Web Analytics

Gabriel Popoviciu, victorie la Curtea Supremă a Marii Britanii – Extrădarea, respinsă după suspendarea condamnării din România

de | 28.07.2023 23:14 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Curtea Supremă a Marii Britanii a respins cererea de extrădare formulată de România pentru omul de afaceri Gabriel Popoviciu.

Această decizie finală a Curții Supreme, ca răspuns la apelul României împotriva unei decizii anterioare de a refuza extrădarea lui Popoviciu către România, înseamnă că, după șase ani de litigii, Popoviciu a câștigat această lungă bătălie judiciară, notează EU Political Report, potrivit știripesurse.ro. 

Citește și: Surse. Şeful Arestului Preventiv, audiat la DNA pentru fapte de corupţie

Decizia Curții Supreme vine după decizia din 11 iunie 2021 a Înaltei Curți din Londra de a refuza extrădarea lui Popoviciu în România, după ce judecătorul britanic Lord Justice Holroyde a concluzionat: „Dovezile arată că există un risc real ca apelantul să fi suferit un exemplu extrem de lipsă de imparțialitate judiciară, astfel încât nu se poate pune problema consecințelor asupra corectitudinii procesului.” Edward Fitzgerald QC a explicat, de asemenea, că Popoviciu ar suferi o „negare flagrantă a justiției” dacă ar fi trimis înapoi pentru a-și ispăși pedeapsa în România.

Decizia de la Londra, după suspendarea condamnării din România

Victoria lui Popoviciu din această săptămână în instanțele londoneze vine la doar două luni după ce Curtea de Apel București a suspendat pedeapsa de șapte ani de închisoare primită de acesta în cazul Băneasa Project. Instanța a explicat că există „fapte sau circumstanțe noi, care nu erau cunoscute la momentul soluționării cauzei, de natură să dovedească netemeinicia condamnării”.

Citeşte şi: Apeluri fără număr la 112 în cazul amantlâcului de la Poliţia Schitu Goleşti

Decizia instanței din România a venit după ce a devenit clar că Popoviciu s-ar fi confruntat cu acuzații de luare de mită, ceea ce a subminat serios acuzația de corupție care i s-a adus, notează sursa citată. Concret, procurorul anticorupție ar fi declarat în fața instanței că Popoviciu nu a primit nicio mită, nici direct, nici indirect. Judecătorul care s-a pronunțat la Curtea de Apel București a declarat că acea geantă care conținea materiale promoționale și alcool nu provenea de la Popoviciu, ci de la o altă persoană și că Popoviciu nu avea cunoștință de ea. Instanța a aflat că, la 27 noiembrie 2014, Ion Motoc, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a recunoscut în declarația sa de martor că Popoviciu nu i-a dat mită, declarând: „Popoviciu nu mi-a oferit niciodată mită, direct sau indirect”.

Pe 21 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să respingă ca nefondată contestaţia formulată de DNA împotriva deciziei din data de 26 mai 2023, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia ÎCCJ este definitivă.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *