Web Analytics
scris joi, 15.02.2024

George Enescu, chiriaş la Piteşti

Genialul muzician George Enescu a fost pus în situația de a plăti chirie la Pitești pentru a putea concerta în fața melomanilor piteșteni. Un amănunt cu care noi ne mândrim azi, ignorând condițiile în care a fost posibilă venirea sa la Pitești.
Enescu este cel care solicită, prin interpuși apropiați, acest lucru. Ca dovadă, scrisoarea lui Panait Constantinescu, din 7 februarie 1921, adresată primarului de atunci al Piteștiului:
„Marele artist mondial, compatriot al nostru, George Enescu, solicită favoarea de a i se pune la dispoziție sala Teatrului Comunal în serile de 10 și 11 martie 1921 pentru a da două concerte în orașul nostru.”
Rezoluția primarului pe cererea de mai sus este următoarea: „se aprobă cu 500 lei seara, afară de lumină și încălzit”. O sumă destul de mare pentru acea vreme, plătită de Enescu, cel căruia i s-a făcut… favoarea de a le cânta piteștenilor. Oare o fi ieșit pe plus Enescu după ce a plătit chiria?
În zilele noastre, e invers. Interpreții (niciunul comparabil cu Enescu) sunt plătiți gras, iar intrarea e gratuită deseori… Când sunt în aer liber, ne tot vine în minte plictisita Delia ce se mișcă în reluare pe scenă, în pas de mii de euro…

George Enescu, chiriaş la Piteşti

Citește și Preoţii Ion Răduţ şi Ioan Biţă, absolvenţi ai Seminarului Teologic din Curtea de Argeş

Citește și Reconsiderări. Constantin Albu, cel mai mare muzician al Piteştiului

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *