„Îmi propun ca deputat să fac un proiect de lege prin care să fie încurajată natalitatea, dar nu oricum şi la orice vârstă”

de | 9.11.2016 23:15 | Politica si Administratie

# Mesajul transmis de candidatul PMP la Camera Deputaţilor, Alina Frătică cu prilejul „Caravanei Sănătăţii”

„Caravana sănătăţii”, aşa cum şi-a intitulat candidatul PMP Argeş la Camera Deputaţilor, Alina Frătică, inedita acţiune electorală, a făcut înconjurul României. Posturile naţionale de televiziune şi ziarele centrale au acordat spaţii largi proiectului prin care Alina Frătică împarte în tot judeţul 5000 de pliante însoţite de câte un test de sarcină. Dacă toată lumea a fost surprinsă de inedita acţiune, au fost şi voci care au susţinut că gestul Alinei Frătică ar suna a mită electorală. Lucru pe care candidata PMP îl infirmă: „Ca orice faptă bună şi acţiunea mea nu avea cum să nu rămână nepedepsită de unii. Dar nu poţi vorbi de mită electorală când împarţi un test de sarcină şi încerci să faci prevenţie pentru o eventuală sarcină nedorită, cu risc sau probleme ori invers, dorită, şi despre care trebuie să afli din timp. Care ar fi diferenţa între o brichetă, un pix sau un odorizant, aşa cum împart mai toţi candidaţii, şi un test de sarcină? Am doi copii şi în curând o să aduc pe lume şi pe cel de-al treilea şi ştiu cu ce probleme se confruntă o femeie care nu află din prima clipă că a rămas însărcinată. Nu-mi face plăcere să vorbesc, dar trebuie să spun că am pierdut şi un copil şi de aici lupta mea pentru mamă şi copil, proiectul meu pe care vreau să-l transform într-o lege care să protejeze mama şi copilul, începând cu: analize gratuite înainte şi după naştere, reducerea vârstei standard de pensionare, măsuri de protecţie împotriva violenţei domestice, reducerea decalajelor salariale dintre femei şi bărbaţi, creşterea numărului de creşe şi grădiniţe cu program prelungit, eliminarea totală a TVA-ului la toate produsele pentru nou născuţi, mai mulţi bani pentru creşterea copilului. Oricum mă bucur că proiectul meu a stârnit interes, mai ales în rândul femeilor. Nu există un şoc mai mare decât trecerea de la încântarea veştii că eşti însărcinată la dezamăgirea pierderii. Totuşi, una din cinci sarcini se termină astfel, însă o sarcină prevenită din timp măreşte considerabil şansele ca totul să iasă bine. Îmi propun ca deputat să fac un proiect de lege prin care să fie încurajată natalitatea, dar nu oricum şi la orice vârstă. Sarcina la vârsta adolescenței este în primul rând o „plagă” socială care poate avea şi consecinţe medicale grave. Sarcina în timpul adolescenţei este, de cele mai multe ori, un eveniment neplănuit şi neplăcut. Specialiștii avertizează cu privire la consecinţele nefaste pe care le-ar putea avea o sarcină prematură. De aceea nu îmi propun să încurajez conceptul „copii care fac copii”, ci să avem mame conştiente despre ce înseamnă aducerea pe lume a unui copil.
Aproximativ 8.500 de tinere sub 18 ani devin mame în fiecare an, astfel ţara noastră se află pe primul loc în Europa în topul ţărilor cu cea mai mare rată de naştere în rândul minorilor. Fetele care ajung gravide de la o vârstă fragedă se pot confrunta cu probleme care le afectează atât sănătatea fizică şi psihică, cât şi pe plan social, financiar şi educaţional. Ritmul de viaţă pe care îl impune îngrijirea unui nou-născut le determină, în multe cazuri, pe tinerele mame să renunţe la şcoală. Deci să creştem natalitatea, dar nu oricum”, a concluzionat Alina Frătică. M.I.

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii