Campania „O stradă şi un bust pentru Constantin Stroe”
Este deja binecunoscută ințiativa Jurnalului de Argeș “O stradă și un bust pentru Constantin Stroe”, inițiativă care a fost salutată de multe personalități ale județului care l-au cunoscut sau chiar au lucrat cu fostul director general de la Dacia. Astăzi stăm de vorbă cu Ion Iordache, fostul vicelider de sindicat al S.A.D, acum la pensie.
„A fost o personalitate a zonei noastre, o mare personalitate, din punctul meu de vedere, și merită să aibă o stradă. Multe se pot spune despre dumnealui. Eu pot să vorbesc despre el și de rău, și de bine, dar până la urmă învinge binele pe care l-a făcut – modul cum a gestionat Uzina Colibași până în momentul când au venit francezii. Am trăit împreună niște momente foarte grele în anii ’90. El a gestionat un moment. Uzina ne-a creat pe toți, am avut de lucru și noi, dar și el, în construcția asta pe care a făcut-o în anii ’90 pentru ca uzina să poată fi cumpărată de un mare concern, pe vremea aceea, care era Renault. Eu îi port o amintire deosebită, cu rele, cu bune, cu tot ce a fost.
Se poate discuta mult pe tema Constantin Stroe. Eu eram la sindicat, eram o persoană mai implicată, mai activă și aveam și altercații. Firești. Altercații poate e prea mult spus. Aveam contradicții care, consider eu, ne-au unit într-un fel. Pentru că pot să spun că și el m-a respectat tot timpul, chiar dacă am avut divergențe. Marele lui talent era acela de a fi un foarte bun orator, cunoștea limba oamenilor din uzină, era un tip impunător, avea discurs bun, oamenii îl respectau, l-au respectat o lungă perioadă de timp. A făcut și greșeli, dar să nu vorbim de greșeli acum. Greșelile pe care le făcea dumnealui eu le justific acum, având în vedere că uzina este încă în picioare și funcționează. Împreună am făcut o mare restructurare la Dacia, care a fost dureroasă. Dar noi atunci eram supradimensionați, aveam peste 27.000 de oameni. Atunci au fost dați afară în jur de 14.000. A fost nevoit să facă asta și de aceea oamenii l-au considerat ca fiind vinovat. Dar eu, privind lucrurile de acum, din timpurile de acum, justific de ce s-a întâmplat acea mare disponibilizare. Nu puteam să stăm acolo 27.000 de oameni.
Nu aveam ce lucra. Vedeți că și acum se discută despre redimensionare. Și așa va fi, probabil. În sfârșit, despre Constantin Stroe eu pot spune în momentul de față doar lucruri bune. Mă bucur că aveți această inițiativă de a se da numele lui Constantin Stroe unei străzi din Pitești și de a avea un bust în municipiul reședință de județ, pentru că este foarte important să ne recunoaștem trecutul. Și el a marcat istoria anilor ’90 și a marcat-o atât de bine, încât uzina funcționează și acum. Pentru că Piteștiul, fără Uzina Colibași, ar fi un oraș anonim”.
0 Comentarii