Web Analytics

Ion Mînzînă: „Se pare că suntem mult mai grijulii cu animalele decât cu oamenii”

de | 28.07.2021 15:46 | Actualitate

Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș, a vorbit despre atacurile provocate de urși, în cadrul conferinței de presă de miercuri-28 iulie. „E o problemă care privește foarte mult județul Argeș. Avem 30 de localități care au avut mai mult sau mai puțin de a face cu această problemă. Lăsând la o parte ideea că și ONG-urile pot avea dreptatea lor, vrem să punem pe picior de egalitate omul și animalul. La acest moment, din păcate, se pare că suntem mult mai grijulii cu animalele decât cu oamenii. Un primar mi-a spus că dacă omor un urs, plătesc cu legea; ursul dacă mă omoară pe mine, nu plătește nimic. (..) Gândesc că trebuie să găsim calea cea mai bună în așa fel încât să putem proteja cetățenii. Eu nu spun că soluția împușcării ar fi cea mai bună sau soluția relocării sau soluția gardurilor pe Transfăgărășan. (..) Mor oameni, asta e nenorocirea. Ultimele cazuri sunt dramatice”, a spus Ion Mînzînă, care a amintit de tragedia din 23 iulie a.c., din Harghita, când un cioban în vârstă de 26 de ani a murit după ce un urs a atacat stâna în care se afla.

Citește și Poveşti horror cu trei argeşeni atacaţi de urs

În acest moment, fie că vrem sau nu, trebuie să subliniem faptul că ursul are mai multe drepturi decât omul. Intrăm într-o zonă total anormală. Pot să fiu din Brăila sau din Argeș, dar să pui un animal cu drepturi mai mari decât ale omului, îmi dați voie să cred că intrăm într-o zonă a absurdului, de care văd că nu ține nimeni cont și alții din afară ne trasează direcții de acțiune. În Occident, a existat o corespondență cu vreo 7 ambasade, prin care ne-am oferit să le donăm exemplare de urs pentru pădurile lor și răspunsul a fost unitar nu. Și atunci, să primești lecții de la unii la care nu există urs, nu e cea mai bună zonă de acțiune. Din 2016, de când s-a interzis cota de recoltă, care ținea sub control înmulțirea anormală a exemplarelor de urs, iată că familiile de urși s-au înmulțit într-un mod necontrolat și se pare că am avea de vreo 4 ori mai mulți urși decât se poate suporta real. Sunt făcute calcule pe suprafața împădurită, pe zone de hrană, pe surse de apă. N-am făcut noi studiile, au făcut unii mult mai deștepți decât noi pe zona aceasta. Nicidecum că s-au tăiat păduri și de aceea a coborât ursul în zone locuite de om. Soluția nu e la noi, cei de aici. Noi sprjinim cetățenii. În capul nostru se sparg multe dintre doleanțele cetățenilor, care, în disperare de cauză, sună peste tot”, a spus și Dumitru Bughiu, vicepreședintele CJ Argeș.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Dl.Presedinte Manzana are dreptate.DAr cei care dau o lege pedepsesc pt. incalcare doar pe unii iar partea cealalta scapa de orice fel de raspundere.Este f. bine ca protejam flora si fauna dar daca fauna produce pagube atunci cine o protejeaza prin lege ar trebui sa prevada si despagubiri pe masura pt. cel afectat de actiunile faunei.Desigur nu poti pune ursul sa plateasca dar poti pune sa plateasca sume considerabile(de ex. pt. omor) pe cei care au dat o lege incompleta si pe cei care nu o aplica.Atunci sa vedeti ce grija mare vom avea sa nu se intample.Si aici se poate aplica principiul cu legitima aparare si cu protectia vietii umane, care este scris in constitutie.Dar dupa cum se vede dam legi pe genunchi care rezolva ceva dar distruge/afecteaza altceva in mod negativ.
    Deasemenea nu trebuie sa nastem situatii in care animalul sa interactioneze direct cu oamenii.Dar din pacate nu suntem in stare,nu ne intereseaza sau nu vrem!
    ONG-urile ar trebui sa intervina practic in situatie nu doar prin vorbe si sa dea solutii aplicabile nu idealistice.