Web Analytics

George Enescu, nemulţumit de prezenţa publicului piteştean

de | 9.12.2021 12:43 | Cultură, Actualitate

Acum vreo 10 ani, violonista Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu, cea născută într-o peșteră din Carpați, ca fiică a lui Toma Arnăuțoiu, arestată la vârsta de… un an ca dușman al poporului, m-a rugat să o ajut pe tema prezenței marelui George Enescu la Pitești. Scrisese cărți despre alți compozitori în conflict cu regimul comunist, ar fi vrut să scrie și despre George Enescu. M-am documentat, firește, pe unde am putut, dar nu am aflat mare lucru, poate alți istorici, după ce vor citi acest articol din „Jurnal de Argeș”, vor fi mai norocoși.

Ce am aflat? Piteștenii din lumea bună auziseră de Enescu la începutul secolului al XX-lea și îşi doreau să-l vadă loco, neexistând pe atunci televiziuni. Așa se face că luni, 9 noiembrie 1915, de la ora 21.00, la Teatrul Comunal Pitești, inaugurat cu un an înainte, are loc primul concert în Pitești al genialului muzician român George Enescu. Primarul de atunci, care l-a invitat, a fost prof. Alexandru Fostiropol, de la „Brătianu”. După înființarea primului cvartet, al lui Remus Macarie, se crease în plan local o oareșce emulație pentru muzica clasică. Plus că Piteștiul își dorea să intre în rândul marilor orașe.

Citește și Bucătărie, poveşti cu zimbri şi multă istorie în jurul ceaunelor de la Făgăraş Fest

Citește și Când Biserica „Sfântul Nicolae” vindea cruci şi imobile, dar avea şi cârciumă

„Concert de vioară” s-a numit recitalul cameral susținut de George Enescu la Pitești, acesta fiind acompaniat la pian de către Theodor Fuchs. În program s-au aflat: „Sonata în Re major”, de G.F. Haendel, „Concertul în mi minor”, de F. Mendelssohn, „Balade și Polonaise”, de H. Vieuxtemps, „Aria”, de J.S. Bach, „Caprice Viennois”, de Fr. Kreisler, și „Prélude et Allegro”, de Pugnani-Kreisler. Un program interesant, dar și plăcut, unul care să pună în evidență virtuozitatea lui Enescu.

Nu știm cât public a fost la concertul lui Enescu de la Pitești din 1915 (dar la concertul său din 1923, invitat de primarul Marin V. Popescu, nu a fost mai deloc, maestrul deplângând acest aspect, conform unei scrisori aflate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene Argeș).

Întrucât concertul se adresa lumii bune, prețurile de intrare au fost mari: 40 de lei la lojile principale, 30 de lei la celelalte loje. Locul rezervat costa 10 lei, la stal biletele erau ieftine – 6 lei, 4 lei, la balcon prețul cobora la 3 lei și 2 lei, iar la galerie doar… un leu!
Poate undeva, pe laturile teatrului, mai ales că managerul Felix Goldbach e muzician, o să apară o placă de marmură pe care să scrie: „Aici a concertat George Enescu, în 1915 și 1923”.

Citește și O istorie a cinematografelor din Piteşti

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii