De când sunteți primar la Albota?
– Din 1996. Am șapte mandate câștigate, candidez pentru al optulea, pe care nu mi l-am dorit, dar pentru faptul că n-am terminat canalizarea în satele Mareș și Cerbu, oamenii au zis să continui.
Ați avut momente în aceste șapte mandate când ați vrut să renunțați?
– În primul an mi-a fost foarte greu. Aveam sediu de primărie impropriu, la ușă era o găleată cu apă și cana legată de un lanț. Din mediul în care venisem și unde lucrasem, m-am trezit undeva, unde știam că e Albota, dar nu-mi venea să cred că în ultimii șapte ani, înainte să ies primar, că fusesem plecat la lucru în străinătate, nu se făcuse nimic. La service, la Ștefănești, și apoi în exterior, știam clar ce am de făcut, mă ghidam după regulile unui sistem organizat, după proceduri. Și m-am trezit dintr-o dată în administrație, la Albota, unde era debandadă. Fiecare venea la serviciu când voia și pleca la fel, tot când voia.
Mai lucrează cineva din perioada aceea în primărie, în afară de dvs?
– Da, două persoane, dintre care una e contabila.
Cum ați reușit să accesați atâtea fonduri, europene și guvernamentale?
– Nu am un serviciu specializat. M-am implicat eu, secretarul și contabila în toate aceste proiecte, plus ceilalți din echipă, că nouă suntem toți angajații, la o comună de aproape 4500 locuitori. Am externalizat serviciile, iar de poliție comunitară nu avem nevoie, că am implementat sistemul de supraveghere video în comună. Este tip Londra, scuzați-mi lipsa de modestie, exact așa cum am văzut eu la Londra. Nu este colț de stradă în Albota care să nu fie monitorizat.
„Nu avem infracționalitate în comună. La noi, la Albota, și înainte de 1989 se dormea cu ușa deschisă”
Și s-a redus incidența infracționalității?
– Păi, nu prea avem la Albota.
Asta de când ați introdus supravegherea video sau e din tradiția localității?
– Puritatea neamului românesc se află la Albota și cu asta v-am spus totul. La noi, la Albota, și înainte de 1989, se dormea cu ușa deschisă.
Prin ce era cunoscută Albota înainte de 1989? Există o particularitate, un brand al comunei?
– Îmi pare rău să vă spun, dar nu era cunoscută prin nimic. Nu era un singur metru de asfalt turnat în 1996, când am devenit primar. Totul era în beznă și exista un singur bec în fața postului de poliție. Țin minte că mă aflam la un prieten acasă și cineva s-a răsturnat cu căruța cu fân din cauza drumului prost și respectivul îl înjura pe primar. Iar eu n-aveam nici un an de când venisem în funcție. Pentru că drumurile erau așa cum erau atunci în Albota, că nici nu pot să vi le descriu. Dar cetățenii le știu cum erau și cum sunt acum și de aceea îmi acordă încredere în continuare și m-au votat de fiecare dată, în cele șapte mandate, cu peste 70%. Pe lângă drumuri, am construit 12 poduri în comună, acolo unde a fost nevoie. Acum asfaltez și ultimii 2 km din Albota, pe Anghel Saligny.
Și gata? Toată comuna e asfaltată?
– Da. Mai sunt două, trei drumuri scurte, de 300, 400 m fiecare, însă cetățenii nu le-au predat la domeniul public și nu pot să le asfaltez, că altfel pățesc precum dl Pendiuc.
Procentual, cât ați asfaltat?
– Peste 96% din comuna Albota. Plus încă 9 km de drumuri agricole pe fonduri europene.
Nu v-a fost teamă de fondurile europene? Mulți și-au prins urechile în ele.
– Ne-am prins și noi urechile la un moment dat, dar ne-am pus pe învățat. Am învățat unii de la alții, eu de la colegii din primărie și ei de la mine.
Câți bani, ca fonduri, ați accesat în ultimul mandat?
– Circa 5 milione euro, în contextul în care Primăria Albota are venituri proprii de doar 800.000 euro.
Cu canalizarea cum stați?
– Mai am de băgat doar la Cerbu și Mareș. Fac parte din ADIA, așa că vom băga canalizare și acolo. Avem și gaze băgate în comună, am început încă de acum 15 ani. Pe toate coclaurile din Albota, că asta i-a minunat și pe concetățenii mei, cum de am reușit.
Și la gaze vă întreb tot în procente, cât ați băgat?
– 100%. E acoperită toată comuna. N-am băgat, v-am mai spus, doar acolo unde cetățenii n-au predat drumurile la domeniul public, că nu-mi permite legea.
Ce ați mai avea de făcut în Albota?
– Să termin canalizarea, care e foarte costisitoare, se ridică la 10 milioane euro. Și m-am sfătuit și cu oamenii pe care mă bazez și pe care i-am pregătit să-mi ia locul, când va veni momentul, și am stabilit să facem lucrurile ca la carte.
Vorbiți de cine va veni după dvs? Fiindcă mulți primari ezită la acest capitol…
– Domnu’ Grigore, de ce să ezităm? Că altfel picăm în ridicol. Cineva trebuie să ia taurul de coarne în această privință.
Deci v-ați gândit la succesiune, cum s-ar zice.
– Bineînțeles. Și cu acceptul tuturor, ne sfătuim, că suntem într-o echipă, nu hotăresc eu de unul singur. N-am nimic cu contracandidatul meu, dar el nici măcar nu locuiește în Albota. Și nu este nici nepotul meu, îmi este doar fin. El m-a atacat, dar eu pe el nu, fiindcă mi-am propus să nu fac o campanie negativă. Iar cetățenii din Albota au observat și apreciază asta.
Citește și Ion Mînzînă: „Mizăm să câştigăm peste 50% la alegerile locale”
„ISC-ul m-a amendat că proiectul Monumentului Eroilor nu s-a respectat cu 10 cm”
E adevărat că n-ați putut face recepția Monumentului Eroilor din comună pentru o abatare de 10 cm de la proiect, descoperită de ISC?
– Toată comuna Albota și-a dorit un Monument al Eroilor, cel pe care-l vedeți în fața primăriei. L-am făcut. Unii, și în mod special contraacandidatul meu, au crezut că m-au prins cu nu știu ce defect. Dar eu am avut aviz de la Culte, studiu geo, studiu topo, de la Mediu, absolut tot. Constructorul a pus monumentul cu 10 cm distanță față de proiect și aici mi-a găsit mie hiba domnul director de la Inspectoratul de Stat în Construcții.
Păi, domnule primar, sunt blocuri care se contruiesc cu etaje în plus, cu încălcarea flagrantă a legii și ISC-ul nu se sesizează!
– Știu, domnu’ Grigore! A venit chiar șeful de la ISC să mă controleze, a măsurat personal cu ruleta. Doamne, ce s-a mai foit pe aici, prin curtea primăriei, și ce aere și-a mai dat. I-am spus atunci: ”Domnule, dumneata ai pus ochii pe mine, ați fost direcționat pe pimarul din Albota, dar vedeți că există diriginte de șantier. Mai mult, nu mă lăsau copiii ăștia cu care lucrez în primărie să greșesc. Așa că v-ați ales greșit ținta”.
Am înțeles eu bine? FC Argeș se antrenează pe terenurile de sport de la Albota?
– Sunt legat sufletește de Pitești. Nimeni nu știe că mama a locuit pe strada Doja, la nr. 37, la tanti Geta. Și că Piteștiul e a doua mea casă. Și apoi, Piteștiul e Pitești. Eu și când lucram în Egipt spuneam că sunt din Pitești sau din apropiere de Pitești și arătam orașul pe hartă, că de Albota nu știa nimeni. A venit dl Gentea, ne-am uitat împreună la baza sportivă, și a zis: ”Dl primar, vreau terenul de antrenament pentru FC Argeș pe 3 ani!”. E adevărat și că a investit mult în el, a reînsămânțat și tot ce a mai fost necesar. Terenul de la Albota va fi casa FC Argeșului pentru antrenamente până la finalizarea noului stadion.
Citește și Administraţia Gentea a marcat proiecte majore de infrastructură rutieră
„Până la dl Gentea nici nu exista transportul metropolitan”
Un alt subiect fierbinte, cel al transportului metropolitan, al transportului public de persoane.
– Am o explicație de ce nu am intrat, e rezonabilă, a înțeles-o și dl Gentea și ea ține de bugetul mic al comunei. V-am spus că am doar 800.000 euro fonduri proprii. Mă costă 700.000 lei, deci peste 150.000 euro și eu am venituri atrase de 800.000 euro pe toată primăria, pe un an. Așa că am rămas pe zona de transport județean pe care suntem și acum și care va fi dezvoltată. Văd că domnii Mînzînă și Nicolaescu deja se ocupă și se străduiesc să pună ordine și să reconfigureze transportul județean. Și vor fi în caietul de sarcini microbuze și autobuze noi, marca Mercedes, pe perne de aer și cu aer condiționat. Voi face, în schimb, o linie care să coboare din Tonești la școala din Mareș și vom subvenționa cu 1 miliard lei vechi de la CL un mijloc de transport pentru seniorii cu pensie mică.
Să vorbim și despre sala de sport.
– Din start vă spun că nu am vrut una mică, pe care mi-o accepta imediat CNI-ul, din acelea pe care le tot vedeți prin județ. A trebuit să mai cumpăr teren și-i mulțumesc vecinei care a înțeles urgența și ne-a vândut la foc, cum se zice, adică repede, ca să facem suprafața necesară și să trecem proiectul de sală pe care ni-l doream.
Ce capacitate are sala?
– 180 de locuri la etaj, e foarte frumoasă, e aproape gata. Am cumpărat și mașină de spălat pe jos, sunt încântat până la Dumnezeu. Se pot țin în ea competiții de handbal și de baschet. Și de fotbal, dar mai puțin. Să știți că m-au ajutat foarte mult și sponsorizările oamenilor de afaceri din Albota. Așa am putut achiziționa tabela de marcaj electronică, fiindcă nu era prevăzută în proiect, să asfaltez curtea și toate cele.
„Alina Gorghiu mi-a propus să trec la PNL și am refuzat-o”
Cum decurge campania, e civilizată sau nu?
– Orice pot spune despre mine contracandidații, dar că n-am făcut treabă în comună, asta nu pot spune. Unii vor schimbare, foarte bine, va veni și vremea schimbării. Însă cel care mă va schimba trebuie să fie la nivelul și la gândirea mea. Să vrea binele acestei comune. Nu are voie nimeni, cât voi trăi eu, să coboare ștacheta de acolo de unde am lăsat-o. Mi-am impus să nu fac o campanie electorală de denigrare, deși contracandidatul meu face asta. Dacă mă deranjează ceva, și o spun acum, e vorba de persoane care au venit să se consulte cu mine ani de zile în diferite probleme și care acum, după ce au plecat din PSD, au venit și mi-au propus să trec la PNL. I-am refuzat, evident.
Înțeleg că ați avut oferte să treceți la alt partid?
– Da, chiar și dna Alina Gorghiu mi-a propus să trec la PNL. S-a întâmplat la Lerești, la ziua comunei. Eu am servit-o cu mici de calitate de la Albota, iar dânsa mi-a șoptit la ureche, și asta nu o dată, ci de ”n” ori, să mă mut la dânșii la PNL, alături de Bebe Ivan, că, după noi, vor veni și alții. Nu este în firea mea să fac astfel de lucruri, să trec la alt partid.
Propunerea doamnei Gorghiu a fost civilizată? V-a presat în vreun fel?
– Nu. Propunerea a fost civilizată, însă comportamentul dumneaei după acest episod, când am refuzat-o, n-a fost la fel de ok. Să nu uite, doamna, că dânsa e ministru al Justiției și reprezintă oamenii în robă, procurori și judecători, care împart dreptatea în țara asta și care veghează la respectarea legii. De aceea, în cazul dânsei, trebuie să fie foarte atentă la cine o reprezintă în comuna Albota, cu cine se însoțește fiindcă persoana în cauză o reprezintă în fața oamenilor. N-ai voie să te urci pe monument și să spui ”candidatul ăsta e bun și contracandidatul de la PSD-nu!”. Lasă-i pe oamenii din comună să hotărască asta, nu încerca să-i influențezi.
Citește și Premieră neagră! Sărbătoarea Narciselor fără narcise
„De la CNI am plecat direct la ATI, la Spitalul Județean”
De ce credeți că în Albota, de șapte mandate, a câștigat numai PSD?
– Oamenii din Albota și-au dat seama de experianța mea de viață, au văzut că am început bine încă din primul mandat și au decis să meargă în continuare cu mine. Dar le-am zis întotdeauna albotenilor că toate realizările mele sunt și ale PSD-ului. Pentru că în acest partid am găsit un punct de sprijin și înțelegerea necesară pentru proiectele mele. PSD n-a venit întâmplător la guvernare, ci ca să îndrepte situația țării. Că nu aducea dl Iohannis partidul nostru la guvernare dacă nu-și dădea seama că e greșit și că fără PSD nu se poate. Și nu numai dânsul și-a dat seama de asta, ci și partenerii noștri din Vest. Ca să vă răspund, când cer albotenilor să voteze PSD o fac în cunoștință de cauză, chiar dacă am și eu supărările mele. Uitați, când am fost la CNI pentru sala de sport, după aia am ajuns direct la ATI, la Spitalul Județean. Pentru că m-am gătit să dau bine la CNI, m-am îmbrăcat la costum, m-am îmbracat subțire, și am răcit. Am făcut pneumonie. Până dimineața, doamna dr. Galbenu și tot ATI-ul, să le dea Dumnezeu sănătate, s-au luptat să mă salveze, că am fost între viață și moarte. Dimineața, când m-am văzut că traiesc și că era salteaua udă sub mine, am zis: „Băi, ai avut zile să trăiești!”. Și asta în contextul în care trăiesc doar cu un plămân. Și uite că Dumnezeu mi-a ajutat și sunt hotărât, am scos deja la licitație biserica ce va fi ridicată chiar aici, în fața primăriei. Pentru că Dumnezeu merită ceva pentru faptul că sunt opt ani de când am fost operat de cancer la plămâni, nu e niciun secret, mi s-a extirpat unul, și uite că încă trăiesc. Asta înseamnă că Dumnezeu e cel care a hotărât că trebuie să mai fac umbră pământului în folosul comunei mele. De aceea merită să fac acest lăcaș și am alocat deja primii bani, avem 15 miliarde lei vechi și lucrarea e scoasă la licitație pe SEAP.
Citește și A început procesul lui Aurelian Vasile împotriva AJVPS Argeş, care l-a dat afară!
0 Comentarii