Web Analytics

Lucrări avansate la casa memorială Elisabeta Rizea

de | 10.12.2020 13:17 | Cultură, Actualitate

Vești bune de la Bogdan Vârvoreanu, strănepotul Elisabetei Rizea – unul dintre simbolurile luptei anticomuniste din Nucșoara. Anul viitor urmează să înceapă lucrările de restaurare la partea supraterană a casei în care a trăit Elisabeta Rizea, după ce anul acesta au fost finalizate lucrările de subzidire, consolidare și lucrările de infrastructură. Strănepotul va transforma casa bătrânească într-o casă memorială cu circuit public!

Citește și Elisabeta Rizea, eroina de la Nucşoara şi mărturiile sale cutremurătoare din închisoarea de la Piteşti

„Ne-a ajutat bunul Dumnezeu și am finalizat la început de iarnă lucrările de infrastructură efectuate în jurul casei memoriale și al anexei de bucătărie. Astfel, apele meteorice – care se scurg de pe acoperiș (care nu are streașină și burlane) sau din zona superioară a grădinii – vor fi captate prin intermediul unor șanțuri săpate perimetral și umplute cu piatră și direcționate spre zona inferioară, astfel încât umiditatea să nu mai constituie o problemă în zona fundațiilor. Pentru că majoritatea oamenilor din zonă au fost ocupați cu lucrările la gospodărie, iar firmele cu care am mai colaborat aveau lucrări pe alte șantiere, ne-am suflecat mânecile și am trecut noi înşine la treabă! Am adâncit cu încă o cazma și jumătate șanțurile săpate de micul excavator al primăriei pentru a ajunge sub cota inferioară a fundațiilor, am montat membrana cu crampoane și tubul drenaj, pe care l-am înfășurat în geotextil pentru a preveni colmatarea, iar apoi am umplut șanțurile cu bolovani și pietriș. Ne-am bucurat de susținerea concretă a prietenilor de la «Memorialul Închisoarea Pitești», în frunte cu Andrei, dar și a prietenilor din București, veniți special pentru a da o mână de ajutor. În paralel, meșterul din Câmpulung a montat tâmplăria de lemn la anexa de bucătărie, o parte dintre băieți au șlefuit lambriul exterior, iar fetele ne-au ajutat la aplicarea primului strat de grund”, a spus Bogdan Vârvoreanu, cel care a inițiat acest proiect de amenajare a spațiului memorial din jurul casei fostei luptătoare anticomuniste Elisabeta Rizea.

Citește și Complex memorial la Nucşoara pentru Elisabeta Rizea

Scopul proiectului îl constituie repararea și transformarea casei bătrânești degradate în casă memorială cu circuit public, parte a unui complex mai amplu, care include o mică sală multifuncțională pentru seminarii, șezători și proiecții de film, o grădină de vară, precum și o anexă – casă de oaspeți. Oricine poate să sprijine Ansamblul Memorial „CER – Casa Elisabeta Rizea din Nucșoara”, fie prin donații, fie prin încheierea unui contract de sponsorizare. Mai multe detalii despre acest subiect – pe pagina de facebook a Asociației „Elisabeta Rizea” sau pe site-ul www.casaelisabetarizea.ro.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii