# Cum plănuia revoluţionarul Cotenescu să aducă pe tavă mâna procurorului Radu Sevastian. # Primarul Aurel Bălășoiu confirmă: „Serafim Cotenescu a venit la Rociu și m-a întrebat de procurorul Radu Sevastian”. Săptămâna trecută, Jurnalul de Argeș v-a informat că preşedintele Asociaţiei „22 Decembrie ‘89 Câmpulung”, Serafim Cotenescu, a fost arestat pentru 29 de zile împreună cu George Costin, secretarul de stat pe problemele revoluționarilor. Amândoi sunt cercetați pentru că ar fi pretins și primit circa 2,4 milioane lei (peste 600.000 euro) în dosarul pentru preschimbarea certificatelor de revoluţionar. Vă mai spuneam atunci că interceptările telefonice făcute publice de către DNA relevă faptul că, pe parcursul urmăririi penale, Costin și Cotenescu au efectuat demersuri pentru a compromite credibilitatea procurorilor anticorupție care se ocupau de anchetă, în cazul de față Radu Sevastian, culegând date despre activitatea profesională anterioară a acestuia înainte de intrarea în structurile Ministerului Public. Informațiile obținute urmau să fie livrate postului de televiziune OTV. Mai mult, Cotenescu se oferă să exercite acte de violență asupra procurorului de caz, oferindu-se să-i aducă șefului de la București chiar o mână a magistratului anticorupție, lucru confirmat chiar din motivarea DNA prezentată Tribunalului Argeș și în posesia căreia am intrat.
„Vreau date despre securistul ăsta”
Ca să vă faceți o idee despre modul de lucru al celor doi, vă prezentăm mai jos dialogul halucinant dintre George Costin și Serafim Cotenescu.
„C.G.: Da, e bine. Care-i problema? Vreau și eu niște date despre ă… securistul ăsta, cine e ăsta. În rest, nu-i nicio problemă.
C.S.: Să-mi spuneți și mie ca să putem să… aranjăm.
C.G.: Da. Spune-i lui I. că vreau date concrete. Și când vii, să-mi aduci date concrete despre el, da?
C.S.: Da, domnule ministru. Și… vă spun eu. Îl aranjez… Dacă nu… dacă vreți să vă aduc o mână, o mână vă aduc, dacă vreți.
C.G.: Vreau date și după aia… (neinteligibil) da.
C.S.: Bine, domnu ministru. Bine. Să trăiți! Să trăiți, o zi bună! Și numai atâta.
C.G.: Pa, pa”.
Ce trebuie reținut de aici? Răspunsul vine chiar din motivarea arestării lui Costin, anume că „toate acestea demonstrează încă o dată pericolul pe care îl reprezintă pentru ordinea publică lăsarea în libertate a inculpatului”. Mai mult, „demersurile sale în sensul compromiterii credibilității procurorului de caz s-au desfășurat în această perioadă, după ce DNA a efectuat primele percheziții în ianuarie 2011”. Cum au încercat George Costin și Serafim Cotenescu să afle date despre „securistul ăsta?”. Simplu, mergând în comuna Rociu, acolo unde Radu Sevastian a fost jurist și a lucrat timp de aproape un an ca secretar al primăriei.
Primarul Aurel Bălășoiu: „Cotenescu a venit în februarie cu ajutoare la Rociu”
De altfel, primarul Aurel Bălășoiu a confirmat faptul că, la începutul lunii februarie a.c., Serafim Cotenescu a venit la Rociu, pretextul fiind unul cel puțin ciudat, și anume acela de a aduce ajutoare familiilor sărace din zonă. „Într-adevăr, acum câteva săptămâni, într-o duminică, nu-mi mai amintesc cu exactitate data, domnul Cotenescu și încă trei persoane au venit la noi în comună. Era chiar perioada în care a nins mult. M-au sunat și mi-au spus că vor să aducă niște ajutoare. Spuneau ceva de o fundație. L-am așteptat la intrarea în comună. Am crezut, în primă fază, că vin din partea vreunui partid politic, de aceea m-am uitat să văd dacă nu cumva sunt însemnele vreunei formațiuni politice. Nu erau decât pungi cu alimente, ulei, zahăr, pâine și apă. Cred că au fost vreo 50 de pachete care au ajuns la oamenii mai săraci. Îmi amintesc că, la un moment dat, Cotenescu m-a întrebat în treacăt dacă domnul Radu Sevastian a lucrat la Primăria Rociu. I-am spus că acest lucru s-a întâmplat în anul 1991, atunci când a ocupat funcția de secretar al primăriei. N-a stat decât din februarie până în noiembrie, atunci când am venit eu ca secretar. A fost singura întrebare relativ la acest subiect și oricum mai multe nu aveam ce să-i spun”. Întrebat dacă Serafim Cotenescu i-a chestionat și pe beneficiarii pachetelor cu alimente în legătură cu perioada în care actualul șef al DNA Pitești a lucrat la Rociu, primarul Aurel Bălășoiu ne-a spus că „de când au venit și până au plecat înapoi am stat permanent cu ei și nu i-am auzit vorbind altceva despre domnul Sevastian”.
Primarul Năftănăilă de la Albești: ”M-a sunat să mă întrebe dacă procurorul Sevastian a lucrat la Rociu”
Ancheta inițiată de cuplul penal Costin-Cotenescu ne-a fost confirmată și de Ionel Năftănăilă, primarul din Albeștii de Muscel, despre care s-a spus că ar apărea în stenograme (n.r.-„I”). Edilul nu știe însă dacă în stenograme e vorba de el, dar a recunoscut că ținea legătura cu Serafim Cotenescu. „Am mai vorbit cu el (n.r.- Serafim Cotenescu). M-a întrebat dacă am cunoştinţă… dacă îl cunosc pe procurorul DNA Radu Sevastian. Îmi aduc aminte că, parcă prin vara anului trecut, m-a sunat şi m-a întrebat dacă ştiu ceva de el, că a lucrat pe la primărie, pe la Rociu, parcă. I-am spus că nu ştiu nimic! Eu m-am detaşat de cei din Asociaţia „22 Decembrie ’89” Câmpulung. În rest, chiar nu ştiu nimic!”, ne-a declarat primarul localităţii Albeşti de Muscel, Ionel Năftănăilă. Și alți membri ai Asociaţiei pe care a condus-o Serafim Cotenescu confirmă că, anul trecut, Cotenescu a făcut un drum la Rociu pentru a se interesa de trecutul procurorului care-l ancheta pe revoluționarul George Costin.
Revoluționarul Gheorghe Dobrescu aprinde fitilul: ”Primarul ăsta, Năftănăilă, precis a fost codița lui Cotenescu”
După ce au rămas fără șeful și capul lor, Serafim Cotenescu, revoluţionarii din cadrul Asociaţiei „22 Decembrie ’89” Câmpulung s-au întrunit, la începutul acestei săptămâni, într-o şedinţă fulger al cărei scop a fost acela de a reface lista membrilor. Mai mulţi revoluţionari din Câmpulung, cu dorinţa de a rămâne pentru moment anonimi, ne-au precizat că există destule cazuri de revoluţionari „fabricaţi” de către Serafim Cotenescu în schimbul unor sume de bani care variau de la un caz la altul, separat de ceea ce prevedeau contractele. Mai mult decât atât, revoluționarul Gheorghe Dobrescu a recunoscut că a fost, din proprie iniţiativă, chiar şi la DNA, pentru a declara că lista revoluţionarilor din zona Muscel este încărcată cu falşi revoluţionari, în unele cazuri familii întregi, nume ce nu figurează toate şi în lista membrilor Asociaţiei „22 Decembrie ’89” Câmpulung. „Primarul ăsta, Ion Năftanăilă, precis că a fost codița lui Serafim Cotenescu. A fost alături de ăștia toți, cu tot comitetul de conducere a asociației, unde sunt mulți mafioți. Matei Dorel, care e secretar general și Ariciu Gheorghe, care ajuta mereu cu bani să se ducă ăștia la București și să dea la mafioți. Eu nu am dovezi, dar mulți mi-au spus că se ajungea și la suta de milioane, cel mai puțin era cam 300 de euro. Secretariatul de la Guvern, avea un șofer, unul Vasile, pe care oamenii îl știau ca pe un cal breaz că el vine și aduce certificatul în schimbul banilor. Eu m-am dus de bună voie la DNA și am stat de vorbă cu un comisar care se ocupă de treaba asta cu revoluționarii. Eu știu că sunt 280 de revoluționari, dar la ședințe nu au fost niciodată mai mulți de 20 – 30 prezenţi. Cred că vreo 60 au fost cu adevărat revoluționari”. În plus, la şedinţa care a avut loc luni după amiază, mai mulţi revoluţionari s-au arătat de-a dreptul scandalizaţi de ideea de a fi fotografiaţi pentru a apărea în presă. Aceștia au urlat și țipat, lucru care ridică un alt semn de întrebare asupra transparenţei unei asociaţii care se află sub lupa DNA din cauza modului în care unii dintre membri ei şi-au obţinut certificatele de revoluţionar.
Și fosta concubină a lui Cotenescu a dat cu subsemnatul în fața procurorilor
Printre cei care au dat cu subsemnatul la DNA se numără și Cornelia Popescu, o fostă concubină a lui Serafim Cotenescu. Aceasta deține, la rându-i, statutul de revoluționar şi ne-a precizat că procurorii au întrebat-o de contractele încheiate cu asociaţia condusă de George Costin. „Este vorba de contractele încheiate pentru reprezentare. Se dădea 5%, dacă se obţinea certificatul fără instanţă şi 10%, dacă se obţineau drepturile de revoluţionar prin instanţă. În plus se prevedea o cotizaţie pe timp de trei ani, de câte 30 de lei pe lună”, ne-a declarat Cornelia Popescu. Cu privire la controversatele contracte încheiate de unii revoluţionari cu George Costin, unul dintre revoluţionarii din Câmpulung, Marian Vlad, ne-a precizat că „a existat o perioadă în care nu se dădeau certificate şi, atunci, s-a decis să se facă nişte contracte individuale cu Asociaţia Metrou de la Bucureşti, pentru reprezentarea în instanţă, pentru preschimbarea certificatului, contra unui comision de 5% din ceea ce se câştiga. Însă, mulţi nu au făcut aceste contracte. Nici eu nu l-am făcut, aşa că nu ştiu foarte clar care erau clauzele. Nu îi ştiu pe toţi membrii asociaţiei, dar mereu am apreciat munca pe care Cotenescu a depus-o pentru Asociaţie”.
Au mai rămas doar 77 revoluţionari în Muscel
Asociaţia „22 Decembrie ’89” Câmpulung avea, până în 2004, circa 200 de revoluţionari, pentru ca la ora actuală să mai numere doar 77 de persoane, ale căror nume nu au fost făcute niciodată publice de către Serafim Cotenescu, ajuns acum după gratii în dosarul preschimbării certificatelor de revoluţionar. În calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei „22 Decembrie ’89” Câmpulung, Serafim Cotenescu era cunoscut ca un om cu „trecere” pe lângă George Costin, iar reţinerea sa de către DNA a mirat pe mulţi, mai ales la capitolul „avantaje materiale” de care ar fi putut beneficia acesta în schimbul „fabricării” unor revoluţionari de Câmpulung. Ceaţa din jurul dispariţiei a circa 150 de revoluţionari câmpulungeni din lista iniţială, rămasă finalmente la numai 77, şi aceştia doar în calitate de membri ai Asociaţiei „22 Decembrie ’89”, a pus ani de-a rândul un mare semn de întrebare asupra activităţii din spatele asociaţiei conduse de Serafim Cotenescu. O asociaţie în care nici măcar toţi membri nu se cunosc între ei.
Material realizat de Ioana Ştefan, Neluţu Dinu
0 Comentarii