Web Analytics

Ion Dobrinoiu, victima lăcomiei Stăpânului Mircea Andrei

de | 1.03.2012 20:40 | Dezvăluiri

Ieşi afară, şpagă ordinară! Așadar, după o îndelungată carieră în care a deținut încă dinainte de 1989 funcții importante de conducere și pe când tocmai se afla la un pas de pensionare, șeful Direcției Silvice Pitești, Ion Dobrinoiu, a ajuns în spatele gratiilor, reținut de DNA și ulterior arestat pentru 29 de zile sub acuzația de luare de mită. De vinerea trecută, când vestea s-a propagat ca o undă de șoc în spațiul public, detaliile s-au amplificat odată cu controversele, cazul căpătând o amploare maximă. Și nu este nimic de mirare, câtă vreme Dobrinoiu era un personaj foarte bine cunoscut nu numai în lumea silvică, ci era perceput ca una din piesele cele mai grele din angrenajul politico-financiar al PDL-Argeș. Fie numai dacă ne gândim la resursele uriașe administrate de Direcția Silvică și la sistemul extrem de disciplinat prin care acționează pădurarii, în care ordinul șefului se execută, nu se discută, întocmai ca la armată. După toate cele întâmplate într-un miez de noapte, directorul silviculturii argeșene conștientizează poate acum, și oricum prea târziu, că pentru niciun partid, și cu atât mai puțin pentru un șef de partid, nu merită să-ți pierzi libertatea. Pentru că exact asta pare totul la prima vedere. Dobrinoiu a picat victimă angrenajului politic veros în care a fost programat să acționeze, în care a pus zelul vecin cu inconștiența de a executa comenzile primite de la partid, mai presus decât siguranța personală. În cele ce urmează, vom încerca să pătrundem ceva mai adânc în tainele acestui caz, care cu siguranță că se va dezvolta pe parcurs cu ramificații și mai spectaculoase. Pentru că e limpede că la mijloc se află o acțiune mult mai vastă, pentru care Dobrinoiu n-a fost decât prima țintă.

Joia neagră

Prezentate rezumativ, faptele se prezintă în felul următor. Joia trecută, la o oră neobișnuit de înaintată, undeva spre 21, procurorii DNA, ofițeri DGA și polițiști, au început seria perchezițiilor la sediul Direcției Silvice, dar și la domiciliul lui Ion Dobrinoiu, în urma cărora, alături de numeroase documente, a fost ridicată și suma de 12.000 lei. Despre care anchetatorii au tras concluzia că i-ar fi fost oferită directorului, sub titlul de mită, de către Florin Păun, administratorul unei societăți forestiere din Stoenești, SC Explorer Marcos Wood SRL, pentru a-i facilita acestuia obținerea unui contract de exploatare masă lemnoasă. Atât Dobrinoiu, cât și Păun, au fost duși la sediul DNA de unde, spre ora 3 dimineața, directorul DS-Pitești a ieșit încătușat și a fost dus în arestul Poliției, cu mandat de reținere pentru 24 de ore. Tot vineri, dar după amiază, instanța de judecată a confirmat propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 29 de zile, care a fost atacată imediat cu recurs de avocații învinuitului, Radu Nistor și Radu Rotaru. La interogatoriu, Dobrinoiu a negat că cei 12.000 lei ar fi fost mită și a pretins că, întrucât i-ar fi încasat foarte târziu, la o oră în care nu mai avea personal la contabilitate, ar fi urmat să taie chitanță pentru suma respectivă a doua zi. Variantă care n-a fost luată în calcul de anchetatori și n-a trecut nici de proba instanței, câtă vreme s-a emis mandat de arestare pe 29 de zile. Un alt lucru este însă cât se poate de interesant în susținerea șefului DS. Și anume că suma primită ar fi fost de fapt o donație pentru PDL, care urma să treacă printr-o fundație, părând evident că este vorba de Fundația Solidaritatea Creștină, condusă ca președinte chiar de liderul PDL-Argeș, Mircea Andrei. Acesta din urmă a negat acest fapt, pe un ton nu prea convingător, într-o conferință de presă, spunând ceva de genul că trebuia și Ion Dobrinoiu să se apere cumva și d’aia a spus ce-a spus. Iată deci una din primele și marile controverse legate de acest caz. Mai sunt însă și altele.

Ancheta este axată pe afacerile ilicite cu masă lemnoasă

Apăruseră de multă vreme vești că Ion Dobrinoiu transformase în ultima vreme Direcția Silvică într-unul din cele mai rudimentare instrumente politice în favoarea PDL. Chiar ziarul nostru a început să publice, de la finele anului trecut, dovezi incredibile despre felul în care personalul silvic era asmuțit să activeze pentru portocalii și presat, într-o manieră foarte dură, să adune adeziuni și să formeze noi organizații de partid, să facă diverse alte corvezi electorale, de neconceput pentru o instituție publică.
Se spune că se ajunsese până acolo încât pădurarilor li se impuseseră rații fixe de racolări de membri la partid, sub amenințarea că cine nu-și face norma, va fi zburat din serviciu, plus alte asemenea pretenții aberante, care au ajuns să terorizeze întreg sistemul. În plus, se vorbea prin culise că în cadrul acestor operațiuni vaste se vehiculau și sume mari de bani, rezultate din donații ori activitățile specifice Direcției și din care o parte luau și calea partidului, în acel sistem de cărăușie la care se spune că își aduc cota directorii PDL de instituții. Pe acest fond, era doar o chestiune de timp până ca cineva să se sesizeze și să pună capăt acestei situații. Este însă foarte probabil ca nu toată această zarvă politică să fi stat la baza arestării lui Ion Dobrinoiu. Există informații că ceea ce s-a petrecut la Argeș este doar parte a unei anchete mult mai vaste, de anvergură națională, care vizează decapitarea rețelelor infracționale de exploatare și export de masă lemnoasă, în care funcționari de rang înalt de la Romsilva, alături de subalterni din direcțiile silvice județene, fac jocurile oamenilor de afaceri agreați implicați în acest gen de afaceri, din care se obțin profituri uriașe, coroborat cu o evaziune fiscală pe măsură. Ordinul a fost dat foarte de sus, în anchetă implicându-se structurile centrale DNA, DGA, Poliție și SRI, plus structurile teritoriale ale acestor instituții, în județele vizate. Prima bubă s-a inflamat la Argeș, prin arestarea lui Ion Dobrinoiu, dar este limpede că în aceste condiții, odată picată această țintă, vor urma și altele, mai înalte poate, implicate în acest sistem căruia anchetatorii vor să-i atribuie caracter de grup organizat. În esență, se vorbește de crearea la DS-Pitești a unui sistem foarte bine pus la punct, în care anumiți oameni de afaceri agreați erau favorizați să obțină masă lemnoasă la licitații, la prețuri foarte mici, după care marfa, trecută prin alte firme agreate, era vândută la export cu profit cât mai mare. Ceva de genul cumperi ieftin de la stat, că avem noi grijă de asta, după care vinzi zdravăn la export, maximizând profitul. Și contribuțiile aferente, ca să fie unsă drujba tuturor.

Nume grele, printre care prefectul și șeful Romsilva, au fost sub monitorizare

Pe surse circulă vestea că nu numai telefonul și activitățile lui Dobrinoiu au început să fie monitorizate în urmă cu circa 4 luni, ba dimpotrivă, lista celor vizați este mult mai lungă și cuprinde nume și mai sonore din județ, cum ar fi cel al prefectului Gogu Davidescu (perceput nu doar ca prieten, ci și ca mentor al lui Dobrinoiu în activitățile silvice), ba chiar și al directorului general al RNP Romsilva, Valerian Solovăstru și al directorului Direcției Fond Forestier și Amenajarea Pădurilor din RNP, Ciprian Pahonțu. De asemenea, au fost interceptați și mai mulți șefi de ocoale silvice din județ, dintre care cel mai insistent se vehiculează numele lui Sever Pahonțu de la Vidraru și a Magdalenei Marica, fostă șefă de ocol la Topoloveni, mutată intempestiv de Dobrinoiu la Costești în luna decembrie anul trecut. Apeciată ca avându-l ca mentor tot pe prefectul Davidescu, s-a spus atunci că Magdalena Marica a fost mutată din Topoloveni chiar la cererea șefului PDL, Mircea Andrei, fie pentru că furturile de lemne din zona controlată de aceasta deveniseră fenomen de masă, vizibil și din avion, fie pentru că Andrei poate că știa chiar de atunci că se pregătește ceva în silvicultură. Tot pe lista celor monitorizați se numără și mai mulți patroni care derulează afaceri forestiere, dintre care cel mai cunoscut este Liviu Pătrașcu, de la Foresta Curtea de Argeș, perceput ca unul dintre cei mai mari magnați ai lemnului din Argeș și un partener constant și vechi al Direcției Silvice Pitești, sub toate conducerile. Dar care este recunoscut și pentru relațiile strânse avute cu Ion Dobrinoiu și cu același prefect Gogu Davidescu, al cărui nume, iată, apare tot mai des în propoziție. Culmea este că Liviu Pătrașcu a mai avut ceva intersectări cu DNA-ul și prin anul 2010, când deputatul Dan Ilie Morega l-a acuzat că ar fi obținut, pe căi discutabile, vreo 500 ha de pădure în Gorj, în Dumbrava Tismanei.

Absența flagrantului lasă loc de controverse

Revenind acum la ancheta și perchezițiile DNA și DGA, soldate cu arestarea directorului Ion Dobrinoiu, rămâne totuși o mare controversă modalitatea în care s-a acționat pentru a se face dovada că cei 12.000 lei găsiți la șeful DS-Pitești au cu siguranță statut de mită. Există două variante principale în toată operațiunea. Dacă a fost vorba de un denunț, deci acel afacerist din Stoenești, Florin Păun, să fi informat procurorii că i s-a cerut și urmează să-i dea mită lui Dobrinoiu, firesc ar fi fost, ba unii judiciariști spun că era chiar obligatoriu ca anchetatorii să organizeze un flagrant, ca să nu se mai lase apoi loc de nicio interpretare, dacă a fost sau nu mită. Dacă, dimpotrivă, n-a fost vorba de un denunț, ci totul a ieșit la iveală în urma interceptărilor telefonice, la fel, tot flagrantul ar fi fost cea mai sigură și de necontestat metodă de lucru. Deci dacă se știa dinainte că patronul va veni cu banii la Direcție, indicat ar fi fost tot un flagrant, prin care cei doi să fie prinși asupra faptului, nu să se acționeze abia a doua zi, cu o posibilitate în plus de apărare pentru cei învinuiți, privind statutul și destinația banilor găsiți. Din lucrurile devenite tulburi, scenariile nu întârzie să apară. Cum ar fi acela că anchetatorii ar fi acționat așa înadins, tocmai pentru a-i lăsa lui Dobrinoiu o șansă să scape mai ieftin, dacă se decide să colaboreze în cadrul anchetei. Cu alte cuvinte, să fie receptiv dacă vor fi luate la scuturat și alte probleme, mai însemnate decât cei 12.000 lei primiți ca mită, și să ofere date consistente în miezul anchetei în care, mai mult ca sigur, sunt vizate persoane mai numeroase, iar unele mai înalte ca Dobrinoiu, precum și fapte mult mai grave săvârșite pe tărâmul silvic, economic și politic.

La PDL, atmosferă ca de înmormântare

Nu lipsit de interes este și ceea ce s-a petrecut la sediul PDL-Argeș vinerea trecută, când vestea arestării lui Ion Dobrinoiu devenise deja certitudine. După ce a dezvoltat anemic subiectul la conferința de presă, spunând că Dobrinoiu s-a apărat și el cum a putut când a zis că banii găsiți de procurori erau bani pentru partid, pomenind și de acea fundație, Mircea Andrei s-a retras cu toți subalternii în cadrul unei ședințe a conducerii județene, în care zâmbetul i-a dispărut de pe față. Nu numai lui, ci tuturor, veniți la sediu cu o fizionomie ca de înmormântare. Nimeni n-a îndrăznit să abordeze subiectul fierbinte al arestării lui Dobrinoiu, dar pe fețele pământii ale celor prezenți se putea citi totul. Andrei s-a mulțumit să bombăne câteva directive organizatorice, privind pregătirea campaniei electorale, iar restul, ca la Muzeul Figuranților de Ceară.
Mihai BĂDESCU

***

Reţinerea lui Dobrinoiu, văzută printre pădurari. Unii l-au compătimit, alţii au chefuit

Arestarea preventivă a șefului Direcției Silvice Argeș, Ion Dobrinoiu, a strârnit reacții dintre cele mai ciudate în rândul personalului silvic din județ. Unii dintre colegii directorului pedelist îl compătimesc și chiar își fac probleme cu privire la felul în care acesta va suporta regimul de detenție, în condițiile în care Dobrinoiu are glicemia de peste 400. „Uneori se clătina și era atât de palid încât ziceai că e beat, chiar dacă nici măcar nu se atingea de alcool din cauza acestor valori ale glicemiei. Nu-mi dau seama cum va rezista în arest. Facem parte din tabere politice diferite, dar pot să spun că-mi pare rău că a ajuns aici”, spunea un inginer din cadrul Direcției Silvice. Reprezentantul unui alt curent de opinie se mira că reținerea lui Dobrinoiu s-a petrecut atât de târziu. „Doamne ferește, dar omul ăsta nu mai avea limită, parcă o luase razna. Înțeleg că era devotat partidului, dar în ultima vreme deciziile pe care le lua erau la limita nebuniei, a inconștienței. Vă spun sincer, eu chiar sunt surprins că arestarea lui Dobrinoiu a venit atât de târziu”, spunea un alt silvicultor cu studii superioare. Mult mai radicali au fost pădurarii și tehnicienii din Argeș. Nici mai mult, nici mai puțin, aceștia din urmă au pus-o de-un chef imediat după aflarea veștii reținerii șefului lor. Cu limba dezlegată de băutură, silvicultorii strânși la un han din apropierea Piteștiului comentau că „în perioada în care a fost director, Dobrinoiu tuna și fulgera tot timpul și se comporta oribil cu noi. Cea mai enervantă treabă era însă atunci când ne cerea bani pentru partid sau ne punea să umblăm din poartă-n poartă cu adeziuni”.

Dan Vlădău, noul șef al Direcției Silvice

Luni după amiază, pe când cerneala de pe ordonanța de arestare preventivă nici nu se uscase bine, conducerea PDL Argeș a stabilit numele succesorului lui Ion Dobrinoiu la șefia Direcției Silvice. Acesta este inginerul Dan Vlădău, ultima dată șef al Ocolului Silvic Topoloveni. De precizat că acesta este susținut de primarii Iulian Miu de la Ungheni, Ion Baicea de la Costești și Florin Frătică de la Bradu. Neluţu Dinu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole