ÎPS Calinic a trecut de la evaziunea fiscală, la evaziunea duhovnicească

de | 18.11.2010 16:16 | Actualitate

Într-un articol publicat în ediţia trecută a Jurnalului de Argeş, intitulat „Robie la Arhiepiscopie”, dezvăluiam faptul că „ITM-ul a amendat fabrica de pâine a Arhiepiscopie Argeşului şi Muscelului cu 400 de milioane de lei”. A doua zi, pe adresa redacţiei, ne-a şi sosit un drept la replică foarte înţepat din partea Arhiepiscopiei în care, sub semnătura consilierului economic, părintele Ioan Dudaş, ÎPS Calinic ne acuză de „vădită denigrare nemeritată”.

Către
Redacţia Săptămânalului Jurnalul de Argeş
Domnului Redactor Şef Gabriel Grigore

(…) Ca un cotidian imparţial şi corect ar fi fost necesar ca înainte de a scrie articolul „Robie la Arhiepiscopie. ITM a amendat fabrica de pâine a lui Calinic cu 400 de milioane de lei” să vă adresaţi şi Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului şi aţi fi constatat că această acuzaţie este nedreaptă şi neadevărată deoarece suma pe care o declaraţi este neadevărată şi nu se referă la ceea ce aţi scris tendenţios şi calomnios ca subtitlu. Analizând matematic suma nu este de 400 milioane lei ci 13.500 lei şi nu corespunde acuzaţiilor Jurnalului de Argeş „Evaziunea şi munca la negru practicate asiduu”. Ne pare foarte rău pentru că un săptămânal ca Jurnalul de Argeş deschide o asemenea campanie de denigrare a Arhiepiscopiei şi a Întâistătătorului ei care nu deţine şi nu administrează direct bunuri şi valori de nici un fel. Activitatea Înaltpreasfinţitului este, conform dreptului divin şi canonic, de a sfinţi, conduce preoţimea şi credincioşii, precum şi de a învăţă cuvântul Evangheliei lui Iisus Hristos. Întreg articolul şi altele cuprinse în paginile Jurnalului de Argeş au o vădită denigrare nemeritată.
(…) Domnul Ionuţ Stanciu în concluziile domniei sale este pripit iar noi spunem conform cuvântului domniei sale „este strigător la cer să acuzi pe nedrept Arhiepiscopia şi pe Arhiepiscopul ei fără să consultaţi unde este adevărul. Iar cel care furnizează asemenea date necertificate să îşi cerceteze conştiinţa.
Consilier Adm. Economic, Pr. Ioan Dudaş


Înalt Preasfinţite Calinic,

Nu exclud faptul că sunteţi un eseist incitant, un autor demn de lectură. Numai că, din nefericire, cred că folosiţi această valoare intelectuală pentru a masca decăderea morală a bisericii pe care o patronaţi în Argeş. Sunt întrutotul de acord că biserica, prin vocea Înalt Prea Sfinţiei Voastre, vrea să dialogheze cu toţi enoriaşii în căutarea adevărului, dar pentru ca această comunicare să fie eficientă şi rodnică este necesar ca ea să se poarte pe aceeaşi lungime de undă, într-un cadru, dacă nu prietenos, cel puţin sincer. Ne reproşaţi că amenda primită de la ITM nu a fost de 400 de milioane, ci de 135 de milioane, şi că, analizând matematic, suma nu corespunde acuzaţiilor din articolul cu pricina, privind „evaziunea şi munca la negru practicate asiduu de firmele Arhiepiscopiei”. Într-adevăr, singura greşeală a fost cu cifra amenzii, dar pe care n-am ghicit-o nici noi şi nici Sfinţiile Voastre. Jurnalul a scris „400 de milioane de lei”, Arhiepiscopia, în dreptul la replică, a trecut „135 de milioane”, pentru ca, în final, ITM-ul să vă ierte păcatele „în muncă”, la doar 325 de milioane de lei. Iată că, din punct de vedere matematic, Jurnalul a fost mai aproape de adevăr. În ceea ce priveşte munca la negru de la fabrica de pâine, pe care tot încercaţi să o albiţi în dreptul la replică, cea mai clară dovadă că noi am avut dreptate este că aţi fost obligaţi să închideţi temporar activitatea brutăriei pentru remedierea neregulilor semnalate de inspectorii de la Muncă. Cu părere de rău vă anunţ, Înalt Preasfinţite, că aţi trecut, mai nou, „de la evaziunea fiscală, la evaziunea duhovnicească”, încercând să ne faceţi din vorbe. Îmi scrieţi în încheierea dreptului la replică următorul lucru, citez: „Domnul Ionuţ Stanciu în concluziile domniei sale este pripit iar noi spunem conform cuvântului domniei sale „este strigător la cer să acuzi pe nedrept Arhiepiscopia şi pe Arhiepiscopul ei fără să consultaţi unde este adevărul. Iar cel care furnizează asemenea date necertificate să îşi cerceteze conştiinţa”. Mai lăsaţi-ne cu aceste idei îmbălsămate, Prea Înalte, pentru că altfel o să asistăm, cât de curând, la decesul spiritual al bisericii în Argeş.
Cu evlavie, Ionuţ Stanciu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii