Web Analytics

Generalul Mircea Chelaru, la Pitești: „Înțelegându-l pe Napoleon, vom înțelege ce se petrece astăzi”

de | 16.12.2022 16:29 | Actualitate, Cultură, Home, Politica si Administratie

Așa cum v-am informat, vineri, 16 decembrie, la Centrul Cultural Pitești a fost lansată cartea „Napoleon Bonaparte – în două sute de maxime comentate”, de Mircia Chelaru.

Sala „Ars Nova”, acolo unde a avut loc acest eveniment editorial, a fost arhiplină, numeroși oameni, iubitori de cultură, „prieteni, filosofi, păzitori de litere și camarazi de idei și de simțire” – cum a spus autorul – venind să „rostuiască” împreună tainele cărții lansate, un volum care, fără doar și poate, îndeamnă la reflecție.

Citește și: Bustul mareşalului Antonescu de la Muzeul Judeţean Argeş, în vizorul jurnaliştilor de la „Deutsche Welle”!

Manifestarea a început în acordurile Rapsodiei Române, de George Enescu, generalul (r) și istoricul Mircia Chelaru invitându-i apoi pe toți cei de față la „o oră de bucurie”, la regăsirea identității „prin înalt spirit și cultură superioară, toate racordate la seva românității”.

Cartea este o împăcare cu un timp și cu un om care a marcat istoria. Înțelegându-l pe Napoleon, vom înțelege ce se petrece astăzi și vom căpăta nu doar stimă de sine, ci și stimă față de ceilalți”, a spus autorul. Iar la această manifestare, moderată de directoarea Carmen Salub, despre carte, despre dl Chelaru, dar și despre marele om de stat care l-a inspirat au vorbit: academicianul Gheorghe Păun („E o carte riscantă; să-l iei pe Napoleaon, să-l selectezi și apoi să-i dublezi maximele cu noi maxime; Napoleon era cinic. Dl general Chelaru – din comentariile sale și din maximele adăugate – reiese că e net mai omenos, mai creștin, mai subtil”); sociologul Octavian Mihail Sachelarie („Să adunăm astfel de cărți, care înseamnă memorie și identitate culturală strânse la un loc”); istoricul și viceprimarul de la Curtea de Argeș Ștefan Dumitrache („O astfel de carte trebuie să fie în fiecare școală unde există dorința de a nu rămâne în urmă cu educația”); Mihaela Stănciulescu – Avocatul Poporului („Un astfel de eveniment este un semnal că societatea are nevoie de esența și echilibrul culturii”); Cristina Munteanu, consilier al primarului din Pitești (l-a asigurat pe dl Chelaru de marea considerație a edilului-șef, care n-a putut fi prezent, fiind angrenat într-un proiect important al municipalității). Vom reveni.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *