Web Analytics
scris duminică, 03.07.2022

Institutul Cultural Român din Madrid vorbește despre Elisabeta Rizea, din Nucșoara, pe Instagram 

Pe pagina de Instagram a Institutului Cultural Român din Madrid se regăsește o postare despre Elisabeta Rizea din Nucșoara. Alături de o fotografie cu eroina luptei anticomuniste s-a postat și întreaga poveste tragica de care Elisabeta Rizea a avut parte de-a lungul vietii. 

Institutul Cultural Român din Madrid vorbește despre Elisabeta Rizea, din Nucșoara, pe Instagram 


Citește și Elisabeta Rizea, eroina de la Nucşoara şi mărturiile sale cutremurătoare din închisoarea de la Piteşti

Povestea scrisă de Institut:

PERSONALITATEA ROMÂNĂ

Elisabeta RIZEA (28 iunie 1912 – 4 octombrie 2003)

110 ani de la nasterea ei „Viteazul de la Nucsoara”, a fost partizan anticomunist în munții Făgăras din Valahia. 

După Revoluția Română din 1989 a devenit simbolul rezistenței anticomuniste a României. A fost închisă de două ori pentru activitătile sale, suferind o tortură extinsă a doua oară. După participarea României la cel de-al doilea război mondial, începând cu 1944 țara a fost ocupată progresiv de trupele sovietice.

Citește și Lucrări avansate la casa memorială Elisabeta Rizea

Prezența rusă pe teritoriul României a stârnit forte curând o miscare de rezistentä antisovietică. Mulți țărani au oferit sprijin logistic rezistentei, ai caror membri au numit partizani sau haiduci, termen folosit pentru a numi un bandit nobil si generos – ceva ca un Robin Hood. 

Unul dintre multi oameni care au acordat sprijin rezistentei anticomuniste a fost Elisabeta Rizea, născută în 1912 la Domnesti (raionul Arges), nepoata liderului Partidului Național-Tărănesc, Gheorghe Unau Lisa, asasinată în 1948. Timp de câtiva ani, ea s-a ocupat de dotarea grupului Haiducil Muscelului la care S-a alăturat, dar, in 1952, a fost arestată si, după un scurt proces, declarat „dusman al poporului” și condamnată la șapte ani de închisoare după ce a refuzat să raporteze alte partizani. 

A fost arestată din nou în 1961 si condamnată la 25 de ani de inchisoare, dar a fost eliberată in 1964, datorită unei amnistii.
Timp de 12 ani lungi, Elisabeta a fost supusă periodic unor torturi teribile, pânã în punctul in care atunci când a iesit din închisoare nu mai putea merge și nu avea păr pe cap, intrucât tortionarii ei o atârnau de un cârlig de păr si o loveau pe Rizea a reusit să supraviețuiască comunismului si să-l  vadă executat pe tiranul Ceau Riescu, dar nu a devenit un personaj popular până când povestea sa nu a fost inclusă in documentarul „Memorialul dureri'”, difuzat de televiziunea națională românã TVR.
Elisabeta Rizea a murit la Pitești in 2003, la 91 de ani.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

De la Crin, la cer senin…

La PSD Argeș, se schimbă obiceiurile de consum în materie de insucces. Înfrângerea a devenit pretext motivațional. Nu e rușine, ci, dimpotrivă,...

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...

Surplus de taxiuri la Câmpulung

De peste două decenii se chinuie administrația din Câmpulung să adapteze numărul autorizațiilor taxi atribuite în vederea efectuării acestui tip de...