Web Analytics
scris joi, 24.10.2024

Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (18) Ludovic Orban: „Un memoriu depus la Prefectură (sau la Consiliul Judeţean – n.r.) este o informaţie publică, nu e personală”

La finalul lunii octombrie 2018, soția inginerului silvic Sever Pahonțu, fosta judecătoare Gabriela Pahonțu, președinta Judecătoriei Curtea de Argeș, a acceptat să vorbească despre infernul la care a fost supus acesta în cadrul serviciului de la Direcția Silvică Argeș, sub conducerea lui Armand Chiriloiu.

Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (18) Ludovic Orban: „Un memoriu depus la Prefectură (sau la Consiliul Judeţean – n.r.) este o informaţie publică, nu e personală”

Regim sancționatoriu halucinant, ca urmare a neintervenției ing. silvic Sever Pahonțu la soția sa, președinta Judecătoriei Curtea de Argeș, pentru „optimizarea” dosarului în care a fost condamnată la închisoare cu executare Alina Chiriloiu, soția directorului Armand Chiriloiu.
Inginerul silvic Sever Pahonțu, mort în final de cancer datorat stresului, a fost supus unor tratamente umilitoare și multor alte abuzuri. De ce? Fosta judecătoare Gabriela Pahonţu a declarat că autorităţile nu au avut nicio reacţie la dezvăluirile tragice făcute de soţul său, ing. Sever Pahonţu: „Nu cred că prescripția urmăririi penale a împiedicat autoritățile să sesizeze organele judiciare!”
Reamintim că ing. silvic Sever Pahonțu, ajuns în condiția efectivă de muribund, a scris un memoriu prin care a adus această situație la cunoștința autorităților publice, RA Romsilva, Consiliul Judeţean și Prefectura Argeș, rămas fără nicio reacție din partea acestora până în ziua de azi.

În memoriul său, inginerul Sever Pahonțu vorbește despre sancțiuni disciplinare aplicate, desfacerea contractului de muncă, plângerile penale care i s-au făcut și despre luptele purtate în instanță pentru câștigarea locului de muncă pierdut. „Începând cu anul 2012, mi s-au aplicat numeroase sancțiuni disciplinare tocmai pentru că în contractul colectiv de muncă există prevederea conform căreia salariatul care are trei sancțiuni disciplinare definitive i se desface contractul de muncă. Am contestat toate aceste sancțiuni în instanță și am câștigat definitiv, conform hotărârilor…
De asemenea, directorul Direcției Silvice, Armand Chiriloiu, a formulat împotriva mea 5 plângeri penale și ca urmare a acestora mi-a suspendat contractul de muncă începând cu data de 14 octombrie 2014. Evident că am contestat și această măsură abuzivă, am câștigat definitiv în instanță și în baza hotărârii judecătorești am fost reintegrat în funcție”, consemna acesta în memoriul înaintat instituțiilor publice.

Citește și Şi ITM Argeş ascunde informaţii despre moartea ing silvic Sever Pahonţu

„Miuțescu mi-a semnalat odată că sunt nemulțumiri și că despre director (Armand Chiriloiu – n.r.) se spune că ar fi, mă rog, cam abuziv”

În ediția din 9-15 octombrie a „Jurnalului de Argeș” vă prezentam declarația deputatului Adrian Miuțescu, cel care l-a cunoscut bine pe inginerul Sever Pahonțu și care a fost și la înmormântarea acestuia. „Când a venit Ludovic Orban la guvernare se pusese problema înlocuirii lui Chiriloiu din funcție, dar au sărit mulți să-l sprijine atunci, din toate direcțiile. În presa vremii – mai ales în „Jurnalul de Argeș” – sau din zona Curtea de Argeș au fost făcute multe dezvăluiri, iar eu am cerut o verificare la Romsilva, la ministrul Mediului de atunci, care să confirme sau să infirme acele probleme semnalate. Când citești și auzi atâtea lucruri e normal să verifici calitatea managementului respectivei instituții. Numai că verificările se opreau mereu, undeva” – spunea dl. Miuțescu.

Contactat de noi, fostul premier Ludovic Orban a confirmat că auzise ceva despre Direcția Silvică Argeș, fiindcă îi spusese deputatul Miuțescu. „Nu l-am cunoscut personal pe dl. Chiriloiu. Am avut la un moment dat o discuție cu directorul general al Romsilva legată de activitatea Direcțiilor Silvice, de ce controale se fac acolo, iar acesta mi-a menționat la vremea respectivă că efectuează un control și în Argeș. N-am intrat în detalii, am discutat de situația la nivel național. Eram premier, se întâmpla prin 2020, în partea a doua, cred… Miuțescu mi-a semnalat odată că sunt nemulțumiri și că despre director (al Direcției Silvice Argeș – n.r.) se spune că ar fi, mă rog, cam abuziv. Am avut odată o discuție, dar vă dați seama că premierul nu poate să stea să verifice toate deconcentratele din toată țara” – ne-a declarat fostul premier al României.

Citește și Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (17) Liviu Pătraşcu, manager SC Foresta S.A.: „Eu zic că alta era instituţia la care Sever Pahonţu trebuia să se adreseze pentru aspectele penale”

„Orice document oficial care a fost înregistrat la o instituție publică are un regim aparte!”

I-am spus d-lui Ludovic Orban despre memoriul lui Sever Pahonțu la adresa lui Armand Chiriloiu și despre faptul că urmele acestui memoriu nu sunt de găsit nici la Prefectură, nici la Consiliul Județean – în sensul că nimeni de la aceste instituții nu poate spune dacă documentul respectiv a fost transmis spre cercetare – așa cum trebuia – către organele abilitate. Vă reamintim că, în legătură cu această problemă, Adrian Miuțescu a avut următoarea explicație: „Toți cei care l-au protejat și îl protejează încă pe acest om (pe Chiriloiu – n.r.) au șters acele urme, au avut grijă ca aceste demersuri ale lui Pahonțu să nu aibă niciun efect, să fie trase pe dreapta, sau nepuse în lumină. Asta e realitatea. Dacă nu se întâmpla asta, găseați acele documente, ce răspuns dădeau la ele, că voi nu găsiți răspunsurile”…

Față de această chestiune, dl Orban a fost tranșant: „Nu există așa ceva! În mod normal, orice document trebuie înregistrat, trebuie arhivat! Orice document oficial care a fost înregistrat la o instituție publică are un regim aparte! Faceți solicitare în baza legii liberului acces la informații de interes public (Legea 544/2001 – n.r.) și, dacă refuză Prefectura să vă pună la dispoziție în termen de 30 de zile informațiile respective, dați-i în judecată. Dacă nu vă pun la dispoziție informații publice; un memoriu depus de un inginer la Prefectură (sau la Consiliul Județean – n.r.) e o informație publică, nu e personală”.
I-am spus fostului premier că am solicitat, conform legii, informațiile respective, dar instituțiile ne-au răspuns că documentele nu mai sunt în arhive (au fost topite) și că și urmele lor nu sunt de găsit, de parcă s-au… topit. „Nu există! Un prefect, odată ce a primit un document, trebuia să-l îndrepte undeva. Dacă nu s-a luat nicio măsură, atunci se poate găsi o responsabilitate din partea Prefecturii, că n-a făcut niciun demers! Că, totuși, Prefectura trebuie să se ocupe de buna funcționare a deconcentratelor din județ” – a conchis Ludovic Orban.

Prefectul Dragoș Predescu spune că verifică în continuare…

Punct și de la capăt. Prefectul de acum al județului, Dragoș Predescu, și-a reafirmat disponibilitatea de a verifica urmele acestor documente nu numai la Biroul Juridic al instituției, ci și la Biroul de Audiențe. „Avem și acum un astfel de birou. Verific dacă s-a făcut ceva în cadrul ședinței de audiență (de la vremea respectivă – n.r.)” – ne-a spus Dragoș Predescu.

Citește și Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (16). Adrian Miuţescu: „Toţi cei care l-au protejat şi îl protejează încă pe acest om (pe Chiriloiu – n.r.) au şters acele urme, au avut grijă ca aceste demersuri ale lui Pahonţu să nu aibă niciun efect, să fie trase pe dreapta, sau nepuse în lumină”

Citește și Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (15). Actualul şef al Ocolului Silvic Şuici, George Duca: „Când era dl Pahonţu s-a reuşit câştigarea clădirii, prin decizie a Curţii Constituţionale!”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...