Faptele s-au prescris, deşi prejudiciul e de 10,5 milioane lei
În primă instanță, în 2020, Tribunalul Argeș îl condamnase la 6 ani de pușcărie
Vă amintiți dosarul „Balastiera 1” sau „Amfora”? Este unul dintre cele mai grele dosare de evaziune fiscală din Argeș, în care a fost cercetat afaceristul George Dumitrescu, alias „Hoțu”, și trimis în judecată pentru un prejudiciu de 2 milioane și jumătate de euro. Joi, 9 martie, Curtea de Apel Pitești a stabilit că a intervenit prescripția răspunderii penale și, astfel, s-au prescris faptele lui George „Hoțu”, ale firmei sale, fostă Amfora Plus Trans, mai nou cu denumirea SC Magnetic Record Business SRL, și ale celorlalți 9 inculpați.
În 2016, George Dumitrescu a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș în dosarul „Balastiera 1”, pentru un prejudiciu calculat de procurori la 10.525.873 de lei, adică 2 milioane şi jumătate de euro. George Dumitrescu a fost cercetat pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi exploatare de agregate minerale fără licenţă. Împreună cu acesta au mai fost cercetaţi Amfora Plus Trans, societatea sa, și alţi nouă inculpaţi, care sunt reprezentanți ai unor societăți cu care firma a derulat operațiuni comerciale sau angajaţi ai acesteia. Tribunalul Argeș l-a condamnat pe George Dumitrescu, în 2020, la 6 ani închisoare, deși, în primă fază, în 2017, îl achitase. Decizia a fost atacată de inculpații condamnați, iar, de curând, Curtea de Apel Pitești a stabilit că s-au prescris faptele. Hotărârea din 9 martie este definitivă.
Citește și Dosarul Balastiera 1: cum a spălat George Hoţu 251 miliarde lei vechi
A intervenit prescripția răspunderii penale
În sentința Curții de Apel se arată: „Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală încetează procesul penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, cu privire la inculpaţii George Dumitrescu (infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată, infracţiunea de executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă în formă continuată și infracţiunea de spălare a banilor în formă continuată); firma SC Magnetic Record Business SRL (infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată și infracţiunea de executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă în formă continuată) Oprea Adrian Marian, Stoica Iuliana Mihaela (infracţiunea de complicitate la spălarea banilor în formă continuată), Săraru Ionică, Dumitraşcu Simona Maria, Dumitru Dumitru, Vîlcu Mihai Gabriel, Bulimar Carmen, Şerbănoiu Răzvan, Grosu Constantin Bogdan (toți pentru infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și infracţiunea de complicitate la spălarea banilor în formă continuată).
Citește și Nepunerea în funcţiune a staţiei de asfalt a băgat 500.000 euro în buzunarul lui George Hoţu
George Dumitrescu a plătit deja 1 milion de lei și mai are de înapoiat statului
Instanța a amintit că inculpatul George Dumitrescu a achitat în apel suma de 1.020.000 lei cu titlu de prejudiciu către Statul Român. S-a restrâns măsura sechestrului asigurator aplicată asupra bunurilor imobile care aparţin inculpatei SC Magnetic Record Business SRL (fostă SC Amfora Plus Trans SRL), până la obținerea sumei de 9.326.344,84 lei.
De asemenea, s-a pus sechestru asupra bunurilor mobile și imobile, inclusiv sume de bani, care aparțin inculpatului George Dumitrescu, în vederea reparării prejudiciului produs bugetului statului, până la suma de 9.326.344,84 lei. S-a mai dispus și o confiscare specială de la George Dumitrescu de 12.599.799,18 lei.
Scurt istoric
S.C. Amfora Plus Trans S.R.L. avea permis de exploatare nisip și pietriş pe raza comunei Dârmăneşti din 2007. Din rechizitoriul întocmit de procurori și prezentat în 2016 de Jurnalul de Argeș, rezultă că, în perioada 2007-2011, George Dumitrescu, administrator la SC Amfora Plus Trans SRL, cu complicitatea celorlalți inculpați, patroni ai unor firme fantomă (8 firme), a înregistrat în contabilitate achiziții fictive de agregate minerale, utilaje de construcții și de excavare, combustibil și piese de schimb pentru utilaje. Procurorii aminteau despre 260 de facturi care nu aveau la bază operațiuni reale, înregistrate în actele contabile ale firmei, pe parcursul a patru ani. Valoarea prejudiciului adus statului se ridica la 10.525.873,36 lei, circa 2.500.000 de euro.
Citește și Procurorii cer confiscarea a 25 de milioane de lei din averea afaceristului George Hoţu
0 Comentarii