Web Analytics
scris vineri, 16.12.2022

Generalul Mircea Chelaru, la Pitești: „Înțelegându-l pe Napoleon, vom înțelege ce se petrece astăzi”

Așa cum v-am informat, vineri, 16 decembrie, la Centrul Cultural Pitești a fost lansată cartea „Napoleon Bonaparte – în două sute de maxime comentate”, de Mircia Chelaru.

Generalul Mircea Chelaru, la Pitești: „Înțelegându-l pe Napoleon, vom înțelege ce se petrece astăzi”

Sala „Ars Nova”, acolo unde a avut loc acest eveniment editorial, a fost arhiplină, numeroși oameni, iubitori de cultură, „prieteni, filosofi, păzitori de litere și camarazi de idei și de simțire” – cum a spus autorul – venind să „rostuiască” împreună tainele cărții lansate, un volum care, fără doar și poate, îndeamnă la reflecție.

Citește și: Bustul mareşalului Antonescu de la Muzeul Judeţean Argeş, în vizorul jurnaliştilor de la „Deutsche Welle”!

Manifestarea a început în acordurile Rapsodiei Române, de George Enescu, generalul (r) și istoricul Mircia Chelaru invitându-i apoi pe toți cei de față la „o oră de bucurie”, la regăsirea identității „prin înalt spirit și cultură superioară, toate racordate la seva românității”.

Cartea este o împăcare cu un timp și cu un om care a marcat istoria. Înțelegându-l pe Napoleon, vom înțelege ce se petrece astăzi și vom căpăta nu doar stimă de sine, ci și stimă față de ceilalți”, a spus autorul. Iar la această manifestare, moderată de directoarea Carmen Salub, despre carte, despre dl Chelaru, dar și despre marele om de stat care l-a inspirat au vorbit: academicianul Gheorghe Păun („E o carte riscantă; să-l iei pe Napoleaon, să-l selectezi și apoi să-i dublezi maximele cu noi maxime; Napoleon era cinic. Dl general Chelaru – din comentariile sale și din maximele adăugate – reiese că e net mai omenos, mai creștin, mai subtil”); sociologul Octavian Mihail Sachelarie („Să adunăm astfel de cărți, care înseamnă memorie și identitate culturală strânse la un loc”); istoricul și viceprimarul de la Curtea de Argeș Ștefan Dumitrache („O astfel de carte trebuie să fie în fiecare școală unde există dorința de a nu rămâne în urmă cu educația”); Mihaela Stănciulescu – Avocatul Poporului („Un astfel de eveniment este un semnal că societatea are nevoie de esența și echilibrul culturii”); Cristina Munteanu, consilier al primarului din Pitești (l-a asigurat pe dl Chelaru de marea considerație a edilului-șef, care n-a putut fi prezent, fiind angrenat într-un proiect important al municipalității). Vom reveni.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...