Web Analytics

Interferenţe româno-marocane la Piteşti

de | 11.08.2022 12:25 | Actualitate, Cultură, Home

Deși aparent la mare distanță de Pitești, atât geografic, cât și cultural, Marocul și România sunt, de fapt, două țări cu multe aspecte în comun, ceea ce le aduce mai aproape ca oricând. Această punte interculturală este construită de cei a căror casă este și în România, țara care, grație ospitalității sale proverbiale, a primit în urmă cu peste 15 ani și un cetațean marocan venit în frumosul Pitești din renumitul oraș Casablanca. Este vorba despre Adil Jaouhari, vicepreședinte al Asociației Marocano-Române de Parteneriat AMRP. Îi dăm cuvântul…

România – din perspectiva culturală marocană

„Într-o eră a globalizării și a digitalizării, adaptarea culturală poate fi lină și poate veni oarecum de la sine. Există, însă, un nucleu cultural și identitar care nu întotdeauna se deschide cu aceeași uşurință către noi țări. Comunitatea gazdă, poporul și legătura umană pot contribui decisiv la integrare sau, dimpotrivă, pot construi bariere de netrecut.
Familiarizat deopotrivă cu societatea occidentală și cu cea orientală, am găsit în acest spațiu binecuvântat cu frumuseți naturale atât de variate o intersecție culturală marcată de spiritul românesc atât de deschis și bogat. Am învățat încă de la început limba română, dornic să pot citi, scrie, dar, mai ales, înțelege sensul expresiilor sale atât de savuroase. În timp, am înțeles că limba română îmi va folosi nu doar pentru a comunica, dar și pentru a înțelege umorul românesc și filozofia populară cu ale sale proverbe atât de inspirate și veșnic de actualitate, pe care am ajuns să le folosesc cu mare plăcere. Vorbitor nativ de limbi de circulație internațională, pot spune azi că limba română îmi produce emoție și bucurie, ajungând să o folosesc cât de des posibil.

Citește și Festival de Muzică Religioasă şi Pricesne, la Câmpulung

Sosit toamna într-un peisaj dominat de griul clădirilor bucureștene, inițial nostalgic după albastrul Atlanticului și verdele vegetației exotice specifice Marocului, România și în special zona Argeșului mi-au arătat că verdele are nenumărate alte nuanțe aici. Albastrul Atlanticului sau chiar cel folosit de artiștii cunoscuți (numit albastru Majorelle) are în România un corespondent la fel de impresionant, albastrul de Voroneț. Am descoperit că spectrul coloristic este influențat de nuanțe, iar valențele acestora depind de perspectiva din care le privești. Am găsit aici spiritul deschis și ospitalier al argeșenilor, care mi-au arătat și m-au însoțit în descoperirea acestei zone deosebite, pe care astăzi o consider «acasă» datorită peisajului, dar mai ales a oamenilor întâlniți.”

Atașat de România, cu Argeșul în suflet

„Descoperirea României în ansamblul său m-a făcut să îmi doresc o legătură pe termen lung cu această țară și poporul său. Sunt astăzi mândru să am o familie în Argeș, să îmi cresc copiii vorbind românește, atașați de valorile acestei țări și în, mod special, fericiți să fie întotdeauna acasă, la Pitești.
În prezent, când mondializarea a adus cu sine o mare libertate de circulație și de explorare a planetei, sunt un cetățean al lumii care și-a găsit locul de suflet la Pitești, un oraș și o zonă în care simt că am trăit, cumva, dintotdeauna și în care revin mereu cu aceeași emoție vie.”

Citește și Preotul martir Ioan Drăgoi şi părintele Constantin Popescu, fiul grămăticului episcopului Ilarion al Argeşului

Cu România și dincolo de granițe

“În acest context favorabil apropierii celor două culturi și țări, am creat Asociația Marocano-Română de Parteneriat AMRP, al cărui vicepreședinte am devenit în urmă cu 5 ani, contribuind activ la promovarea culturală a României în Maroc. Cu peste 50 de evenimente și proiecte realizate, mă bucur să pot contribui astfel la promovarea în Maroc a tradițiilor românești pe care le-am asimilat, a culturii atât de apreciate peste tot în lume și a locurilor «mioritice» pe care le-am vizitat și la care mă întorc cu drag întotdeauna” – spune Adil Jaouhari.

Citește și Ambasadorul Regatului Maroc în România a venit în vizită la Pitești

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole