Web Analytics

Integral! Documentul de la UE prin care Pendiuc speră să-i scape pe primarii intrați în vizorul ANI

de | 20.03.2014 11:20 | Dezvăluiri

Suspendarea pe bandă rulantă a primarilor argeşeni şi nu numai, i-a determinat pe edili și pe reprezentanții lor să caute soluţii pentru rezolvarea problemelor legate de conflictul de interese şi incompatibilitate incriminate de ANI. Astfel a ajuns la Primăria Piteşti un document de la Directoratul General Regional şi de Politică Urbană al Comisiei Europene ce face referire la întâlnirea tehnică, ce a avut loc la Bruxelles pe 26 februarie, despre prevenirea conflictelor de interese din România. Conform scrisorii, pe care v-o prezentăm integral, Uniunea Europeană spune explicit că nu este un lucru „neobişnuit dacă unii aleşi locali, ca membri ai Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitare să fie, de asemenea, membri ai organului de conducere al operatorului public. Ca membri ai ADI sau membri ai organului de conducere, aleşii locali reprezintă interesele autorităţilor locale şi nu acţionează în interesul lor propiu”. O altă parte importantă a documentului este cea care se referă la interesul autorităţilor de la Bruxelles în funcţionarea unui sistem de prevenţie al cazurilor de conflict de interese. Cu alte cuvinte, primarii ar trebui să fie atenţionaţi că se îndreaptă către o situaţie de conflict de interese înainte de aplicarea altor măsuri care să-i lase fără mandat. (Ionuț Burcea)

 

COMISIA EUROPEANA
DIRECTORATUL GENERAL
REGIONAL SI DE POLITICA URBANA
BRUXELLES
 
In atentia dl. Horia Georgescu, Presedintele Agentiei Nationale de Integritate
Draga domnule Georgescu

Intalnirea tehnica cu privire la prevenirea conflictelor de interese in Romania.

As dori mai intai sa va adresez multumiri calduroase pentru participarea dumneavoastra la intalnirea ce a avut loc la Bruxelles in 26 februarie. Imi pare rau ca nu am putut participa asa cum mi-am dorit. Se demonstreaza ca a fost apreciat angajamentul Agentiei Nationale de Integritate in abordarea conflictelor de interese, pentru a veni in intampinarea ingrijorarilor Comisie Europene cu privire la managementul fondurilor europene, dar si, intr-un spectru mai larg, a calitatii guvernarii publice din Romania.

Dati-mi voie sa reafirm interesul nostru in functionarea la maxim a sistemului de prevenire a conflictelor de interese (achitizii publice) pe care il aveti in curs de dezvoltare; in consecinta am dori  sa fim informati  cand se vor face pasi importanti in procesul sau de achizitii, in dezvoltarea tehnica finala si cand inceputul operational(start-up) va fi facut,  pentru a verifica daca si cum aceste instrumente vor putea fi incluse in cadrul strategiilor de Evaluare a Riscului de Frauda pe care Autoritatile de Management ale Fondurilor Europene vor trebui sa le  dezvolte pentru perioada 2014-2020.

De asemenea, as dori sa imi exprim, inca odata,  ingrijorarile noastre ca aplicarea unei proceduri de prevenire a conflictelor de interese cu drepturi depline nu este limitata doar la proiectele cu finantare europeana, dar, progresiv,, la toate achizitiile publice din Romania. In legatura cu asta as dori sa subliniez ca oportunitatea  certificarii in cadrul proiectelor program ale UE ,care au fost finantate la inceput doar din fonduri nationale,  nu ar trebui pusa in pericol de catre incompatibilitati si inconsistente procedurale.

As mai dori sa va aduc aminte despre discutia pe care am avut-o despre regulile de incompatibilitate pentru pentru alesii locali in cazul in care acestia se afla in asociatiile de dezvoltare intercomunitare (IDAs) si intreprinderile publice locale. IDAs au fost create in multe locuri, cu privire la managerierea utilitatilor publice care nu pot fi conduse eficient la nivel municipal (comunal), fie ca vorbim de sectorul apa, gunoi (unde este organizat la nivel de consiliu judetean) sau pentru proiecte urbane, incluzand transportul urban. Scopul este de a netezi si a eficientiza procesul de luare a deciziei intr-un singur organism de luare a deciziilor competente si firesti, municipalitati sau consilii judetene, reprezentate de catre primari si presedinti de consilii. Participarea activa a acestor oficiali este cruciala pentru a asigura aprobarea integrala si eficacitatea deciziilor luate de catre IDAs in domeniul lor de competenta. In unele sectoare, IDAs pot delega unor operatori publici managementul utilitatilor publice sub supervizarea lor. Aceste intreprinderi publice sunt conduse de conditii impuse, apartinand in totalitate membrilor IDAs si desfasurandusi activitatea in ariile geografice corespondente, fara posibilitatea de a fi in competitie cu alte piete. Contractele de delegare sunt, in consecinta, semnate intre IDAs  si operatorii publici, prima actionand ca o autoritate contractanta si actionari. In aceasta privinta, nu este neobisnuit ca unii alesi locali, ca membri ai IDAs, sa fie de asemenea membri ai organului de conducere al operatorului public.

In ambele cazuri, ca membri ai IDAs sau membri ai organului de conducere, alesii locali reprezinta interesele autoritatilor locale  si nu actioneaza in interesul lor propiu.

Pe de alta parte, operatorii pot deasemena, pentru indeplinirea obligatiilor, sa externalizeze mai multe sarcini(servicii) prin proceduri de licitatii. Acestea din urma trebuie sa fie monitorizate adecvat pentru a detecta si preveni orice posibila situatie de conflicte de interese.

Aceste aranjamente institutionale se vor dezvolta, cel mai probabil,  in viitorul apropiat, cu extinderea masurilor si proiectelor de a fi promovate la nivel supra municipal. In consecinta este critica asigurarea faptului ca acest proces sa nu fie impiedicat de dispozitii legale care ar putea guverna regulile de incompatibilitate sau de prevenire a conflictelor de interese.

In acest sens, am aprecia foarte mult daca am primi de la dumneavoastra  o imagine detaliata a situatiei din Romania, care sa ne informeze de orice posibile dificultati care ar pune la risc atingerea obiectivelor de mai sus. Apoi ar trebui sa gasim cu sprijinul dumneavoastra, o solutie.

Cu sinceritate
Vittoria  Alliata di Villafianca

   

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii