Web Analytics

Fraţii minori ţinuţi sclavi la Berevoeşti merg la şcoală şi participă la activităţi de dezvoltare

de | 10.02.2022 14:07 | Actualitate, Dezvăluiri, Politica si Administratie

Au primit dreptul la o viață normală, așa cum era firesc

În comuna Berevoești a fost cel mai șocant caz cunoscut de sclavie modernă din Argeș și din țară. Ororile din satul Gămăceşti au ieșit la iveală în vara lui 2016, când sute de jandarmi și mascați au identificat și salvat persoane vulnerabile, minori ori persoane cu dizabilităţi, care erau traficate în mai multe case din comuna Berevoești, aduse acolo de grupuri infracționale și constrânse la munci casnice și cerșetorie pe parcursul mai multor ani. Victimele erau supuse la tratamente barbare, erau bătute, lăsate fără mâncare, legate cu lanţuri şi puse la munci înjositoare.

Printre cei care au scăpat după descinderile de la Berevoești și despre care „Jurnalul de Argeș” a mai scris în trecut, cu amănunte din rechizitoriu, se numără și frații Mărunțelu, din Argeș, vânduți de propria mamă, în 2012, familiei Feraru, în schimbul unor mici sume de bani, și care sunt acum sub protecția serviciilor sociale. Mărturiile lor au fost cutremurătoare și de-a dreptul revoltătoare față de faptele inculpaților. Erau puși la muncă, aveau grijă de copiii inculpaților, erau bătuți cu biciul, cu vătraiul sau cu ustensile din bucătărie, stropiți cu apă iarna, în frig, sau erau puși să se bată între ei…
La șase ani după groaznica descoperire, am vrut să aflăm cum este viața lor acum și cum s-au integrat în centrul unde sunt plasați. Condițiile materiale și moralitatea părinților au făcut imposibilă plasarea copiilor în familie sau în familia extinsă.

Citește și Reportaj cu inima îndoită. Unde sunt şi ce fac fraţii torturaţi de stăpânii de sclavi din Berevoeşti

Frații participă la activități educative

Copiii au fost evaluați din punct de vedere medical și consiliați psihologic. Unul dintre ei nu avusese nici măcar un an de școală, iar celălalt fusese lăsat repetent pentru abandon în perioada de sclavie. Urmează cursurile în continuare, pentru a recupera timpul pierdut, și participă la mai multe activități menite să îi ajute să depășească trauma suferită. „Minorul M.I.D. are vârsta de 17 ani, este elev în anul II în Programul «A doua șansă». Tânărul M.C. are vârsta de 19 ani, este elev în clasa a VIII-a”, ne-au transmis reprezentanții DGASPC Argeș, în urma unei solicitări a „Jurnalului de Argeș”.
Cei doi frați sunt și astăzi în sistem, într-un centru din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș. „Cei doi frați se află, în continuare, instituționalizați la CTF Câmpulung și nu prezintă probleme de sănătate; beneficiază de consiliere psihologică; în cadrul centrului participă la activități instructiv-educative, activități cu teme de educație sanitară și activități pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă”, ne-au mai precizat reprezentanții DGASPC Argeș.

Citește și Fost sclav cu handicap de la Berevoeşti, intimidat de foştii stăpâni

Părinții celor doi frați trăiesc din ajutoare sociale

Părinții celor doi frați trăiesc în comuna Valea Mare-Pravăț. Mai au alți trei copii, dar și aceștia au fost luați în grija Direcției de Protecție a Copilului. În trecut, părinții nu aveau buletine. Mama este din Berevoești, iar tatăl din Valea Mare-Pravăț. De ceva vreme, însă, autoritățile locale au reușit să le facă buletine și ei beneficiază acum de ajutoare sociale. „Oricum, ne-am chinuit puțin, cu ajutorul Primăriei, să facem căsuța cât de cât, să o renovăm ca să poată sta cu copiii, era unul chiar micuț, de câteva luni, când s-a descoperit cazul. Apoi ne-am tot dus mereu și nu erau condiții. Nu aveai cum să îi crești acolo, în condiițile acelea. Am anunțat Protecția Copilului și au venit și i-au luat”, ne-a spus Simona Tamaș, asistent social la Primăria Valea Mare-Pravăț.

Citește și „Mă ardeau pe piele cu vătraiul încins, după care mă dădeau cu ulei pe rană”

Doar 13 copii ai inculpaților mai beneficiază de măsură de protecție

În urma descinderilor din 2016, DGASPC Argeș a preluat mai mulți copii, doi erau victime, iar restul erau copiii inculpaților. Pentru că rămăseseră fără reprezentant legal, era necesar ca toți minorii să fie plasați în regim de urgență într-un centru de plasament, la un asistent maternal sau în familia extinsă, cu monitorizare din partea autorităților. „Dintre copiii «stăpânilor de sclavi» mai beneficiază de măsură de protecție 13 copii”, a mai transmis DGASPC Argeș.

Citește și Soţia şefului Poliţiei, VIP în Dosarul Permiselor

Primarul de la Berevoeşti nu vrea să vorbească despre acest subiect

La momentul descinderilor, au fost reținuți 38 de inculpați și condamnați la pedepse cu închisoarea cuprinse între 2 ani și 6 luni (într-un centru de detenție) și până la 18 ani și 10 luni. Unii dintre inculpați și-au ispășit pedepsele și au fost deja eliberați din penitenciar. Am vrut să aflăm cum s-au integrat în societate și dacă muncesc sau trăiesc din ajutoare sociale, așa că l-am sunat pe primarul comunei Berevoești, Florin Proca, însă acesta a spus că nu are ce să comenteze pe tema aceasta, ne-a urat o zi plăcută și ne-a închis telefonul.
Ororile de la Berevoești nu pot și nu vor fi uitate de către victime, drept urmare nici autoritățile nu ar trebui să evite comunicarea în legătură cu acest caz.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *