Web Analytics

Îmbătrâneşte frumos şi sănătos…

de | 31.10.2012 17:58 | Actualitate

E greu ca după o anumită vârstă, să recunoaştem că au trecut anii, e greu să ne privim fața brăzdată de riduri, e greu… Dar oare, nu are bătrânețea şi ea vremea ei? Părul alb arată că anii au trecut în înțelepciune şi  răbdare. Mâinile bătrâne și ridate sunt cele care au crescut prunci. Gura plină de riduri arată că a zâmbit mult, fruntea cu ridul rămas de la încruntări arată temerile mamei, veghind copilul bolnav…

A îmbătrâni frumos nu este numai o artă, dar este şi o adevarată calitate. Din fericire, reuşita depinde numai de noi. Să îmbătrâneşti frumos înseamnă să te simţi bine în pielea ta, să te simţi bine cu tine însuţi, să fii independent, deci să nu ai nevoie de ajutorul altora, să ai o minte creativă şi activă. Oamenii care îmbătrânesc frumos sunt  oamenii calmi, înțelepți şi generoşi, care nu numai că arată bine, dar sunt şi mai sănătoşi decât ceilalți.
A îmbătrâni frumos înseamnă a avea un corp şi o minte cât mai sănătoase, până la vârste foarte înaintate. „Fiecare individ are două vârste: una cronologică, cea din buletin, şi una biologică, adică cea pe care o arată. A îmbătrâni frumos înseamnă ca vârsta biologică să fie mai mică decât cea cronologică. Este ceea ce îi bucură pe toți oamenii, când li se spune că par mult mai tineri decât vârsta pe care o au în buletin”, explică dr. Marinela Necula, medic specialist geriatrie gerontologie. Dar felul în care îmbătrânim depinde foarte mult de modul de viață pe care o ducem.

Îmbătrânirea corpului, un fenomen natural

Semnele normale ale îmbătrânirii sunt în general aceleaşi pentru toți deşi, ele nu apar neapărat la o anumită vârstă. Fiecare dintre noi are ritmul propriu de îmbătrânire. Felul în care corpul îmbătrâneşte este influențat în parte de factorii genetici (moşteniți). Cu toate acestea, modul de viață tinde să aibă un impact mai puternic asupra felului în care îmbătrânim.
Îmbătrânirea corpului este un fenomen natural al vieții noastre, ea nu poate fi oprită, dar se poate face simțită frumos. Starea de spirit, atunci când simți că îmbătrâneşti, depinde însă şi de problemele de sănătate şi alegerile pe care le faci zilnic. Dacă ai grijă de corpul tău şi aplici metode de a scăpa de stres, poți preveni alte probleme care apar odată cu vârsta. Niciodată nu e prea târziu să-ți schimbi obiceiurile proaste şi să înveți altele bune pentru sănătatea şi frumusețea ta, pentru că şi cea mai mică diferență de schimbare a unui stil de viață într-unul sănătos poate schimba radical felul tău de a gândi, de a simți, de a trăi. Nu este niciodată prea târziu sau prea devreme să alegem calea unei îmbătrâniri sănătoase. La persoanele sănătoase şi pline de viață, o îngrijire adecvată poate încetini sau preveni apariția multora din problemele legate de vârstă. La persoanele cu boli cronice, la cele cu dizabilități, sau la cele care se simt obosite, adoptarea unor măsuri sănătoase poate avea un impact mare asupra sănătății fizice şi mentale. Indiferent de momentul adoptării unui stil de viață sănătos, acesta îmbunătățeşte calitatea vieții şi poate prelungi speranța de viață.
Secretul unei îmbătrâniri frumoase este prevenția. O îmbătrânire sănătoasă se referă la prevenirea şi reducerea efectelor nedorite ale îmbătrânirii. Scopul ei este menținerea sănătății fizice şi mentale, evitarea bolilor, păstrarea unei vieți active şi independente. Dezvoltarea anumitor obiceiuri sănătoase – respectarea unei diete corespunzătoare, efectuarea de exerciții în mod regulat, păstrarea activității mentale – poate ajuta. Cu cât se începe mai devreme, cu atât mai bine. Nu este însă niciodată prea târziu. În acest fel, se pot controla într-o anumită masură, modificările ce apar pe parcursul îmbătrânirii.

Prevenția este cel mai important lucru

Procesul de îmbătrânire diferă de la individ la individ. Pe lângă deciziile zilnice care influențează procesul de îmbătrânire, zestrea genetică a fiecăruia dintre noi face diferența. Astfel, persoane care au dus acelaşi mod de viață pot ajunge ca la bătrânețe să sufere de afecțiuni diferite, de intensitate diferită. Prevenția, care constă într-un mod de viață sănătos şi echilibrat, este cel mai important lucru atunci când vine vorba de bolile bătrâneții.
Avem o vârstă în buletin şi altă vârstă, diferită, a aparatelor din organismul nostru. Fiecare dintre noi se naşte, trăieşte şi îmbătrâneşte într-un mod individual, de aceea şi diferenţa dintre cele două vârste. Factorii de mediu – stresul, soarele, factorii chimici şi fizici, infecţiile care circulă prin aer schimbă bagajul genetic iniţial. Factorii de risc trebuie cunoscuţi şi diagnosticaţi la timp.
Dacă până la 40 de ani organismul reuşeşte să compenseze orice exces, cum ar fi cel alimentar, fizic sau psihic, după această vârstă, organismul nu mai poate face acest lucru şi primele semne care apar sunt modificări ale analizelor de sânge, cum ar fi dislipidemii, creşterea glicemiei şi probelor hepatice sau simptome date de îmbătrânirea prematură a unor aparate şi sisteme. Astfel, se poate spune că unii dintre noi îmbătrânim predominant, cardiovascular, cutanat, osteoarticular ori cerebral.
Prevenirea apariției bolilor specifice bătrâneții – cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, osteoporoza – constă în special într-o alimentație bogată în fructe, legume şi carne slabă, pe tot parcursul vieții. De asemenea, consumul excesiv de sare sau de grăsimi animale, sucuri acidulate şi dulciuri pot afecta în timp organismul, ducând la boli cardiace, obezitate şi implicit hipertensiune arterială. Stresul cotidian influențează şi el, foarte mult îmbătrânirea. Fumatul şi consumul excesiv de alcool sunt factori care favorizează  îmbătrânirea prematură a organismului, dar şi factori responsabili pentru boli pulmonare, hepatice, renale sau cardiace.
Putem îmbătrâni frumos şi rămâne veşnic tineri, dacă nu tratăm bătrânețea ca pe o boală incurabilă, dacă vom fi generoşi şi toleranți cu cei tineri, căci lipsa înțelegerii față de tineri este un semn cert de bătrânețe. Să nu ne purtăm cu cei din jur ca şi cum ei ar fi vinovați de faptul ca noi îmbătrânim.
Putem îmbătrâni frumos, dacă din tinerețe facem eforturi pentru a corecta defectele, căci ele se accentuează cu vârsta şi devin mult mai supărătoare.
Putem îmbătrâni frumos, numai dacă ne  putem uita în trecut cu multă înțelepciune, fără regrete şi fără mânie…
Să ne trăim deci frumos vârsta, acceptând-o pe cea reală, lăsându-i şi pe alții să-şi trăiască viața lor, la vârsta lor…
Şi pentru că suntem în perioada  cu fluctuaţii frecvente de temperatură, dr. Marinela Necula recomandă persoanelor vârstnice, în special celor cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, să respecte regulile de igienă şi să se vaccineze antigripal, pentru evitarea îmbolnăvirilor.
Elena Man

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii