Web Analytics

În Muscel, iepuraşul de Paşte aduce covrigi cu ou

de | 29.04.2021 13:14 | Cultură, Actualitate

Pentru copiii din zona Muscel, sărbătorile pascale nu înseamnă doar trecutul pe sub masă, Păștițe, Floarea Paștii la icoane, ocolitul bisericii în noaptea Prohodului și concursul de ciocnit ouă roșii, ci și deliciul gustării unui covrig cu ou. Un produs preparat în urmă cu câteva decenii în cuptoare de casă doar de una-două gospodine într-o comună, cu o rețetă netransmisă aiurea.

Potrivit profesorului și istoricului Adrian Săvoiu, covrigul cu ou este un produs specific zonei Muscel în perioada Paștelui. ”Covrigul («variantă» a colacului), prin forma sa rotundă, simbolizează puntea dintre viață și moarte, sfârșitul care este un nou început și, în contextul strict al Paștelui, speranța Învierii”, explică astfel profesorul Săvoiu semnificația acestui preparat numit deseori și covrig de ou. Se împarte în noaptea de Înviere, așa cum colindătorii de Crăciun și Anul Nou sunt dăruiți cu fructe și dulciuri.
Pe vremuri gustat doar în perioada sărbătorilor pascale, covrigul cu ou a devenit un dulce preparat acum de brutăriile și cofetăriile din Muscel, putând fi găsit oricând la vânzare. Varianta tradițională, însă, se păstrează în comunele din jurul Câmpulungului, iar unicitatea produsului a dus și la organizarea unui festival. În 2019 a fost ediția a XII-a la Lerești, pandemia blocând ulterior derularea în continuarea a evenimentului. Iniţiat şi susţinut de Asociaţia „Alunelul”, festivalul este unic în ţară, iar în spatele manifestării se află familia Marin, Elena şi Ionel, cea care în 2016 a amenajat la Ateneul din Voineşti-Lereşti un muzeu al satului.

Denumirea ”Covrigul muscelean” a obținut și atestarea de produs tradițional

Denumirea ”Covrigul muscelean” a obținut și atestarea de produs tradițional

Covrigul muscelean, marcă înregistrată la OSIM

Pe de altă parte, promotor al covrigului cu ou este și ”Un băiat și o fată”, prin cofetăriile care oferă ”plăcerea bunului gust”. Sub denumirea ”Covrigul muscelean” s-a obținut și atestarea de produs tradițional, iar denumirea a fost înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. La acest moment, covrigul muscelean se află pe lista produselor românești pentru care s-a solicitat înscrierea în registrul european de Indicație Geografică Protejată, acolo unde se află de mult timp magiunul de Topoloveni.
Cătălin Ioan Butoiu

Citește și (P) „COVRIGUL MUSCELEAN” sau „Covrigul cu ou” – rețeta tradițională omologată salvată de cofetarii din Câmpulungâ

Citește și Festivalul „Covrigilor cu ou” a ajuns la a XII-a ediţie

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii