Web Analytics
scris miercuri, 27.11.2013

Inculpata Doiniţa Romanescu a redevenit… lichidator

# Deşi condamnată de două instanţe în dosarul „Mită la Finanţe” # Curtea de Apel Pitești i-a redus pedeapsa la închisoare cu suspendare cu 8 luni de zile, de la 3 ani şi două luni # Urmează ultima cale de atac, recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Inculpata Doiniţa Romanescu a redevenit… lichidator

După 7 luni de la pronunţarea primei instanţe în procesul penal în care Doiniţa Romanescu a fost condamnată la 3 ani şi 2 luni de închisoare, cu suspendarea executării, pentru săvârşirea de fapte de corupţie, Curtea de Apel Piteşti a desfiinţat în parte sentinţa şi a rejudecat cauza, reducând pedeapsa aplicată la 2 ani şi 6 luni. Expert contabil şi lichidator judiciar de la finalul anului 2007, Doiniţa Romanescu a fost denunţată la Direcţia Naţională Anticorupţie de către administratorul S.C. Electric Light Madan SRL Aninoasa, firmă la care presta servicii de contabilitate, şi astfel a fost acuzată de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.

Procesul a fost deschis la Tribunalul Argeş în decembrie 2012, iar în cauză au fost învinuite de fapte de corupţie lichidatorul Doiniţa Romanescu şi doi funcţionari de la Administraţia Finanţelor Publice a municipiului Câmpulung, Iverica Fianu şi Alina Andreea Mălureanu. Toate trei erau arestate la acea dată, iar măsura preventivă a fost înlăturată de instanţă în februarie şi martie 2013, atunci când au fost eliberate sub control judiciar. Acuzaţiile s-au bazat pe denunţul administratorului firmei din Aninoasa, acesta fiind şi principalul martor în proces. Romanescu, Fianu şi Mălureanu au fost acuzate de trafic de influenţă, luare de mită şi fals intelectual, fapte constând în solicitarea şi obţinerea unei sume de bani de la martorul denunţător şi întocmirea unui raport de inspecţie fiscală fals. Cauza a fost instrumentată cu celeritate, astfel că pe 11 aprilie 2013 a fost pronunţată sentinţa. Doiniţa Romanescu a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă, şi 3 ani şi 2 luni pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, iar în urma contopirii pedepselor s-a dispus executarea celei mai grele dintre acestea. Iverica Fianu a primit 3 ani şi 2 luni pentru mită, dar şi un an pentru fals intelectual, pedepsele fiind şi în acest caz contopite. Iar Alina Andreea Mălureanu s-a ales cu 3 ani şi 2 luni de închisoare pentru luare de mită şi 6 luni pentru fals. În toate cele 3 cazuri s-a dispus suspendarea executării pedepselor, dar şi aplicarea unor măsuri complementare şi accesorii constând în interzicerea unor drepturi, instituirea de termene de încercare şi aplicarea de sechestru asigurator.
Sentinţa Tribunalului a fost atacată cu apel de toate părţile, iar Curtea de Apel Piteşti a dat o hotărâre pe 11 noiembrie a.c. Doiniţei Romanescu i-au fost reduse ambele pedepse cu închisoarea, ajungându-se la 2 ani şi 6 luni, respectiv 2 ani, aplicându-se, în urma contopirii, cea mai grea dintre acestea. Mai mult, i s-a redus şi termenul de încercare, de la 5 ani la 4 ani şi 6 luni. Celelalte două inculpate au beneficiat doar de încetarea stării de liberare provizorie sub control judiciar, dar şi de ridicarea sechestrului pus asupra bunurilor mobile şi imobile. Martorul denunţător trebuie să primească de la cele trei suma de 10.000 de lei, astfel: Doiniţa Romanescu, suma de 6.000 lei, Iverica Fianu, 2.500 lei, iar Alina Andreea Mălureanu, suma de 1.500 lei. Hotărârea Curţii de Apel poate fi atacată cu recurs.

Martorul denunţător a cerut falimentul…

În iunie 2013, firma administrată de către martorul denunţător din procesul având ca obiect săvârşirea de fapte de corupţie a devenit subiect al unui dosar de faliment. Deschiderea procedurii de insolvenţă a intervenit o lună mai târziu, chiar la solicitarea lui Daniel Marta, administratorul societăţii comerciale cu sediul în comuna Aninoasa. Lichidator desemnat de către Tribunalul Argeş este SP Bio Consult SPRL Piteşti, iar singurul creditor este Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş. Următorul termen al cauzei a fost stabilit pentru data de 12 decembrie 2013.

… iar inculpata Romanescu a revenit în lichidări

După eliberarea din arest şi primirea pedepsei, Doiniţa Romanescu a reintrat în activitatea de practician în insolvenţe. În septembrie 2013 a fost numită administrator judiciar în cazul societăţii Compex SRL. Mai înainte, în luna iunie, firma Romarg Insol IPURL, aparţinând Doiniţei Romanescu, a fost numită administrator judiciar în procesul de insolvenţă deschis de Montana SA împotriva lui Carpatina Honey Company SRL.
Cătălin Butoiu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...