Web Analytics

Fraudele incriminate acum de consilierul Mariean Neacşu erau spălate de acelaşi personaj în 2007

de | 28.02.2013 19:36 | Actualitate

# Lupul moralist din Scandalul „Selecta” . # Joia trecută, consilierul PPDD Mariean Neacșu a provocat un uriaș scandal în Consiliul Local Pitești, jignindu-și colegii. Consilierul Perianu a anunţat că-l dă în judecată. Săptămâna trecută, mare scandal în Consiliul Local Pitești. Pe ordinea de zi figura un proiect de hotărâre privind angajarea unei firme de avocatură care să ajute municipalitatea să recupereze 300.000 de euro de la consultantul GIE Folos Consultants  din celebra afacere „Selecta”. Suma fusese imputată de către Comisia Europeană, în urmă cu niște ani, Primăriei Pitești, ca și cheltuieli neeligibile, iar municipalitatea s-a executat imediat. A plătit 300.000 euro către Bruxelles, urmând să recupereze acești bani, prin justiție, de la firma de consultanță care a încurcat lucrurile. Numai că, departe de a rezolva problema, proiectul de hotărâre de joia trecută a încăierat și mai mult aleşii locali. Jigniri, acuzaţii grave şi ameninţări cu intentarea unor procese, toate acestea au condimentat furtunoasa şedinţă de Consiliu Local. Iar în centrul atenției s-a aflat consilierul PPDD, Mariean Neacșu, care, cu spiritul duplicitar recunoscut, a acuzat fraude inimaginabile în controversatul proiect „Selecta”, uitând că, în 2007, atunci când s-a pus în discuție plata sumei de 300.000 de euro, s-a aflat printre consilierii care au votat cu ambele mâini. Ba a luat și cuvântul,  declarând sus și tare (vezi și facsimilul) că nu e vorba de nicio fraudă și că banii trebuie plătiți degrabă de către Primărie, că să nu curgă și penalități la ei. Acum, în anul de grație 2013, lovit de amnezie, consilierul PPDD Mariean Neacșu critică inițiativa Primăriei Pitești de a angaja o firmă de avocatură, uitând că, la ședința de CL de pe 5 aprilie 2007, domnia sa era cel care recomanda foarte călduros (vezi și procesul verbal al ședinței), cităm: „Când se va declanșa procesul împotriva firmei de consultanță să fie angajată o firmă de avocatură foarte bună, de renume”.  Curat murdar!

Ce zice consilierul Neacşu în 2013: „Aceste fonduri  de 315.000 euro au fost cheltuite fraudulos”

„S-a constatat că fondurile alocate n-au fost cheltuite judicios. Auditul face precizarea că toate aceste fonduri, în sumă de peste 315.000  euro, au fost cheltuite fraudulos. În raportul Comisiei Europene se face precizarea că o serie întreagă de persoane din Primărie şi-au însuşit bani în mod fraudulos”, a spus consilierul Neacşu în ședința de joia trecută. Afirmaţia sa a fost însă combătută prompt de secretarul Iosiv Cerbureanu, care a explicat că a fost vorba doar de „cheltuieli neeligibile”, nimic mai mult. Dar consilierul Neacşu nu s-a lăsat deloc convins şi a continuat cu alte acuze la adresa colegilor din Consiliu, de astă dată. Mariean Neacşu a insinuat că în acest caz „Selecta” ar putea fi implicaţi şi anumiţi consilieri. Totodată, a mai precizat că, în anul 2006, aleşii locali Cristian Gentea, Radu Perianu şi Mihai Tudor au dat aviz favorabil proiectului, susţinând că fondurile europene sunt cheltuite corect de Primărie. În acest sens, Mariean Neacşu a depus un amendament la proiectul de hotărâre, susţinând că, în cazul în care nu vor fi recuperaţi de la firma de consultanţă, banii să fie imputaţi persoanelor responsabile de această situaţie.

Ce gângurea acelaşi consilier Neacşu în 2007: „Nu s-a consemnat nicio fraudă”

Cităm din procesul verbal al ședinței Consiliului Local Pitești din 5 aprilie 2007, când municipalitatea a pus pe ordinea de zi plata celor 300.000 de euro, iar consilierul Mariean Neacşu, care pe-atunci se afla în tabăra PSD, nega cu grație existenţa fraudei pe care o incriminează acum cu năduf. Culmea fanfaronadei, Neacșu recomanda  Primăriei angajarea unei firme de avocatură de renume pentru recuperarea sumei de 300.000 de euro de la firma de consultanţă GIE Folos Consultants, adică exact ce acuză în prezent. „Prin HCL nr. 3/2000 s-a aprobat participarea primăriei la proiectul menţionat şi au fost stabilite atribuţiile şi obligaţiile primăriei, managerului de proiect şi Comisiei Europene în cadrul proiectului. Aceste fonduri europene au fost foarte greu de gestionat de către ţările care au aderat la Uniunea Europeană, accesarea lor realizându-se într-o proporţie foarte mică. În România, fondurile ISPA au fost accesate în anul 2005 în proporţie de 11.5%. Deci nu sunt profesionişti în acest domeniu, la nivelul administraţiei publice locale. Singurii profesionişti sunt consultanţii. Nu cred că primăria avea în anul 2002 (atunci a fost accesat proiectul, n.red) personal calificat, iar domnul primar nu poate răspunde pentru totul. Eu sunt pentru aprobarea acestui proiect de hotărâre pentru că orice întârziere presupune plata unor penalităţi foarte mari. Trebuie să ţinem cont că nu s-a consemnat nicio fraudă, Curtea de Conturi a confirmat acest lucru şi nici nu s-a întocmit un dosar de urmărire din partea DNA sau PNA. Când se va declanşa procesul împotriva firmei de consultanţă să fie angajată o firmă de avocatură foarte bună, de renume”, susţinea consilierul  Neacşu cu gura plină, cu fix şase ani în urmă.
Ca să concluzionăm, autorul fanfaronadei de joia trecută, din cadrul ședinței de  Consiliu Local, face azi pe lupul moralist uitând că a votat în 2007 aprobarea hotărârii privind restituirea banilor europeni cheltuiți aiurea în proiectul „Selecta”. Culmea tupeului, Neacșu îi acuză că ar fi fost părtași la fraudarea celor 300.000 de euro pe doi colegi consilieri, Mihai Tudor și Radu Perinau, care, spre deosebire de el, care a votat cu ambele mâini restituirea banilor, n-au votat proiectul în cauză. Mihai Tudor, spre exemplu, și așa consemnează și procesul verbal al ședinței, a votat împotrivă, iar Radu Perianu a fost absent de la ședința respectivă.  În fine, ședinţa de joia trecută s-a lăsat şi cu ameninţări cu acţiuni în instanţă, după ce consilierul PNL Radu Perianu a precizat că va ajunge cu siguranţă la un proces cu Neacşu pentru acuzaţiile grave aduse atât lui, cât şi consilierilor Gentea şi Tudor.
Iustina HARCO-BURCEA

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii