Web Analytics

„Gaură” de 5,2 miliarde de lei la Protoieria Câmpulung

de | 15.07.2015 20:22 | Dezvăluiri

# Fostul contabil a divorţat şi poate acoperi doar sub 10% din pagubă

La începutul acestui an s-a cutremurat Protoieria Câmpulung, după ce au apărut informaţii legate de pierderea şefiei preoţeşti din partea lui Eugeniu Matei şi lipsa nejustificată a fondurilor din bugetul instituţiei. Lipsa de transparenţă manifestată de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului în acest caz a fost umplută prin ieşirea la rampă a fostului protopop, Jenică Matei oferind propria versiune asupra evenimentelor ale căror urmări nu s-au finalizat. Acesta a confirmat lipsa în gestiune, indicându-l pe contabilul Alexandru Popescu drept autor al delapidării.

Contabilul Popescu şi-a asumat situaţia financiară

Fostul protopop Eugeniu Nicolae Matei (foto) a explicat de curând ce s-a întâmplat în visteria Protoieriei Câmpulung:
„În vara anului 2014 am solicitat Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului efectuarea unui control financiar intern la Protoieria Câmpulung Muscel, pentru a avea certitudinea că documentele financiar contabile sunt corect întocmite, eu nefiind de profesie economist. În urma solicitării mele, controlul s-a desfăşurat în perioada 17.11.2014 – 15.12.2014, ocazie cu care s-au constatat unele nereguli în evidenţa contabilă întocmită de domnul economist Alexandru Popescu. La încheierea controlului financiar – contabil s-au emis documente de control pe care domnia sa le-a asumat sub semnătură.
În calitate de conducător al acestei prestigioase instituţii, după ce domnia sa şi-a recunoscut ingineriile financiare prin care a creat prejudiciul, l-am oprit de a mai desfăşura orice fel de activitate financiar – contabilă delegând, pe o perioadă determinată, competenţele unei alte persoane calificate pentru a nu întrerupe activitatea Protoieriei. Prin raport scris am informat conducerea Eparhiei Argeşului şi Muscelului de măsurile luate ca o consecinţă a celor constatate.
Imediat m-am adresat unui cabinet de avocatură care a încercat rezolvarea pe cale amiabilă a situaţiei, prin încheierea unui angajament de plată până la termenul stabilit de comun acord şi care să nu depăşească primul termen legal de sesizare a organelor competente. Prejudiciul creat a fost recunoscut şi asumat prin semnătură de domnul ec. Alexandru Popescu, atât în procesul verbal încheiat de C.F.I., în nota explicativă şi prin angajamentul de plată dat în faţa avocatului. Nerespectându-se primul termen din angajamentul de plată, am procedat la constituirea dosarului pentru plângere penală, dosar înregistrat în data de 13.01.2015 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Muscel. Acţiunea de cercetare penală îşi urmează cursul”.

Prejudiciu de peste cinci miliarde de lei vechi

De dosarul înregistrat la Parchetul Câmpulung se ocupă acum Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş. Potrivit anchetatorilor, începerea urmăririi penale a fost dispusă în februarie 2015, cu analizarea cazului sub aspectul existenţei unor fapte penale, ulterior fiind introdus în cauză, fostul contabil al Protoieriei, Alexandru Popescu, suspectat că şi-ar fi însuşit şi manipulat, în mod ilegal, sume de bani care nu au fost înregistrate în contabilitate. Cercetările vizează săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals intelectual şi uz de fals. În plângerea înaintată Parchetului s-a indicat crearea unui prejudiciu de 520.731,85 lei, prejudiciul real urmând să fie stabilit printr-o expertiză contabilă. Organele de urmărire penală au luat şi măsuri asiguratorii în vederea recuperării ulterioare a eventualului prejudiciu, măsuri constând în indisponibilizarea bunurilor ce aparţin suspectului.

Contabilul a divorţat şi a rămas cu mărunţiş

În luna aprilie, soţia lui Alexandru Popescu a contestat în instanţă luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor. La începutul lui mai, Judecătoria Câmpulung i-a respins contestaţia.
Înainte de acest lucru, în martie, soţii Popescu au demarat procedura divorţului prin acord, ajungându-se şi la partajarea bunurilor comune. La data la care soţia contabilului a contestat sechestrarea bunurilor, decizia de divorţ fusese deja dată.
Tranzacţia asupra bunurilor a fost încheiată pe 30 martie, împărţirea fiind făcută după cum urmează:
– lotul 1, cel care i-a revenit fostei soţii, este format din: un apartament de 95,51 mp, un teren arabil situat în Dârmăneşti, un autoturism Renault Symbol şi un autoturism Opel Tigra.
– lotul 2, adică cel care a revenit fostului contabil al Protoieriei, a fost constituit dintr-o sumă de bani, 40.000 de lei, reprezentând sulta primită de acesta din lotul 1, adică de la fosta soţie. Mai pe înţeles, femeia a primit bunurile în integralitatea lor, iar soţul şi-a primit partea cuvenită din acestea sub forma unei sume de bani. Cel mai interesant aspect al acestui caz este constituit de o precizare din hotărârea judecătorească: „Regimul comunităţii legale de bunuri a încetat la data separaţiei în fapt a părţilor, în luna ianuarie 2014”. La acel timp, contabilul nu era suspect într-o cauză penală.

Poruncă de la Dumnezeu

Deficienţele în comunicarea cu presa ale Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, instituţie deranjată deseori de faptul că propria-i opacitate provoacă scandaluri media, au făcut ca iniţial să apară varianta delapidării comise de fostul protopop de Câmpulung, Eugeniu Matei. Acesta a reacţionat, prezentând situaţia în modul relatat anterior, momentul oferirii explicaţiilor fiind şi cel al anunţului legat de retragerea din funcţie. Între timp, el suportase o suspendare: „Neînţelegând paşii făcuţi de mine în respectarea legalităţii şi a termenelor, conducerea Centrului Eparhial a emis o decizie de suspendare a subsemnatului din funcţia avută, pentru perioada 22.01.2015 – 20.02.2015. În momentul când s-a constat legalitatea acţiunilor mele, suspendarea a încetat în data de 10.02.2015. Referitor la retragerea mea din funcţia de protopop, doresc să precizez că este  o hotărâre personală, unilaterală şi la care mă gândeam de mai multă vreme”, preciza preotul Eugeniu Matei. Locul său a fost luat de Petre Moşoianu.
Puţin timp a trecut de la ieşirea din scenă a părintelui Jenică Matei şi a picat un alt înalt cap bisericesc. Protopopul de Piteşti, Ciprian Vuţan, a renunţat la funcţie în favoarea preotului Laurenţiu Dinu. În ambele cazuri de schimbare, cei vizaţi au insistat pe ideea actului unilateral de voinţă, încercând să elimine presupunerile legate de impunerea de la Arhiepiscopie a renunţării la funcţii. Era o încercare de a elimina, oarecum, anticipările părintelui consilier al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, Caliopie Ichim, cel care declarase că „vom mai asista la schimbări de funcţii, dacă vor fi persoane care nu vor face faţă noii chemări a Arhiepiscopiei şi anume să se implice împreună cu Arhiepiscopia în derularea de programe sociale”.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii