Directorul Mihai Coman (foto) ne-a confirmat trista veste
Hotărârea de la instanța de fond, dată de controversatul magistrat Cornelia Inge Ene, în 2007, a fost consfințită de instanțele ulterioare
E vorba de o suprafață de 29,5 ha pentru care Institutul s-a bătut mai bine de 13 ani în instanță, însă degeaba
Institutul Pomicol Mărăcineni a pierdut bătălia, începută în urmă cu mai bine de 10 ani, pentru cele două laboratoare de cercetare aflate pe un teren în suprafață totală de 29,5 ha. Este vorba despre un proces ce durează din 2007 și în care moștenitorilor celebrului avocat Istrate Micescu li s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru mai multe hectare de teren. Din această suprafață, 29,5 hectare au fost restituite în natură petenților, deși pe acestea se afla biobaza de cercetare a Institutului în care statul a investit de-a lungul timpului peste 6 milioane de euro, potrivit actelor depuse la dosar. Aici erau două laboratoare în care se aflau colecțiile naționale de germoplasmă, material biologic ce reprezintă investiții efectuate în cadrul proiectelor europene în care Institutul de la Mărăcineni a fost partener.
Tărășenia a avut la bază o hotărâre judecătorească dată pe fond, la Judecătoria Pitești, de controversatul magistrat Cornelia Inge Ene, (Dumnezeu să o ierte, pentru că, între timp, aceasta a și decedat!). După ce au pierdut definitiv și terenul nu mai aparține domeniului public de la începutul anului 2021, cercetătorii de la Mărăcineni se află acum în plin proces de replantare a cireșilor, afinilor și prunilor în zonele care le mai aparțin. Se așteaptă doar Hotărârea de Guvern prin care proprietatea să treacă în domeniul privat, iar terenul să fie dat, prin protocol, comunei Mărăcineni, cea în drept să facă restituirea. Nu se știe, însă, cui îi va reveni fosta bază de cercetare înființată în urmă cu 50 de ani și care îi va fi destinația.
Directorul Institutului Pomicol, Mihai Coman: ”Erau acolo plantații de afin, prun, cireș… am întrerupt cercetarea asupra lor, le replantăm”
Directorul Institutului Pomicol Mărăcineni, Mihai Coman, spune: „Litigiul a durat peste zece ani, o perioadă foarte lungă de timp, în care statul român și-a făcut toate apărările. În aceste instanțe a fost chemat chiar Statul Român, care este titularul acestor titluri de proprietate, fiind parte în proces prin Ministerul Finanțelor, și noi, ca administratori. Acum, după atâta timp, magistrații s-au exprimat definitiv. Acest proces a început anterior anului 2009, când legislația era vulnerabilă, era un vid legislativ în ceea ce privește aceste terenuri, nu eram direct administratori, eram concesionari de la ADS, deci era mai complicat. Dosarul a fost încheiat într-o perioadă de peste zece ani, în care instanțele, la toate nivelele de judecată, au considerat că terenul nu mai este domeniu public.
Ca atare, nu mai este în administrarea Institutului Pomicol începând din anul 2021 și probabil că va reveni proprietarilor de drept, pe care nu-i cunoaștem. Instanțele au consfințit, de fapt, ce a zis prima, că acolo era un drept al unei familii pe care nu trebuie să o cunoaștem noi. Practic, și celelalte instanțe au consfințit ce a zis instanța de fond, chiar dacă noi am făcut reveniri, revizuiri… Înseamnă că s-au adus probe, că au fost dovezi. La noi nu a venit nimeni să revendice până acum. Nu ne-a înștiințat nimeni. Noi ne facem datoria să ne mutăm partea genetică, am reușit, nu s-a pierdut nimic. În momentul în care apare Hotărârea de Guvern de trecere din domeniul public către privat, noi facem protocolul de trecere către comuna Mărăcineni.
Nu restituim noi, că nu avem dreptul ăsta. Noi, ca administratori, avem doar datoria de a nu pierde partea genetică, să căutăm fonduri să mutăm de acolo această biobază de specii pomicole care funcționa acolo. Lucru pe care l-am și făcut în proporție de 90%. Erau acolo plantații de afin, prun, cireș… Am întrerupt cercetarea asupra lor, le replantăm, le înmulțim și apoi, până intră pe rod, o perioadă de trei ani stagnăm planul tematic și revenim cu planul de cercetare. Privind în mod optimist problema, am avut astfel ocazia ca, împreună cu tinerii cercetători, cu Consiliul Științific, să facem laboratoare noi pentru următorii 50 de ani. Putem spune că le-am reorganizat la un alt nivel tehnologic, așa cum colegii noștri le-au înființat acum 50 de ani”.
Plângerea inițială a fost înregistrată în februarie 2007 la Judecătoria Pitești
Prin plângerea inițială, depusă la data de 28.02.2007 la Judecătoria Pitești, petenții moștenitori au solicitat instanței mai întâi să anuleze o hotărâre a Comisiei Județene de Fond Funciar, care stabilea că respectiva suprafață nu le putea fi retrocedată în natură, apoi să oblige comisiile locale să le reconstituie dreptul de proprietate și să le elibereze actele de proprietate. Ulterior, chiar la cererea instanței, petenții și-au precizat plângerea inițial formulată, în sensul că solicită să se constate nulitatea absolută a hotărârii date de Comisia Județeană de Fond Funciar Argeș, că sunt îndreptățiți să li se restituie în natură suprafața pe vechiul amplasament și să li se elibereze actele de proprietate și punere în posesie.
0 Comentarii