Web Analytics
scris joi, 29.02.2024

Începe construcția noii gări din Costeşti. Visul deputatului Aurel Bălăşoiu e pe cale să se împlinească

Deputatul Aurel Bălășoiu a făcut demersuri pentru reabilitarea gării din orașul Costești încă din 2021. Și se numără printre parlamentarii argeșeni care chiar se bat să lase ceva în urma lor, având în vedere că anul acesta sunt șanse mari ca proiectul să demeraze. Clădirea de Călători este amplasată pe Aleeea Gării, nr. 8, situată pe linia cf București – Pitești – Craiova. A fost construită în anii 1899, iar în 1970 i s-a adăugat un corp nou, având funcțiuni specifice instalațiilor feroviare-CED. Prin proiectul de reabilitare se propune demolarea parțială a corpului de clădire inițial, cu păstrarea zonei de CED, și reabilitarea acestuia din punct de vedere structural, energetic și funcțional.

Începe construcția noii gări din Costeşti. Visul deputatului Aurel Bălăşoiu e pe cale să se împlinească

Se propune și construirea în imediata apropiere a unei clădiri de călători nouă, cu formă rectangulară și parter, cu acoperiș de tip terasă necirculabilă și cu atic. Pe terasă vor fi amplasate panouri fotovoltaice și panouri solare. Proiectul presupune și refacerea branșamentului de apă potabilă și canalizare, montarea unor centrale termice electrice, hidranți exteriori și interiori și a unui sistem de supraveghere video cu monitorizare din birourile Poliției.
După obținerea avizelor aferente în 2023, iată că finanțarea se va realiza din surse proprii CNCF „CFR” SA, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii. Durata de proiectare este de 6 luni, iar cea de realizare a lucrărilor este de 12 luni. Urmează aprobarea CTE MT pentru ordin de ministru. După aprobarea BVC, aprobarea CA și lista pentru surse proprii pe 2024 se va proceda la achiziția serviciului de proiectare și execuție a lucrărilor.


Valoarea în lei fără TVAValoarea în lei cu TVA
1. Valoarea totală a investiției – din care C+M36.064.191,60 29.406.028,3542.853.907,20 34.993.173,74
2. Eșalonarea investiției -Total18 luni18 luni
3. Durata de proiectare6 luni6 luni
4. Durata de realizare a lucrărilor12 luni12 luni

Citește și Exclusiv! Rechizitoriul tânărului care l-a omorât pe poliţistul local Condoruş Savaste

Aurel Bălășoiu: „Gara din Costești este abandonată și aproape cade pe oameni”

Încă din 6 aprilie 2021, deputatul Aurel Bălășoiu a solicitat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii să analizeze posibilitatea reabilitării și modernizării clădirii de călători și a spațiilor publice care aparțin Gării Costești. Parlamentarul de Argeș spunea că „nepăsarea statului este atât de mare încât roade și căile ferate. Ruine și mizerie, asta văd călătorii care merg cu trenul, în gara Costești opresc trenurile care circulă spre București, Craiova, Timișoara, Pitești, Mangalia etc. Gara din Costești este pur și simplu abandonată și aproape cade pe oameni. În prezent a devenit un monument al degradării, devenind un loc de pelerinaj pentru hoți și oameni ai străzii. În clădirile abandonate din zonă au fost furate până și cărămizile și cablurile de curent”. Deputatul a mai descris și zugrăveala scorojită, pavimentul murdar, gardurile care au dispărut pe alocuri, încălzirea cu sobe, cu tâmplărie clasică prin care se pierde căldura etc.
Deputatul a fost în gară în perioada 1-4 aprilie 2021 și a discutat cu o parte din călători. „E o ruină, păcat de ea…”, „tavanul se poate prăbuși în orice moment”, „este mai cald afară decât în sala de așteptare”, sunt câteva dintre declarațiile oamenilor.

Corespondența deputatului Bălășoiu cu Ministerul Transporturilor

Pe 29 aprilie 2021, ministrul Transporturilor și Infrastructurii de atunci, Cătălin Drulă, i-a răspuns că sunt diferite proiecte de reabilitare/modernizare a infrastructurii feroviare, pe raza Sucursalei Regionale CF Craiova, proiecte derulate de CFR. Și că este în curs de pregătire proiectul privind reabilitarea liniei CF Craiova-Pitești-București care include și lucrări în stația CF Costești, iar SRCF Craiova a inclus în Programul Anual de Achiziții Sectoriale pentru anul 2021 racordarea clădirii de călători din stația Costești la rețeaua publică de apă și de canalizare a orașului Costești.
Pe 7 decembrie 2021, deputatul a revenit cu o nouă adresă, arătându-se nemulțumit de răspunsul primit: „Ținând cont de faptul că respectiva cerere a fost întocmită în baza solicitărilor venite din partea locuitorilor orașului Costești și comunelor limitrofe, am rugămintea să reanalizați aspectele inserate în cererea respectivă și să demarați toate demersurile necesare în vederea reabilitării și modernizării clădirii de călători și a spațiilor publice ce aparțin gării Costești”. Iată că, după trei ani, visul deputatului Bălășoiu e pe cale să se împlinească.
Marian Staicu

Citește și La insistenţa deputatului Aurel Bălăşoiu, clădirile Biroului Vamal de Interior Argeş vor fi reabilitate

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *