Web Analytics

Găselniţa managerului Tatiana Preduţ pentru a ocoli interdicţia. Fiindcă nu mai putea angaja direct medici, asistente şi infirmiere, Spitalul Vedea a încheiat contracte cu PFI-urile acestora

de | 28.03.2024 19:05 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

Blocarea posturilor din sistemul public de sănătate prin Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2023 a dat peste cap planurile de personal din spitale. Însă șefii de spitale au găsit imediat soluția, au încheiat contracte de prestări servicii cu cadrele medicale care și-au făcut repejor PFI-uri. Fără nicio selecție, evident! Însă din ianuarie au fost deblocate mii de posturi în sistemul sanitar, iar acum se organizează în grabă concursuri. Suspiciunea e că cei odată înșurubați cu contract comercial în spitale sunt și cei care au prioritate la angajare, față de cei care s-ar înscrie abia acum la concurs. Vom monitoriza și noi foarte atent lista cu viitorii admiși la concurs ca să vedem în ce măsură previziunile de favoritism se vor confirma.

„Au umplut Vedea de PFI-uri!”

„Pentru că nu au mai putut să angajeze cu concurs, au angajat pe un PFI, pentru care un asistent debutant, pe PFI, ia 80 de milioane în mână și un asistent medical principal ia 56 -58 de milioane lei vechi, în funcție de turele de noapte și tot ăia vor intra, pentru ăia sunt locurile ca să îi titularizeze. Dar de o jumătate de an, ăia iau deja 80 de milioane, lunar. Au umplut Vedea de PFI-uri! În general sunt rude ale angajaților. Sunt pe Pavilionul doi, patru, și nu știu câți, unul sau doi pe Pavilionul I…iar când se va da examenul, pe ăștia îi bagă, nu din afară. Și ce dacă învață candidatul, că nu ia, ia cine trebuie… Persoana care vine acum poate să se ducă să încerce, dar rămâne cu un gust amar…”, ne declară un angajat care a dorit să își păstreze anonimatul.
În această perioadă, Spitalul de Psihiatrie „Sf. Maria” din Vedea a finalizat concursul de ocupare a unor posturi de medici și se pregătește de scoaterea la concurs și a unor alte posturi de asistente sau infirmiere. Pentru a afla răspunsul la zvonurile care ne-au parvenit, am stat de vorbă cu managerul unității sanitare, Tatiana Preduț, care ne-a confirmat existența contractelor de prestări servicii făcute în perioada de interdicții.

Citește și Traficantul de droguri Alex Copil Bătrân este primul argeşean încătuşat la spovedanie! Preotul paroh George Olteanu: „Erau trei mascaţi şi un ofiţer când l-au ridicat pe enoriaş din timpul slujbei”

„Am obligația ca să asigur continuitatea, contractele sunt perfect legale

Ați reușit să ocupați posturile scoase la concurs?

– S-a ocupat un post de medic primar și un post de rezident, la medici specialiști nu s-a prezentat nimeni.

A fost concurență?

– S-a prezentat o singură persoană la medic primar, iar la rezidenți s-au prezentat doi și a luat unul dintre ei.

Ați avut anterior vreun contract cu vreunul dintre medici?

– Unul dintre medicii primari lucrează la noi cu contract de prestări servicii, de jumătate de an. Și, fiind memorandum, nu am reușit să scoatem posturile la concurs și l-am scos acum. În ianuarie s-a debolcat, dar nu am avut buget.

Pentru ce alte posturi din Statul de funcții ați încheiat contracte de prestări servicii?

– Avem farmacist, pe terapie ocupațională și asistenți și infirmiere, da.

Câte persoane în total?

– Nu știu să vă spun, cred că în total vreo 7 sau 8 persoane. Noi am luat aceste contacte din SEAP și ei sunt agenți comerciali. Noi nu am făcut contract cu persoana fizică, am făcut cu agenți economici autorizați pe codul CAEN care ne trebuie nouă pentru activitatea pe care trebuie să o depună la spital. Și, după ce terminăm cu medicii, scoatem și aceste posturi la concurs fiindcă, în mare parte, au fost deblocate.

Pentru ce perioadă a trebuit să faceți aceste artificii?

– Noi am început în decembrie, când au plecat foarte mulți și nu am mai reușit să acoperim turele. Am avut făcut din iulie memorandum către minister și nu am primit posturi și eram în imposibilitatea de a mai desfășura activitatea.

Dar este adevărat că cei care au contracte cu dumneavastră primesc mai mulți bani?

– Suma plătită este salariul brut, pentru că ei trebuie să își plătească taxele pe PFI-ul lor. Deci, este salariul brut un pic mai mic decât pentru postul vacant pentru care s-a încheiat contractul de prestări. Este vorba de salariul brut, în unele cazuri mai mic decât cel al unui asistent care ia în mână salariul net, fără taxe, iar ei au, prin PFI-ul lor, obligația să își plătească taxele. Dacă le dădeam net-ul, nu aveau de unde să își plătească taxele și nu venea nimeni. Pe 2000 de lei nu venea nimeni, este și sub salariul minim în România. Din punctul nostru de vedere, este similar. Dacă am avut un contract de prestări servicii, pentru noi a fost ca un contract de muncă. Nu au niciun avantaj în plus, mai ales că nu au concedii, nu au bonuri de masă, nu au niciun alt drept pe care îl au ceilalți angajați, este strict un contract comercial între un agent economic și spital pentru o durată determinată de timp și atribuții limitate, conform fișei de post pentru care a fost încheiat contractul.

Probabil că vor veni la concurs…

– Abia am primit această aprobare și, cu resursele pe care le avem, nu putem să scoatem toate posturile odată. Am scos medicii, vom scoate și celelalte posturi, în funcție de cum au fost aprobate. E treaba lor. Pot veni ei sau pot veni alții, când scoatem la concurs nu scoatem pentru aceste peroane, ci pentru toată lumea care se prezintă. Este o practică în toate spitalele, nu doar la noi. Am obligația ca să asigur continuitatea și aceste contracte sunt perfect legale. Nu încalcă nicio prevedere legală.

Citește și Procurorul care nu i-a lăsat pe polițiști să intre la timp în casa lui Dincă a fost sancționat cu tăierea a 25% din salariu timp de un an

Citește și Curtat de PNL, fostul manager de proiect al spitalului Mioveni, rămâne în PSD. Adrian Dumbravă: „Am mulţumit liberalilor pentru ofertă şi am spus «nu»!”

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *