Web Analytics

IGSU va monta gratuit 10 mii de detectoare de fum, în sute de localități din țară

de | 24.02.2024 15:38 | Actualitate, Home

IGSU va monta gratuit 10 mii de detectoare de fum, în sute de localități din țară, ca parte a unei campanii naționale de prevenire a incendiilor.

Citește și: A murit o figură legendară a Televiziunii Române

Cele 10.000 de detectoare de fum şi monoxid de carbon vor fi montate, pe baza unor criterii stabilite de autorități, în județele Alba, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea. Conform șefului DSU, Raed Arafat, citat de News.ro, în fiecare judeţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă împreună cu autorităţile publice locale vor alege în 10 şi 15 localităţi: “În cele 10 – 15 localităţi urmează ulterior să se discute cu cetăţenii şi cetăţenii doritori, nu este obligatoriu, să se instaleze la ei astfel de detectoare, pot obţine un detector de fum şi eventual de monoxid de carbon, aici depinde de evaluarea nevoilor”, a declarat Raed Arafat. Detectoarele sunt donate de E.ON și Delgaz Grid.

Peste 6.600 de incendii la locuințe (în medie 18 pe zi), au avut loc anul trecut în România. Potrivit statisticilor IGSU, incendiile au afectat 1.125 de persoane, din care 268 și-au pierdut viața. Cauzele principale care duc la incendii în locuințe sunt: coșurile de fum defecte sau necurățate (33%), instalațiile electrice defecte (23%), mijloacele de încălzire (14%), focul deschis (8%) și alte împrejurări (22%). Astfel, din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire, necurățarea coșurilor de fum sau exploatarea neconformă a instalațiilor electrice, anul trecut 94 de persoane au decedat în urma intoxicării cu fum și monoxid de carbon.

“Un incendiu descoperit și anunțat din timp are șanse considerabil mai mari să fie localizat și stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești. Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situații, detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența între un incident minor și o tragedie.  Aceste dispozitive au în primul rând rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz. Ele pot avea rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu”, explică autoritățile. 

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *