietate individuală; canalele pluviale; paratrăsnetele; antenele colective; podul; pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria; ascensorul; interfonul – partea de instalație de pe proprietatea comună; rezervoarele de apă; centrala termică proprie a clădirii; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura, structura de rezistență; fațadele; acoperișul; terasele”.
Ce presupune Ordinul 483/2008, art. 12, alin. 2, lit. b: „Cantitățile de energie termică pentru încălzire ce se facturează individual se determină astfel:
b) în cazul în care nu sunt montate repartitoare de costuri, sunt deconectări de la instalația interioară de distribuție a energiei termice sau/și sunt operatori economici care își desfășoară activitatea în condominiu, cantitatea de energie termică pentru încălzire consumată în spațiile comune se calculează proporțional cu raportul dintre suprafața echivalentă termic a corpurilor de încălzire montate în spațiile comune luată împreună cu cea a conductelor rețelei interioare de distribuție și încălzire ce traversează spațiile comune și suprafața echivalentă termic totală din condominiu (SET 3/SET, conform anexei nr. 2). Suprafața echivalentă termic totală însumează suprafața echivalentă termic a tuturor corpurilor de încălzire racordate la instalația interioară de distribuție a energiei termice și cea a tuturor conductelor rețelei interioare de distribuție și încălzire. Cantitatea de energie termică consumată în proprietatea fiecărui consumator este proporțională cu:
1. suprafața utilă a spațiului cu destinație de locuință și cu suprafața echivalentă termic a corpurilor de încălzire și a coloanelor de distribuție și de încălzire din spațiile cu altă destinație decât cea de locuință pe care proprietarul le are în folosință (SET 2 din anexa nr. 2), dacă este cazul, pentru consumatorii racordați la rețeaua internă de distribuție a agentului termic, fiind aplicabile prevederile art. 9 pct. 14;
2. suprafața echivalentă termic totală a corpurilor de încălzire și a conductelor rețelei interne de distribuție și încălzire ce se găsește în spațiul cu altă destinație decât cea de locuință (SET 4 din anexa nr. 2), pentru operatorii economici; suprafața echivalentă termic a coloanelor de încălzire și de distribuție ce traversează spațiile cu destinație de locuință, pentru proprietarii care sunt deconectați”.

„Am câștigat, dar ei nu au ținut cont de decizia Tribunalului”

Cetățeanul consideră neconcludent răspunsul Termo Calor, mai ales că răspunsul nu face nicio referire la faptul că are o decizie definitivă și irevocabilă să nu plătească agentul termic facturat de compania de utilități. „Am câștigat, dar ei nu au ținut cont de decizia Tribunalului. Ei invocă niște legi, dar nu țin cont de o lege. Arată că au niște legi pentru a le plăti, dar de ce n-au ținut cont de legea de la Tribunal, care a spus că n-am nimic de plătit. Tribunalul nu este un for suprem al justiției și nu trebuie să ținem cont de el?”, mai spune Puiu Marin.
În situația acestuia mai sunt și alte persoane. „Mai mulți locatari din bloc au câștigat procesul. Restul de piteșteni, care sunt debranșați de la sistemul centralizat, nu știu de ce plătesc. Le-am spus și vecinilor mei: dacă nu mai ai nici țeavă în casă, ce anume plătești?”

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii