Web Analytics

„În loc să preţuim eroii din spitalul Covid, ameninţăm că îi luăm la şuturi şi îi scuipăm ca pe nişte leproşi”

de | 22.05.2020 10:34 | Dezvăluiri

# Declară dr. Horia Trăilă, directorul spitalului Covid de la Mioveni, în replică față de afirmațiile că în spital se moare de foame  # Revolta personalului de la Mioveni faţă de acuzaţiile pacientului Gabriel Eana

# Dl. Gabriel Eana v-a acuzat că s-a făcut foamea la Spitalul Mioveni și că nu sunt condiții elementare pentru un pacient internat pe secția Covid. Mai mult, a declarat că, de Paște, unii pacienți au primit gâturi de pui și vârfuri de aripi vinete în meniu….
– Focusul nostru a fost să facem cât mai repede funcțională secția Covid. Și ne-am concentrat să aducem tot ce e corect pentru organizarea acestei secții într-un timp inuman de scurt. Nu au fost nici timp și nici bani de achiziții, pentru televizoare și alte accesorii. Despre ce vorbim? Când ne-au trimis primii pacienți de Covid, încă mai montam chiuvetă cu apă sterilă jos, la Terapie Intensivă. Marea cheltuială a fost să montăm cele 36 de prize de oxigen, vitale pentru supraviețuirea pacienților critici. În același timp, a trebuit să începem organizarea laboratorului, care e acum singurul de biologie moleculară cu testare Real Time PCR din județ, avizat, aprobat și care e inclus în programul național de testare Real Time PCR. Deja am făcut peste 500 teste la pacienți și la toate cadrele din spital. Mai mult, a trebuit să organizăm și o spălătorie separată, numai pentru infecțioase, cu lenjerie aferentă pentru bolnavii de Covid. Or, pacienții trebuie să înțeleagă, atunci când ne reproșează despre vreun așternut neconform, că spălarea acestei lenjerii se face la 90 de grade, cu cloramină, care distruge țesăturile, le îngălbenește. Ca să rezum, Dumnezeu a făcut lumea în 7 zile, noi a trebuit ca în 6 zile să organizăm totul. Iar secția Covid de la Mioveni e acum singura de infecțioase din județ cu ATI integrat și care poate primi cazuri critice și severe de Covid.

„Nu spitalul Mioveni ar fi trebuit declarat spital Covid. Am fost puși pe această listă și gata…”

# Conform acestor scuze sau circumstanțe, nu era mai recomandat să amânați darea în folosință a secției?
– Poftim? Păi nu aveam cum, că se intra în starea de urgență și am primit ordin ca acest lucru să se întâmple cât mai repede. Însă nu Spitalul Mioveni ar fi trebuit să fie spital Covid. Și asta pentru simplul fapt că, pentru a trata o boală infecțioasă, trebuie să ai infecționiști, trebuie să ai în structura ta, ca spital, o secție de Infecțioase aprobată de Ministerul Sănătății. Noi am fost puși pe această listă și gata, nu mai vreau să speculez de către cine și pe ce criterii. Asta în condițiile în care în județ erau alte două spitale mai mari (Spitalul Județean și Spitalul Municipal Câmpulung, n.red.) care aveau tot ce le trebuie, inclusiv cadre medicale, ca să fie desemnate spitale Covid.
# Și ați explicat acest lucru prefectului Emanuel Soare și doctorului Dan Manu, în calitatea lor, de președinte, respectiv vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență?
– Nu vreau să mai discut această chestiune, suntem aici să discutăm ce a zis domnul Eana despre condițiile de la noi…

„Dl. Eana a mințit. De Paște, pacienții au avut copănele de pui, ou roșu și cozonac”

# Ba are legătură, domnule Trăilă, lăsând la o parte faptul că nu-mi faceți dvs. agenda întrebărilor. Chiar dvs. spuneți că vi s-a pus în brațe o hotărâre a CJUS luată pe genunchi și exprimată imperativ ”Faceți spital, nu ne interesează cum!”. Asta deși nu aveați structură de secție de Infecțioase la Mioveni. Chiar noi am scris, în Jurnalul de Argeș, când toată lumea vă acuza, că se putea întâmpla o catastrofă ca la Suceava dacă cedați presiunilor și făceați prostia de a accepta modificarea spitalului nou și transformarea lui în spital Covid, așa cum au cerut prefectul Soare și președintele CJ, Dan Manu. Eu vreau să lămurim niște chestii, iar dvs. vă eschivați, poate că vă și temeți să spuneți ce presiuni absurde au fost în realitate. Pe de altă parte, vă arătați iritat că un pacient bolnav de Covid, dl. Gabriel Eana, v-a adus acuze că se moare de foame în spitalul de la Mioveni. Poate că a exagerat, nu știu, dar, pe de altă parte, pacienții au și ei niște drepturi, care n-au putut fi satisfăcute tocmai din cauza timpului scurt în care vi s-a cerut pompieristic să organizați de la zero o secție de Infecțioase.
– Eu vreau doar să demontez punctual toate minciunile spuse de dl. Eana, inclusiv cea cu meniul de Paște. Dânsul este lider sindical la Spitalul Municipal Câmpulung și este obișnuit să aibă un statut foarte special. Dânsul a spus că, de Paște, pacienții au avut la masă gâturi și vârfuri de aripi vineții. În realitate, au avut în meniu, următoarele: la micul dejun – ceai de mentă, unt, brânză dulce și pâine prăjită; la prânz – ciorbă de legume, copănel de pui, cartofi nature, pâine prăjită, ou roșu și cozonac; la cină – ghiveci de legume, orez fiert și pâine prăjită. Pe de altă parte, noi avem o firmă de catering care aduce mâncarea și vă putem dovedi cu acte că ei nu cumpără gâturi de pui și aripi, ci doar piept de pui și pulpe de pui.

„Marea problemă cu pachetele a fost că în ele erau țigări și fumătorii aveau pretenția să le fie aduse în spital”

# Și de ce nu-l dați în judecată pe dl. Eana, dacă susțineți că a mințit?
– Am eu timp de așa ceva? Încerc doar să explic că noi nu am stat aici pe fund, ci am muncit de ne-au sărit capacele. Nivelul de stres a fost foarte mare. A trebuit să organizăm o secție externă în timp record la Spitalul Mioveni. Apropo și de refuzul nostru de a lăsa pachetele de mâncare aduse de aparținători în spital. Fiind spital de Infecțioase într-o pandemie, trebuie să iei în calcul toate deșeurile care se strâng de la acești pacienți, lăsând la o parte echipamentul și materialele medicale ce se adună din îngrijirea lor. Inclusiv resturile menajere, care și ele sunt infecțioase, se strâng într-o zonă care trebuie să fie închisă și se ridică de o firmă specializată, care le distruge. Or, acest spațiu trebuie să fie unul închis, ca să nu vină câinii să împrăștie resturile. Iar de Paște au venit toți cu pachete și era foarte greu de asigurat aceste condiții. Marea poblemă a fost, de fapt, că în pachete erau și țigări și respectivii aveau pretenția ca acele țigări să le fie aduse în spital, în condițiile în care în spital nu se fumează. Poate că tu ești asimptomatic și nu îți pasă, dar când ai alături oameni care se chinuie pentru fiecare gură de aer, tu chiar vrei să fumezi în salon sau chiar pe hol?

„Dl. Eana a fumat în spital. Nu poți să le faci rău celor care se chinuie să respire”

# E cazul punctual al domnului Eana?
– Absolut.
# Deci dânsul a dorit să fumeze în spital?
– A fumat efectiv. Iar eu am dat dispoziție ca toate pachetele care conțin țigări să aibă interzis în spital. Inclusiv al unei doamne care a postat pe Facebook un comentariu la interviul de la dvs. din ziar și care a zis că sunt un nenorocit și că doctorul Trăilă are un suflet de câine. Rețineți, nu s-au supărat pentru mâncarea din spital, v-am demostrat că altul a fost meniul de Paște, ci pentru că le-am tăiat țigările! Nu poți să le faci rău celor care se chinuie să respire. Vorbiți cu cei care au fost internați pe ATI și vă vor spune că parcă respirau vată de sticlă. Repet, eu îi înțeleg și pe cei care stau de atâtea zile internați și nu s-au negativat. Îi înțeleg că le e foarte greu, mai ales când văd că oameni care au venit în urma lor au răspuns bine la tratament și au ieșit înaintea lor, iar ei au rămas în continuare internați. În plus, meniul și tratamentul sunt conduse de Secția Boli Infecțioase, care reprezintă personal medical delegat prin detașare de la Spitalul Județean. Și atunci care e treaba directorului Trăilă cu meniul și cu protocolul de tratament ?
# Mai spune domnul Eana, la un moment dat, că o infirmieră infectată cu Covid, internată ca și dânsul, a avut o cădere psihică și a vrut să se arunce pe geam…
– Iertați-mă, dar nimic din ce spune domnul Eana nu pot să iau ca adevărat.

„V-ar conveni ca cineva care a ieșit pozitiv la test să vină să dea mâna cu dvs.?”

# E adevărat că, în acest moment, dânsul e transferat la Câmpulung?
– Da. Și chiar și acel transfer, să-mi fie cu iertare, e pentru o patologie, repet, să-mi fie cu iertare…
# Văd că aveți rezerve în legătură cu transferul. N-a fost în regulă?
– Nu vreau să mai comentez. Că nu noi decidem transferul.
# E posibil ca din cauza faptului că nu a fost transferat la Câmpulung mai demult să fi avut această ieșire la adresa dvs. și a spitalului?
– Repet, nu noi am decis transferul.
# Păi și cine l-a decis?
– S-a solicitat un consult la o specialitate – ORL – pe care nu o aveam aici. Și s-a găsit de la Spitalul Municipal Câmpulung cineva care a spus, vai, este un caz foarte grav de laringită și e necesar să fie transferat acolo. S-a considerat că e un pacient cu comorbidități. Deși există un criteriu foarte clar de externare, acela că nu se externează pacientul până nu are două teste negative. Dvs. v-ar conveni ca cineva care a ieșit ieri, din nou, pozitiv la teste să vină și să dea acum, așa, mâna cu dvs.? Avem și noi o responsabilitate, nimeni nu vrea să fie acuzat apoi că a dat drumul la un pacient cu tentă pozitivă să circule liber pe stradă…

„Oamenii sunt frustrați, îi înțeleg. Ne reproșează că îi ținem aici ca la pușcărie”

# În a câta zi a plecat domnul Eana de la dvs? A 32-a, a 33-a?
– Nu știu, eu nu mai număr demult. Dar să nu creadă că cineva că dl. Eana este un caz singular. Sau că cineva i-a măsluit lui testele, ca să nu se negativeze. În primul rând că testele s-au dus la „Matei Balș”. Au fost cazuri de pacienți care au venit azi negativ și a doua zi le-a venit următorul test pozitiv. De aceea trebuie să ai două teste negative la externare. Iar oamenii sunt frustrați, îi înțeleg într-un fel. Au impresia că îi ținem aici fiindcă așa vrem și ne tot reproșează ”ne țineți aici ca la pușcărie..!”.
# Ați mai fost acuzat de dl. Eana că nu îi lăsați pe pacienți să deschidă geamul…
– Dimpotrivă. Stăm cu dvs. de aproape o oră în curte de vorbă și vreau să vă întreb câte ferestre ați văzut deschise la etaj și câți pacienți luând aer pe geam? Sunt niște protocoale date de Ministerul Sănătății pe care trebuie să le respectăm… Pe mine altceva m-a deranjat maxim. Felul în care dl. Eana și încă alți câțiva pacienți s-au purtat cu proprii colegi de corp medical care îi tratau… Comporamentul acesta i-a descalificat pe unii dintre ei…
Am avut asistente și infirmiere care au ieșit de acolo plângând. Mi-au spus ”domnule, deși sunt colegi cu noi, se poartă oribil…!”.

„Un ORL-ist a considerat că laringita e comorbiditate la Covid și l-a transferat pe dl Eana la Spitalul Câmpulung”

# Deci ce să înțeleg că domnul Eana devenise lider sindical și pentru o parte dintre pacienții internați cu Covid ?
– Nu știu, eu n-am intrat acolo ca să vorbesc cu dânsul sau cu dânșii.
# Dar cu șefa de secție de la Infecțioase, cu doamna dr. Camelia Constantin, ați vorbit? Că totuși dânsa îi are în gestiune pe acești pacienți?…
– Dânsa a respectat protocoalele date…
# Păi, ce protocoale a respectat? Dacă a acceptat ca domnul lider sindical Eana, bolnav de Covid, să fie transportat la Spitalul Câmpulung fiindcă s-a considerat laringita ca și comorbiditate?
– Atenție, nu șefa de la Infecțioase a cerut ca domnul Eana să fie transferat! Medicul de la Câmpulung care a pus parafa și a considerat că este de spitalul lor e ORL-ist. El a luat decizia. Noi, aici, neavând doctor ORL, l-au dus la un consult la Spitalul Municipal Câmpulung și un ORL-ist de acolo a considerat că laringita e comorbiditate și trebuie tratat la dânșii…

„Și frustrarea noastră e mare, că, deși muncim, ne-o luăm cel mai rău”

# Domnule doctor Trăilă, ați declarat la un moment dat că sunt pacienți aici, la Spitalul Covid Mioveni, care au scuipat personalul medical…
– Am spus că au amenințat că scuipă. Și, da, le-am spus că dacă asta chiar se întâmplă, atunci trebuie să luăm măsuri drastice…
# Și n-ați vorbit cu ei? Să înțelegeți totuși de ce au ajuns să-și dorească să scuipe personalul medical….
– Ei stau între patru pereți și așteaptă. Îi înțeleg perfect. Există un mare grad de frustrare și unii dintre dânșii cred că avem noi ceva cu ei și îi ținem aici. Și atunci, fiecare își caută fel de fel de motivații, scuze și explicații pentru ce i se întâmplă, pentru așteptarea asta… Dar și frustrarea noastră este mare, că noi, cei care muncim, ne-o luăm cel mai rău… Gândiți-vă și cât de frustrant este pentru noi să fim acuzați așa, pe nedrept, după tot ce am făcut pentru ei… Ca să facem secția funcțională într-un timp record, am fost și IT-ist, și instalator, și electrician… La început, frica de Covid a fost foarte mare. Nu mai dorea nimeni din rândul personalului de întreținere să mai monteze nimic. Covidul, faptul că aceasta era o secție de Covid, deși încă nu primisem nici pacienți, îi speria pe oameni… Iar eu am montat inclusiv prize, ca să le fiu un exemplu, să le arăt că nu au de ce să le fie teamă… Să le dovedesc că mie, în primul rând, nu îmi este teamă. Covidul e o psihoză. Sunt, de fapt, doi viruși, unul propriu-zis și celălalt din capul oamenilor… Am văzut oameni care au avut o frică animalică față de acest virus. Inclusiv colegii noștri anesteziști au văzut acest lucru, ei care intră permanent în contact cu pacienții infectați cu Covid și se implică 100%. Iar când apar la un moment dat, în lume, toți se feresc de ei, aoleo, au venit aștia care lucrează în spital Covid… În loc să ne prețuim eroii, fiindcă asta reprezintă tot personalul medical care lucrează în spitale Covid, și nu doar la Mioveni, îi luăm la șuturi și amenințăm că îi scuipăm, ca și cum ar fi niște leproși. Repet, le datorăm acestor oameni enorm.

„Argeşul ar trebui să mulţumească Mioveniului pentru cum a gestionat această criză Covid”

# Păreți foarte dezamăgit…
– Sunt. Fiindcă Argeșul ar trebui să mulțumească întregii comunități locale din Mioveni, primăriei, firmelor din jur și nu numai, care s-au mobilizat să ne ajute… și tuturor oamenilor care au muncit aici, atât cât i-au dus puterile. Vreau ca cineva să răspundă foarte sincer: ce se întâmpla în această criză Covid, dacă Spitalul Mioveni, și cel nou și acesta vechi, în care s-a amenajat în doar zece zile secția Covid, nu existau?
# Dar de ce nu s-a optat și nu a fost pe deplin funcțională Secția Boli Inecțioase de la Spitalul Județean, care are tradiție?
– Aici dvs. trebuie să întrebați, că sunteți jurnalist…De ce tot acest efort pe care l-am depus noi aici, care suntem o comunitate mică, să instalăm 36 de prize de oxigen și aer comprimat? Când, din câte știm, în față, la secția de Infecțioase de la Spitalul Județean, se eliberase Oncologia și pe vremuri au existat aceste prize de oxigen acolo. Dar nu vreau să mai insist, că nu e treaba noastră…
# Apropo, în cât timp ați amenajat laboratorul de testat Covid de la Mioveni, cu tot cu cele două aparate Real Time PCR, donate de uzina Dacia și de omul de afaceri Gheorghe Văsâi?
– În maximum două săptămâni. A mai urmat o săptămână training-ul.
# Domnul doctor Uscatu, de la laboratorul Spitalului Județean, v-a instruit el pe dvs sau dvs pe el?
– Nu. Pot să spun că dânșii au venit mai mult ca să aibă cele două săptămâni lucrate într-un laborator pentru ca, acum, să poată deschide, în sfârșit, laboratorul de acolo, de la Județean. Eu așa o văd. Deci, cred că au beneficiat ei mai mult de pe urma noastră decât noi de pe urma dânșilor…

„Transformarea spitalului nou în spital Covid era o catastrofă”

# Vă mai mențineți punctul inițial de vedere, că era o catastrofă dacă respectați decizia imperativă inițială a CJSU? Aceea semnată de domnul prefect Emilian Soare și domnul președinte al Consiliului Județean, dr. Dan Manu, prin care vi se cerea ca spitalul nou de la Mioveni să fie transformat în spital Covid?
– Absolut. Transformarea spitalului nou în spital Covid era o catastrofă. Nu doar pentru că nu era organizat cu o secție de Infecțioase, dar pierdeam și garanția de zeci de milioane de euro, plus că mai era o problemă esențială, cea a fluxului de aer din tot spitalul. Dar lăsând la o parte fluxul de aer, dacă aduci pe cineva în blocul operator și în ATI pentru o astfel de patologie, și dacă vreți vă dau ofertă de la spitale din acestea noi, cum a fost construit al nostru, sau mai bine uitaţi-vă la caracteristicile de la spitalul ROL 2 de la București, este construit în întregime în presiune negativă, că așa a fost construit din start după toată nebunia cu SARS și infecțiile virale de acest tip …
# Ce înseamnă presiune negativă? Puteți să-mi explicați băbește?
– Când intri într-o încăpere cu presiune pozitivă, cum avem noi în blocul operator, te lovește tot aerul, te lovește aerul, că deschizi ușa și vine în tine. În presiune negativă e invers, e ca la un aspirator, nu-l mai recirculi. Presiunea pozitivă e ca în avion. Ca să ventilezi, trebuie să deschizi geamurile, iar noi în Spitalul Mioveni n-avem niciun geam ca să-l deschidem, pentru că nu a fost construit astfel, pentru o secție de Infecțioase. Primele trei etaje sunt practic proiectate ca o cutie, spitalul n-a fost din proiect gândit ca pentru Infecțioase.
Iar ca să-l modifici pentru criza Covid dura mult, costa enorm și se pierdea toată garanția… Dar e bine că s-a rezolvat problema asta până la urmă…

„Sunt sigur că sunt vizat şi eu de dosarul penal deschis pentru Mioveni”

# Păi nu prea s-a rezolvat, fiindcă, din informațiile noastre, s-a deschis un dosar penal fix pe chestia asta. Iar primarul din Mioveni a primit o ordonanță de începere a urmăririi penale prin care i s-a adus la cunoștință că vor fi ridicate înscrisuri despre refuzul de a pune în practică solicitarea CJSU. E vorba de celebrul ordin semnat de domnul prefect și de domnul dr. Dan Manu, în calitățile dumnealor de președinte, respectiv vicepreședinte CJSU, de a transforma spitalul nou de la Mioveni în Spital Covid. Iar IPJ Argeș, aflăm din ordonanța semnată de comandantul adjunct, domnul cms.-șef Gabriel Gherghe, s-a sesizat și a deschis dosar pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Vă temeți că sunteți vizat în acest dosar penal?
– Sunt sigur că sunt vizat. Fiindcă înțeleg că dosarul e făcut și pentru conducerea spitalului, nu doar pentru primar. Deci mă simt direct vizat, că sunt directorul acestui spital. Acum, cum să vă spun… Voi vedea, când va fi momentul să mă cheme…
# Dar dacă tocmai dvs și dl. primar Georgescu, refuzând să transpuneți în practică o asemenea aberație, i-ați scăpat pe dânșii, pe domnul prefect și pe dr. Dan Manu, de un dosar? Că stricarea spitalului nou, cu pierderea garanției de zeci de milioane de euro și cu tot ce decurgea de aici, cam către asta conducea…
– Dacă se merge în continuare pe linia asta, a unui dosar penal, pot să vă spun doar atât, că sunt un tip destul de realist și precaut. Cred că nu am făcut nimic ilegal și am încredere în justiție. Repet, dacă se merge în direcția asta, mă voi apăra. Noi aici, prin ce am realizat la Mioveni, o secție Covid în doar șase zile, am fost Oastea de strânsură a Domnului. Eu și colegii mei, și îi includ aici și pe cei detașați de la Spitalul Județean, medici, asistente și infirmiere, am lucrat toți în interesul Argeșului. Am făcut minuni la Mioveni în această perioadă, asta trebuie să înțeleagă cei care ne judecă nedrept.

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii