Web Analytics

Incredibil! Scena fost adusă la stadion înainte de ziua deschiderii ofertelor, când nu se ştia cine va câştiga

de | 28.07.2021 14:57 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

# A avut dreptate! Primăriţa Lasconi face istorie la Câmpulung, anulând Zilele Municipiului

Manifestările dedicate Zilelor Municipiului Câmpulung au fost amânate la o dată improbabilă, cu consecința anulării, care deja a fost previzionată. Până la urmă, acest lucru nu va duce la pieirea Câmpulungului și nici nu știrbește lista cu promisiuni a primăriței – a fost doar un atentat la cheful de distracție al câmpulungenilor. Însă semnele de întrebare și imensele semne de mirare sunt puse pe alte aspecte. Oricum, la început de mandat Elena Lasconi susținea că a făcut istorie pentru Câmpulung. Acum a scris o nouă pagină…

Context și cronologie

Anunțat încă de anul trecut, evenimentul ”Câmpulung – Capitala Scrisului Românesc” era menit să domine viața socio-culturală a municipiului în 2021, în condițiile în care propunerile de manifestări au creat o paletă diversă, menită să satisfacă orice gust. Așa a apărut o listă cu 30 de activități, printre acestea strecurându-se și cea denumită ”Concert 500”. Totul e cu ”500”, fiindcă este vorba de aniversarea a jumătate de mileniu de la redactarea primului document scris în limba română și păstrat până astăzi, “Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung”.
Cum ”500” trebuia să domine fără a fie umbrit de trecutul recent, inițial nici nu s-a pus în discuție ceea ce, de aproape un sfert de veac, înseamnă Zilele Municipiului. Fără mirare, însă, în condițiile în care și alte manifestări din trecutul apropiat nu și-au mai găsit locul la Câmpulung sub domnia Elenei Lasconi, precum ”Stars of Song” sau ”Slove Muscelene”. Și totuși, chiar în debutul lunii dedicate sărbătorii orașului, a apărut ideea includerii manifestărilor dedicate Zilelor Municipiului în mulțimea care să definească marea sărbătoare. Așa s-a făcut că pe 15 iulie a apărut anunțul prin care se solicitau oferte de servicii pentru organizarea ”Concert 500”. Pe repede înainte, adică pe 21 iulie trebuia să se finalizeze totul.

Amănunte despre program apăruseră deja, se știa cine cântă, cine dansează, dar comunicatorii din Primărie au transmis ceva oficial abia pe 19 iulie. Între timp picase un cap de afiș: Gașca Zurli. Adică primărița îi anunțase prezența, însă reprezentantul trupei nu știa nimic de spectacolul de la Câmpulung!
În după-amiaza de 21 iulie s-a dat comunicatul. Zilele Municipiului Câmpulung au fost amânate, cu posibilitatea reprogramării în cadrul Sărbătorilor Argeșului și Muscelului, dacă va fi context pandemic favorabil. Numai că acestea sunt un eveniment al CJ, iar Consiliul Județean a anunțat de ceva timp că nu se țin, din lipsă de bani.

Un eveniment de 639.625 lei, organizat cu ”procedură proprie”, fără aprobarea CL

Motivul amânării ”Concert 500”, expus într-un comunicat de presă neasumat de nimeni, în condițiile în care nu avea nicio semnătură, nici măcar cea a city managerului, a fost, citez, ”neîndeplinirea condițiilor impuse prin procedura de achiziție publică, cu procedură proprie internă. În cadrul procedurii de achiziție au participat două firme, ale căror oferte nu au fost conforme raportat la cerințele solicitate prin caietul de sarcini și fișa de date”.
Deja se punea un semn de întrebare. ”Procedură proprie internă” înseamnă că cei din Primăria Câmpulung, fără aprobarea Consiliului Local, stabiliseră reguli proprii pentru atribuirea contractului de prestări servicii. Asta în condițiile în care la mijloc erau fonduri bugetare locale pentru care destinația și modalitatea de cheltuire sunt stabilite prin hotărâre de consiliu. Și era vorba de 639.625 lei fără TVA!

Apoi ieșea în evidență ceva tot din ”procedura proprie”. Data limită pentru depunerea ofertelor a fost 21 iulie, ora 10.00, iar cea a deschiderii ofertelor, 21 iulie, ora 10.30. Cu două zile înainte de debutul manifestărilor, situație în care totul putea fi dat peste cap. Și de eventuale contestații – dacă posibilitatea de a contesta era inclusă în ”procedura proprie” – și de timpul extrem de scurt în care eventualul câștigător trebuia să își îndeplinească obligațiile contractuale. Adică să aducă și să monteze scenă și instalațiile audio și video, să organizeze evenimentul, să obțină toate autorizațiile și avizele necesare. Sarcini poate ușurate de faptul că scena fusese adusă la stadion înainte de ziua deschiderii ofertelor, deși nu se știa cine va câștiga!
Numele anunțate ca staruri prezente în concert se știau, de asemenea, dinainte de finalizarea procedurii. Iar regula este aceea că, atunci când bați palma cu un performer, închei un precontract și achiți un acont, să fii tu sigur că interpretul vine și să fie și interpretul sigur că nu e păcăleală de Sfântul Ilie. Iar aici se întâlnesc întrebarea cu mirarea, din nou! Primărița Elena Lasconi susține că nu s-a cheltuit niciun leu, iar, pe de altă parte, paginile de socializare ale celor anunțați că vor urca pe scenă la Câmpulung nu au cuprins nicio referire la ”Concert 500”. Iar cazul Gașca Zurli l-am amintit deja: a fost anunțată, dar era plecată!

O sută de mii de lei cu structuri gonflabile

Valoarea totală a contractului era de 639.625 lei fără TVA, din care:
– 174.625 lei fără TVA pentru scenă și echipamente audio, video și lumini;
– spectacol pirotehnic cu jocuri de artificii, 30.000 de lei fără TVA;
– programul pentru copii ar fi costat 93.750 lei fără TVA;
– 341.250 lei fără TVA pentru concerte.

Banii proveneau din grosul de 1.762.000 lei prevăzuți în bugetul municipiului pentru ”Capitala Scrisului Românesc”, fiind primiți cu destinație specială pentru acest lucru de la bugetul de stat. Deci, nu se punea problema utilizării lor pentru școli, spitale și drumuri… Dar și aici au fost semne. Spre exemplu, un pachet de artificii Gold costă pe piață vreo opt mii de lei și ține șapte minute. Cu cazare și transport se mai adaugă ceva, dar departe de cei 30.000 de lei fără TVA. Iar pentru copii erau trei zile cu activități precum dansuri, pictură pe față, spectacole de magie și structuri gonflabile, activități de maximum 15 minute!

Primărița spune că nu și-a asumat un act ilegal

După anunțul amânării au fost câteva zile de lipsă din peisaj a celor din Primărie, începând cu Elena Lasconi și terminând cu celebrii consilieri personali, care stau cu ochii în camerele video și telefoanele mobile. Luni dimineață, primărița a ieșit în public cu un comunicat asumat.
Lasconi susține că din cauza pandemiei s-a luat târziu decizia de organizare a evenimentului ”Concert 500”, în a doua săptămână a lunii iulie. Și, susține aceasta, primise asigurări de la persoanele responsabile din aparatul Primăriei că procedurile legale pot fi duse la capăt în timpul scurt avut la dispoziție. Doar că, citez, ”pe data de 21 iulie am fost puși în situația în care aceste demersuri au fost realizate neprofesionist și, în plus, firmele care au participat la licitație nu au îndeplinit condițiile de calificare”. Iar concluzia este că Elena Lasconi a avut curajul să facă ce puțini primari ar fi făcut, adică a anulat licitația, pentru a nu comite vreo ilegalitate. Și declară că își asumă întreaga responsabilitate pentru cele întâmplate.

Situația este similară celei din perioada adoptării bugetului local, atunci când primărița a acuzat voalat oamenii din Primărie că au făcut praf proiectul de buget. Și atunci, și acum a fost vorba de lipsa de profesionalism a… funcționarilor publici, care vor fi ”împrospătați” și ”profesionalizați” după cele întâmplate. Iar dacă ar fi așa, deși aceia au mai lucrat la proiecte de buget și la proceduri de selecții de oferte, se evidențiază lipsa de experiență și, evident, de profesionalism a oamenilor cu care s-a înconjurat primărița, de la city manager, la unii consilieri și șefi din Primărie.
Potrivit Elenei Lasconi, banii de la ”Concert 500” vor fi folosiți pentru amenajarea unui spațiu public denumit Piața „Neacșu”, activitate inclusă și ea în ”Capitala Scrisului Românesc”. Așadar, Zilele Municipiului nu au fost amânate, ci anulate!

Liberalii „lași” murmură pe margine

Reacții au fost multe și diverse, în condițiile în care Zilele Câmpulungului erau deja o marcă a localității, care presupunea și atragerea de turiști. Iar unii dintre ei, veniți să se cazeze, au aflat cu uimire că în week-end nu doar că nu vor avea parte de distracție, dar nici nu se vor putea plimba pe Bulevardul ”Pardon”, spart de Țâroiu și încă nerefăcut de Lasconi. Apoi au avut de pierdut comercianții care fuseseră invitați să depună cereri pentru spațiu de vânzare cu ocazia sărbătorii, mulți dintre ei investind sume importante în materie primă și amenajări pentru a face față afluxului de clienți din cele trei zile de concerte.
Aliații Elenei Lasconi și ai USR au reacționat și ei. Adică liberalii și-au permis să difuzeze un comunicat de presă, fără a organiza o întâlnire incomodă cu jurnaliștii, specificând faptul că își exprimă, citez, ”îngrijorarea cu privire la anularea evenimentului”. Dar au precizat și faptul că nu se dorește ruperea alianței cu USR, doar că nu îi oferă Elenei Lasconi un cec în alb în ceea ce privește deciziile care afectează municipiul.

Și în acest caz, cei de la PNL au fost ținuți deoparte de primăriță, fără a fi solicitați la susținerea și eventuala concretă implicare în organizarea ”Concert 500”. Viceprimarul Nicolae Zaharia ne-a declarat că nu poate oferi amănunte suplimentare față de cele două comunicate, care nu detaliază însă aspectele. ”Eu nu am fost implicat în procedura de desemnare a prestatorului de servicii. Mă ocup în special de activitățile legate de școli în ceea ce privește evenimentul aniversar, tocmai de aceea nu știu nici cum a fost aleasă firma care se ocupă de promovare și publicitate”, ne-a declarat viceprimarul Câmpulungului.
În schimb, Elena Lasconi, ca președinte al USR PLUS, a caracterizat drept un act de lașitate atitudinea PNL Câmpulung privitoare la anularea Zilelor Municipiului.
Cei de la PSD, încă nestabilizați, s-au limitat doar la a spune că organizarea unui asemenea eveniment a fost o pălărie prea mare pentru actuala administrație locală.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și Zilele Câmpulungului, marca Lasconi / Fără tarabe cu mititei şi mic comerţ pe Bulevardul Pardon

Citește și Cheltuieli sub obroc, transparenţă ioc… Câmpulungul cheltuieşte la grămadă banii pentru „Capitala Scrisului Românesc”

Citește și Câmpulungul a început sărbătoarea de jumătate de an

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii