Web Analytics

Institutul Cultural Român din Madrid vorbește despre Elisabeta Rizea, din Nucșoara, pe Instagram 

de | 3.07.2022 14:18 | Actualitate, Cultură, Home

Pe pagina de Instagram a Institutului Cultural Român din Madrid se regăsește o postare despre Elisabeta Rizea din Nucșoara. Alături de o fotografie cu eroina luptei anticomuniste s-a postat și întreaga poveste tragica de care Elisabeta Rizea a avut parte de-a lungul vietii. 


Citește și Elisabeta Rizea, eroina de la Nucşoara şi mărturiile sale cutremurătoare din închisoarea de la Piteşti

Povestea scrisă de Institut:

PERSONALITATEA ROMÂNĂ

Elisabeta RIZEA (28 iunie 1912 – 4 octombrie 2003)

110 ani de la nasterea ei „Viteazul de la Nucsoara”, a fost partizan anticomunist în munții Făgăras din Valahia. 

După Revoluția Română din 1989 a devenit simbolul rezistenței anticomuniste a României. A fost închisă de două ori pentru activitătile sale, suferind o tortură extinsă a doua oară. După participarea României la cel de-al doilea război mondial, începând cu 1944 țara a fost ocupată progresiv de trupele sovietice.

Citește și Lucrări avansate la casa memorială Elisabeta Rizea

Prezența rusă pe teritoriul României a stârnit forte curând o miscare de rezistentä antisovietică. Mulți țărani au oferit sprijin logistic rezistentei, ai caror membri au numit partizani sau haiduci, termen folosit pentru a numi un bandit nobil si generos – ceva ca un Robin Hood. 

Unul dintre multi oameni care au acordat sprijin rezistentei anticomuniste a fost Elisabeta Rizea, născută în 1912 la Domnesti (raionul Arges), nepoata liderului Partidului Național-Tărănesc, Gheorghe Unau Lisa, asasinată în 1948. Timp de câtiva ani, ea s-a ocupat de dotarea grupului Haiducil Muscelului la care S-a alăturat, dar, in 1952, a fost arestată si, după un scurt proces, declarat „dusman al poporului” și condamnată la șapte ani de închisoare după ce a refuzat să raporteze alte partizani. 

A fost arestată din nou în 1961 si condamnată la 25 de ani de inchisoare, dar a fost eliberată in 1964, datorită unei amnistii.
Timp de 12 ani lungi, Elisabeta a fost supusă periodic unor torturi teribile, pânã în punctul in care atunci când a iesit din închisoare nu mai putea merge și nu avea păr pe cap, intrucât tortionarii ei o atârnau de un cârlig de păr si o loveau pe Rizea a reusit să supraviețuiască comunismului si să-l  vadă executat pe tiranul Ceau Riescu, dar nu a devenit un personaj popular până când povestea sa nu a fost inclusă in documentarul „Memorialul dureri'”, difuzat de televiziunea națională românã TVR.
Elisabeta Rizea a murit la Pitești in 2003, la 91 de ani.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *