# Edilul din Bradu spăla milioane de euro direct din biroul primăriei
Zeci de milioane de lei rulate de pe o firmă pe alta, achiziţii fictive, retrageri masive de numerar, pe scurt, inginerii financiare care au păgubit statul, acestea sunt motivele pentru care primarul Florin Frătică de la Bradu și asociații săi în evaziune și spălare de bani, Marian Ovidiu Ilinca (zis Marinuș), respectiv Narcis Popescu, au fost băgați la zdup.
Frătică&asociații spălau banii prin societăți fantomă, după care îi retrageau din bancă în numerar
Din referatul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care au propus continuarea cercetării în arest preventiv a celor trei, aflăm lucruri de-a dreptul șocante. Și ce poate fi mai șocant decât să afli că Frătică e acuzat că a condus un grup infracțional care a spălat peste 6 milioane euro, asta în timp ce își conducea afacerile cu parfum de evaziune chiar din biroul de la primăria Bradu? Sau că a retras în decursul timpului la sacoșă, de la bancă, peste 2,3 milioane de euro? Cităm din referatul procurorilor bucureșteni, cu propunerea de arestare a lui Frătică: „Activitatea numitului Frătică Dumitru a fost constantă până în anul 2014 şi se desfăşoară şi în prezent, după cum urmează. În perioada 2010-2014, în baza aceleiași rezoluțiuni infracționale, în calitate de administrator de fapt al SC Aral Eco Product Mineral Oil SRL a înregistrat în documentele financiar contabile şi în documentele justificative fiscale operaţiuni nereale de achiziţii de bunuri de pe teritoriul naţional, de la societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, controlate de același grup de persoane, în acest fel sustrăgându-se de la plata taxei pe valoare adăugată aferentă achizițiilor nereale în cuantum de 6.448.613 lei și a impozitului pe profit aferent cheltuielilor nereale în cuantum de 4.299.075 lei. În scopul disimulării provenienţei, circuitului şi proprietăţii asupra sumelor de bani în cuantum de 26.869.222 lei (aproximativ 6 milioane de euro n.red.) obţinute din aceste activităţi ilicite, acestea au fost transferate prin mai multe circuite fiscale frauduloase (utilizând transferuri succesive prin societăţi cu comportament de tip fantomă), până la retragerea lor în numerar din societăţile cu comportament de tip fantomă care închid circuitele financiare”.
Prejudiciul estimat în acest caz este imens, anchetatorii calculând în cazul lui Ovidiu Marian Ilinca un prejudiciu de 2.300.000 de euro, în cazul lui Narcis Popescu mai mult de 1.300.000 euro și în cazul primarului Frătică, peste 2.300.000 euro.
Marius Ionel
0 Comentarii