Web Analytics

Fost sclav cu handicap de la Berevoeşti, intimidat de foştii stăpâni

de | 14.02.2018 18:35 | Dezvăluiri

7 berevoestiLa sfârșitul săptămânii trecute, la Tribunalul Argeș au fost noi termene în două dintre procesele stăpânilor de sclavi de la Berevoești, procese cu 13 inculpați și 17 foști sclavi constituiți ca părți civile. Ședința de judecată a fost una foarte încinsă la procesul în care inculpați sunt membrii familiilor Feraru, Brumaru și Murșavela. Asta și pentru că un fost sclav, pe numele său Costinel Mărunțelu, a făcut dezvăluiri șocante legat de modul în care se purtau stăpânii de sclavi de la Berevoești.

„Ei căutau oameni care să lucreze pentru ei, în special cu tăiatul și căratul de lemne. M-am dus la ei acasă la Gămăcești și după ce mi-a dat să mănânc m-a luat la bătaie să vadă dacă sunt bun de muncă. Am încercat să plec, dar nu m-au lăsat”, a declarat Costinel Mărunțelu în fața judecătorului George Ionescu. Costinel Mărunțelu are un handicap locomotor și merge șchiopătând. Însă asta nu i-a împiedicat pe foștii săi stăpâni să îl bată și să îl exploateze timp de cinci ani.
Și cum în sală erau zeci de foști stăpâni de sclavi de la Berevoești și rude ale acestora, reacția nu s-a lăsat așteptată. Aceștia au început să se uite amenințător la fostul sclav. „Minte!”, a spus cu voce tare o fostă stăpână de sclavi de la Berevoești. Moment în care judecătorul a intervenit: „Te amendez și îți schimb și măsura arestului la domiciliu, dacă nu te potolești”.

„M-au legat cu o centură de caroseria mașinii ca să nu fug”

Ulterior au mai fost mai multe rude ale stăpânilor de sclavi de la Berevoești care au încercat să îl intimideze pe fostul sclav, uitându-se la el urât și spunând că nu e adevărat ce spune, însă Costinel Mărunțelu și-a continuat mărturisirile impresionante înconjurat de trei jandarmi. „M-au legat de picioare cu o centură de caroseria mașinii ca să nu fug. Am încercat o dată să fug de la Gămăcești și m-au bătut. Pe sclavul Eugen îl bătea și Mincă, îl dădea cu capul de pereți”, a mai spus fostul sclav.
După ce a depus mărturie, Costinel Mărunțelu a plecat escortat de jandarmi, și asta pentru că atmosfera risca să degenereze. Pronunțarea în cele două procese se va da pe 7 martie. 12 dintre cei 38 de stăpâni de sclavi au fost condamnați până acum, primind între 3 și 13 ani de închisoare cu executare.

Pe 13 iulie 2016, după luni întregi de investigaţii, sute de jandarmi şi mascaţi au descins la Berevoeşti şi au înconjurat satul Gămăceşti. Nu mai puţin de 38 de romi, membri ai nouă grupări interlope care acţionau în reţeaua ce racola, în comuna Berevoeşti, persoane vulnerabile, printre care săraci, copii sau persoane cu dizabilităţi fizice ori psihice, au fost iniţial arestaţi preventiv. Anchetatorii vorbesc despre un dosar în care faptele de violenţă depăşesc orice închipuire. Romii sunt acuzaţi că pe parcursul a 12 ani au exploatat şi torturat 40 de persoane, inclusiv minori şi persoane cu dizabilităţi. Victimele erau bătute cu parul sau cu biciul, lăsate fără mâncare, legate cu lanţuri şi puse printre altele să strângă fecalele romilor.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii