Web Analytics

Gigi Văsîi renunţă la Edilul CGA Câmpulung

de | 13.08.2014 19:14 | Politica si Administratie

# După ce a salvat firma câmpulungeană de la executare silită, omul de afaceri Gheorghe Văsîi vrea să vândă pachetul de acţiuni pentru un milion de dolari. În toamna lui 2007, Financiar Urban SRL Piteşti, firmă administrată de către Gheorghe Văsîi, a preluat 31% din totalul acţiunilor Edilul CGA SA Câmpulung, societate care la acel timp se afla sub ameninţarea unei executări silite din partea Fiscului. În vara acestui an, omul de afaceri argeşean vrea să renunţe la partea sa de acţiuni şi a înştiinţat deja Consiliul Local Câmpulung despre intenţie.

Printre potențialii ofertanți, firme din București și Constanța

Potrivit unor informaţii din zona acţionariatului la Edilul CGA, Gigi Văsîi a stabilit un preţ rezonabil pentru partea sa de interes la societatea câmpulungeană: un milion de dolari. Practic este o valoare similară celei din cazul cumpărării acţiunilor, în 2007. În altă ordine de idei trebuie precizat faptul că există deja pretendenţi pentru pachetul de 31% din acţiuni, iar Consiliul Local Câmpulung a fost înştiinţat despre situaţie, cu menţiunea că are în continuare drept de preempţiune în cazul acestei operaţiuni comerciale. Dacă administraţia locală nu va răspunde ofertei celor de la Financiar Urban – în pofida declaraţiilor publice ale primarului, există reticenţă legată de achiziţionarea acţiunilor – atunci Văsîi şi Niţu vor negocia cu societăţi din Bucureşti şi Constanţa, printre altele, fiind posibil ca preţul să crească simţitor. Interesul faţă de Edilul este justificat şi prin ideea că zona Câmpulung va deveni strategică în privinţa alimentării cu apă a unor oraşe mari din sudul şi sud-estul ţării.

Văsîi a cumpărat acţiuni de 283 de mii de lei

Societate comercială de interes zonal, Edilul CGA Câmpulung se ocupă cu alimentarea cu apă şi colectarea şi epurarea apelor uzate şi menajere în municipiul muscelean şi cinci comune limitrofe acestuia. Înfiinţată după divizarea în trei societăţi a regiei locale care asigura inclusiv furnizarea energiei termice, colectarea gunoiului menajer şi transportul local, Edilul a fost singura structură care a supravieţuit, însă prin anul 2005 au început să apară problemele. Datoriile către Fisc au ajuns la nivelul milioanelor de lei, fosta Direcţie Generală a Finanţelor Publice a acordat înlesnirile legale pentru a asigura funcţionarea societăţii, dar lucrurile s-au blocat în 2007, atunci când aderarea la Uniunea Europeană a impus alte reguli în relaţia stat-firme. Aşa s-a făcut că în luna august a acelui an fusese programată o licitaţie având ca scop valorificarea unui activ al societăţii, Fiscul sperând la recuperarea unei părţi din datorie. Acţiunea de executare silită a fost amânată printr-o ordonanţă preşedinţială, iar până să se intre la judecata pe fond având ca obiect contestaţia la executare, situaţia a fost rezolvată într-un mod mult mai convenabil.
Edilul CGA, la fel ca „regia-mamă” din care s-a desprins, era deţinută în 2007 de un singur proprietar, acţionar unic fiind Consiliul Local Câmpulung, cel care constituia şi Adunarea Generală a Acţionarilor. Cum plana deja ipoteza preluării firmei de către Apă-Canal 2000 Piteşti, prin unificarea serviciilor publice la nivel judeţean, autorităţile locale din Câmpulung au căutat soluţii pentru salvarea societăţii proprii. Două erau variantele de rezolvare a problemei:
– contractarea unui credit bancar, cu gaj asigurat de Consiliul Local, dar rata lunară de peste 500.000.000 de lei vechi era greu de achitat;
– asocierea cu o altă firmă şi realizarea unei infuzii de capital care să asigure plata datoriei către Fisc.
Discuţiile din Consiliul Local au dus către aprobarea celei de-a doua idei, astfel că la început de toamnă a anului 2007 au fost iniţiate propuneri de afaceri către patru societăţi comerciale. Erau invitate să vină cu bani la Edilul pentru a primi acţiuni Summer Trading Câmpulung, Apă-Canal 2000 Piteşti, Girexim Universal şi Financiar Urban, ultimele două din Piteşti, ambele deţinute de Gheorghe Văsîi. Până la urmă Summer Trading nu a mai fost acceptată la tratative, Apă-Canal 2000 a renunţat, astfel că la negocierea directă au participat doar firmele lui Văsîi. Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Edilul CGA din data de 4 octombrie 2007 a luat hotărârea cooptării în societate a firmei Financiar Urban SRL Piteşti prin cesionarea către aceasta a unui număr de 2.830.068 acţiuni, în valoare de 283.006,8 lei, reprezentând 31% din total. Preţul tranzacţiei a fost de 2.384.956 lei, corespunzător unei oferte a cesionarului de 0,83 lei per acţiune.
Atunci a fost mărit şi numărul membrilor Consiliului de Administraţie, de la 3 la 5, cei doi în plus fiind Gheorghe Văsîi şi Constantin Niţu.
Văsîi era deja prezent la Câmpulung de la începutul mileniului, o parte a activităţii Edilul CGA, cea de colectare a gunoiului menajer, fiind preluată de către Girexim Universal, situaţia fiind existentă şi la această dată.

Consiliul Local are drept de preferinţă pentru pachetul de acţiuni

Consiliul Local Câmpulung s-a întrunit într-o şedinţă extraordinară a Adunării Generale pentru a lua la cunoştinţă de intenţia Financiar Urban de a renunţa la acţiunile de la Edilul CGA. A fost o întrunire formală, urmând ca în următoarea perioadă acţionarul majoritar să prezinte o ofertă de preluare a pachetului de 31%. În cazul în care aceasta nu va fi acceptată de firma lui Văsîi, acţiunile vor fi cesionate către altcineva.

# Constantin Niţu, Financiar Urban:
„Da, există intenţia de a cesiona acţiunile pe care le deţinem la Edilul Câmpulung. Pachetul se poate negocia, aşteptăm oferte!”.
# Călin Andrei, primar Câmpulung:
„Suntem interesaţi de preluarea restului de acţiuni de la Edilul şi vom transmite acest lucru către Financiar Urban. Vom intra la negocieri după ce vom afla care este cererea de preţ. În funcţie de solicitare, vom achiziţiona tot pachetul de 31% sau o parte din acesta. Dacă Edilul CGA va deveni din nou societate cu capital integral public, vor exista şi oportunităţi de dezvoltare în baza unor programe europene”.

Dividende în valoare de peste 300.000 de lei

În ultimii doi ani, cei doi acţionari de la Edilul CGA au primit dividende în valoare de peste 300.000 de lei. Consiliul Local s-a ales cu 98.517 lei în 2012 şi 115.612 lei în 2013, iar către Financiar Urban au fost repartizaţi 44.262 lei în 2012 şi 51.941 lei anul trecut.

Interes major pentru terenul scos la vânzare

Datoria Edilului către Fisc era în vara lui 2007 de peste 2 milioane de lei constând în datorii de 417.857 lei şi majorări şi penalităţi în valoare de 1.731.926 lei. Direcţia Finanţelor Publice a vrut să recupereze o parte din bani prin valorificarea unui teren în suprafaţă de 14.444,18 mp, licitaţia urmând să pornească de la 1,3 milioane lei. Interesele şi presiunile au fost mari, ţinând cont de dimensiunea imobilului şi locaţiei, în acea vreme vorbindu-se chiar de implicarea lui Dan Radu Ruşanu (era deputat de Hunedoara şi vicepreşedinte PNL). Inclusiv consilierii locali şi primarul Călin Andrei subliniau atunci atracţia pe care o reprezintă terenul de la Edilul pentru mulţi oameni de afaceri importanţi.

Edilul CGA, vacă de muls pentru politicieni

Fiind o societate aflată la dispoziţia cetăţenilor, prin serviciile prestate, Edilul a ajuns în timp şi la cheremul autorităţilor locale, în condiţiile în care Consiliul Local a fost şi este acţionar majoritar. De-a lungul vremurilor, mulţi oameni politici şi-au găsit locuri în Consiliul de Administraţie, primind o remuneraţie modică, iar unii au fost angajaţi la societate, cel mai celebru caz fiind al membrului PSD Iuliana Hirică, cea care de la funcţia de consilier primită în 2012 a ajuns acum director comercial şi membru CA.
În acest an presiunea politică s-a concretizat şi prin înfiinţarea unor funcţii de consilier cu atribuţii de realizare a unei punţi de legătură între societate şi Primărie, Călin Andrei fiind frustrat de faptul că nu poate controla în mod direct Edilul, ci doar prin Consiliul Local. Una peste alta, imixtiunile produse nu fac altceva decât să irite şi să sporească uneori inutil fondul de salarii, mai ales că în ultimul deceniu la Edilul s-au făcut eforturi pentru reducerea cheltuielilor, reuşindu-se treptat să se ajungă la obţinerea de profit an de an.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii