Web Analytics
scris marți, 13.09.2022

Înalt Preasfințitul Calinic: „Să amânăm masa de seară pentru dimineaţa zilei următoare”

Cel mai folositor lucru pentru noi oamenii este să facem amânări multe şi folositoare pentru viaţa noastră. Să amânăm felul nostru de a ne mânia. Să amânăm graba la răspunsuri pripite şi războinice. Să amânăm masa de seară pentru dimineaţa zilei următoare. Să amânăm răzbunarea şi graba de a ponegri pe ceilalţi oameni. Mai mult, să amânăm pofta de a judeca pe alţii şi de a intra în cămara sufletelor şi de a întina viaţa celorlalţi.

Înalt Preasfințitul Calinic: „Să amânăm masa de seară pentru dimineaţa zilei următoare”

Somadeva afirma: „De cele mai multe ori remediul unei trebi neplăcute este amânarea.” Patriarhul Iustin amâna mereu să răspundă răutăţilor, uneori pasagere, venite chiar din sânul obştii pe care o conducea. Constantin Brâncoveanu cel Sfânt amâna mereu răspunsurile la provocările din partea celor trei imperii ce înconjurau Ţara Românească. Ba le amâna şi pe cele multe răutăţi dinlăuntrul ţării, care nu erau puţine şi nici uşoare.

Citește și: Eveniment cultural caritabil – Cărțile vin în sprijinul copiilor ucraineni 

Constantin Brâncoveanu a citit Hamlet, Shakespeare fiind cunoscut de cărturarul domn: „Ceea ce vrem să facem, s-o facem atunci când vrem; pentru că acest „vrem” se schimbă şi are scăderi şi amânări.”

Este bine să amânăm pesimismul, necredinţa, facerea de răutăţi şi păcătuirea.

Mersul printre stele – Calinic Arhiepiscopul, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Curtea de Argeș, 2013.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Săgeţile statului subteran SORIN ROŞCA STĂNESC

Săgeţile statului subteran

SORIN ROŞCA STĂNESCUPolitică / 12 iulie Sunt produse dovezi peste dovezi, din care reiese că oamenii de bază ai statului subteran au şantajat oameni...

Din ediția tipărită