Web Analytics
scris miercuri, 02.10.2024

Inaugurarea bulevardului din Câmpulung se face cu sesizare la Parchet

Pentru ziua de vineri, 4 octombrie, a fost anunțată efectuarea recepției lucrărilor de reabilitare a Bulevardului ”Pardon” din Câmpulung, ajungându-se astfel la finalizarea pe jumătate a unui proiect inițiat în urmă cu mulți ani și afectat de intervenții din exterior.

Inaugurarea bulevardului din Câmpulung se face cu sesizare la Parchet

Va fi un eveniment mult așteptat asupra căruia a apărut acum o umbră mai mare decât cea pe care a făcut-o Prefectura Argeș atunci când a determinat sistarea lucrărilor prin solicitarea de anulare a autorizației de construire.
Potrivit avertisment.net, Inspectoratul de Stat în Construcții a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, citez, ”pentru lucrările de montare a bolarzilor retractabili la intersecțiile cu străzile adiacente Bulevardului Pardon (…) executate fără autorizație de construire”. Asta se întâmpla în iulie 2024, ca urmare a unei sesizări. Ce e ciudat aici este faptul că ISC-ul însuși evidenția acest aspect după controlul finalizat pe 2 noiembrie 2023. După cum am menționat la vremea aceea, inspectorii în construcții constataseră faptul că bolarzii retractabili nu erau prevăzuți în documentația tehnică autorizată pentru lucrările de reabilitare, doar că atunci nu au avut nicio direcție către Parchet. Mai ales că dirigintele de șantier a comunicat faptul că ”lucrările constatate fac obiectul altor contracte”.

O problemă asemănătoare a fost invocată și de Prefectura Argeș în anul 2022, atunci când a cerut în instanță anularea autorizației de construire în baza căreia se derulau lucrările de reabilitare la Bulevardul ”Pardon”. Doar că instanța de judecată a avut interpretări originale legate de proceduri și legislație în domeniu, așa că procesul a fost câștigat de municipalitatea câmpulungeană. Cu precizarea că tot instanța a muștruluit reclamantul pe motiv că s-a trezit după doi ani de la eliberarea autorizației și aproape de finalizarea lucrărilor. Lucrări care, oricum, au mai durat peste doi ani de la închiderea procesului.

Încă o problemă cu un partener de proiect

Menționam luna trecută faptul că Parchetul European a luat în vizor un proiect derulat de Grupul de Acțiune Locală Câmpulung Muscel, cel de ”Dezvoltare locală în zonele urbane marginalizate din Municipiul Câmpulung”, fiind începută o anchetă privitoare la faptele și actele ce au legătură cu două firme care au fost partenere Câmpulungului în derularea proiectului. Ei bine, nu a fost singurul proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman la care să fi fost probleme cu partenerii. În 2022 începea derularea activităților pentru ”Dezvoltarea mediului antreprenorial prin acordarea de microgrant integrat cu stagii de formare”, un proiect cu fonduri europene având ca organism intermediar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Beneficiind de o finanțare nerambursabilă în valoare de 1.889.648,07 lei, proiectul avea scopul de permite câmpulungenilor să dezvolte zece mici afaceri, însă totul s-a încheiat cu doar patru business-uri. Lider de parteneriat în proiect a fost municipiul Câmpulung, cu o contribuție de 4.963,86 lei (valoarea inițială fusese mai mare), iar partener, Euro Valldigna 2007 srl Pitești, cu o contribuție de 30.429,79 lei. Dar dincolo de contribuții, exista asistența financiară nerambursabilă necesară derulării proiectului. Adică 1.281.052,20 lei pentru Câmpulung și 608.595,87 pentru firma parteneră.

Trecând peste rezultatele implementării proiectului, este de menționat faptul că Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman a sesizat că o cerere de rambursare a firmei din Pitești nu era justificată. Și a fost emisă decizie de recuperare pentru suma de 22.036,20 lei. Asta se întâmpla în octombrie 2023, cu două luni înainte de data fixată pentru finalizarea proiectului. Decizia a apărut după ce o notificare de plată din august 2023 nu avusese rezultatul solicitat. Mai mult, în mai 2024, Ministerul Proiectelor Europene calculează și dobândă la suma datorată, asta în condițiile în care partenerul Câmpulungului nu-și achitase datoria.
Proiectele derulate de Câmpulung prin Grupul de Acțiune Locală au avut aproape toate tinichele legate de modul de implementare. Cele pe POCU din cauza partenerilor, iar multe dintre cele pe POR – și acestea cu termen de finalizare decembrie 2023 – au fost transferate la finanțare din bugetul local, nefiind încheiate în perioada prevăzută în contracte.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și S-a schimbat proiectul de reabilitare a Bulevardului „Pardon”. La Câmpulung se va circula în jurul stâlpului

Citește și Deşi primăriţa Câmpulungului spune că n-a avut niciodată colaborare cu PSD, şeful acestui partid o contrazice. Mînzînă: „Personajul Elena Lasconi este bipolar”

Citește și Arătările de pe bulevardul din Câmpulung

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...