Web Analytics

Fostul prorector Gheorghe Şerban îl acuză pe liderul sindical Mircea Bărbuceanu pentru declasificarea Universităţii Piteşti de către ARACIS

de | 14.05.2015 15:11 | Dezvăluiri

# Scrisoare incendiară citită în Senatul UPIT # Profesorul Șerban (foto) îl mai arată cu degetul pe sindicalist și pentru  falimentul cantinei studențești
Teoretic, alegerile pentru conducerea Universității Pitești ar trebui să aibă loc în primăvara anului viitor iar campania electorală ar putea lua startul în luna octombrie. Practic însă, după cum s-au derulat  ședințele de Senat de la începutul anului și până acum, ostilitățile au început deja. O recunoaște chiar liderul sindical Mircea Bărbuceanu într-una din epistolele devenite deja celebre, adresate membrilor sindicatului pe care îl conduce: „ Dat fiind faptul că în mod nedeclarat s-a dat startul unui fel de… precampanie electorală internă și externă(!)- în care Universitatea pare angrenată precum un somnambul – vom oferi în aceste zile baza de date a SLUP ca o platformă de întrebări, răspunsuri și dezbateri  cu privire la problemele actuale din Universitatea  din Pitești și din municipiul Pitești”, anunță Mircea Bărbuceanu despre care se spune că țintește postul de prorector.

Conflict de interese? În loc să mănânce la cantină, studenții au luat masa mult timp la o shaormerie ce funcționa într-un spațiu deținut de Bărbuceanu

Însă conflictualul Bărbuceanu este tot mai contestat, dovadă că fostul prorector Gheorghe Șerban l-a făcut KO pe acesta într-un material prezentat  conducerii Senatului. Este vorba despre un adevărat rechizitoriu la adresa sindicalistului Bărbuceanu, în care profesorul Șerban, altfel unul dintre cei mai respectați profesori din Universitatea Pitești, dezvăluie motivele reale care au stat în spatele închiderii cantinei studențești. Sau are curajul să pună pe tapet impresia catastrofală cu care a plecat evaluatorul străin după întâlnirea cu sindicatul SLUP și liderul acestuia Mircea Bărbuceanu. De altfel, evaluarea  UPIT s-a soldat cu clasificare nefavorabilă a ARACIS în 2009 și, implicit, cu scăderea finanțării de la buget. Redăm un fragment din scrisoarea citită în ședința de Senat de către profesorul Gheorghe Șerban: „Am cerut ferm, și nu știu cât de înduioșător i s-a părut domnului Bărbuceanu, redeschiderea cantinei pe considerentul că nu am știință de vreo universitate din România care să nu aibă o cantină funcțională. Iar pe de altă parte și, foarte important, că existența acesteia este un standard ARACIS pentru evaluarea capacității instituționale de care depind evaluările. Dl. Bărbuceanu, atât de îngrijorat de situația studenților din cămin cu ceva timp în urmă, nu a constatat faptul că, neputând să servească masa în cantina UPIT, studenții ajung să apeleze la un fast-food, deschis într-un spațiu închiriat aproape de intrarea în corpul B? Din întâmplare, dl Bărbuceanu, extrem de atent, ca să nu spunem vehement, cu unitățile de alimentație publică, poate să precizeze dacă îl cunoaște pe proprietarul spațiului respectiv? Analiza de rentabilitate a cantinei, făcută de prorectorul Drăghici, a avut în vedere și fast-food-ul respectiv?” Ironic până la sarcasm, profesorul Șerban face aluzie la faptul că proprietarul real al spațiului închiriat, o vreme, respectivului fast-food și deschis chiar la intrarea din str. Gheorghe Doja, este nimeni altul decât liderul sindical Mircea Bărbuceanu.

Diversionist, liderul sindicatului UPIT a încercat să inducă impresia că prorectorul Șerban ar fi fost responsabil pentru clasificarea nefavorabilă dată de către ARACIS

Referindu-se la documentele care au stat la baza evaluării instituționale UPIT din 2009, precum și la faptul că liderul sindicatului, prof. Mircea Bărbuceanu, a încercat să inducă impresia că prorectorul Gheorghe Șerban ar fi fost responsabil de clasificarea nefavorabilă ARACIS, acesta din urmă a făcut dezvăluiri colegilor din Senat despre impresia deplorabilă pe care a lăsat-o evaluatorului liderul sindicatului UPIT: „Ar mai fi și un aspect pe care l-am descoperit în Raportul evaluatorului străin, redactat în limba franceză. În acest document, evaluatorul străin afirmă că «prima întâlnire cu echipa de conducere a fost scurtă dar clară și eficace. În schimb, cea cu sindicatul a ridicat semne de întrebare și a lăsat o impresie negativă. Formată din trei persoane și condusă de dl. Bărbuceanu, aceasta a fost critică față de conducerea universității pe care o caracterizează ca dictatorială și lipsită de abordare deontologică… Dorind o mai bună înțelegere a situației, am stabilit ulterior o întâlnire cu această delegație care a fost și mai critică în acuzații. Mi-a fost imposibil să-mi fac o părere despre fondul problemei, de altfel, nefiind acesta rolul meu. Singurul lucru care mi se pare util de subliniat este necesitatea de a clarifica, într-un mod transparent, conflictul dintre conducere și sindicat și restabilirea unui dialog real, prelungirea situației conflictuale existente aducând prejudicii Universității în ansamblul ei»”, se încheie scrisoarea profesorului Șerban. După cum se observă, acesta evocă  momentele tensionate de acum câțiva ani în care liderul sindical se lupta să răstoarne fosta conducere a UPIT și pe fostul rector Gheorghe Barbu, chiar cu riscul declasificării instituției în care Bărbuceanu lucra și preda.

„Fostul rector este la pensie, dl. Bărbuceanu nu mai are cu cine să se războiască, se apropie alegerile și trebuie să-și îmbunătățească imaginea, recurge la vechile clișee”

„Înțeleg că dl. Bărbuceanu vrea să nu fie asociat cu respectiva evaluare și îi este mai mult decât necesar să arunce cu tot felul de calomnii, ofense și denigrări, un exemplu perfect de aplicare a tehnicilor de manipulare pentru a arunca asupra altora responsabilitatea proprie. Din păcate, faptele rămân, fostul rector (Gheorghe Barbu, n.red) este la pensie, dl. Bărbuceanu nu mai are cu cine să se războiască, se apropie alegerile și trebuie să-și îmbunătățească imaginea, recurge la vechile clișee, aruncă în stânga și în dreapta responsabilități și cei rămași așteaptă efectul anunțatelor prognoze financiare sumbre. Atunci când arăți prin orice mijloace, unei comisii de acreditare instituțională, că nu vrei să fie acordat un calificativ superior universității din care faci parte, din motive care țin de un conflict direct cu conducătorul universității, chiar se ajunge să nu se acorde calificativul respectiv. Indiferent de motivele pentru care a făcut-o, repercursiunile acțiunilor întreprinse de dânsul din anii respectivi se reflectă în situația de astăzi a UPIT!”, mai spune profesorul Gheorghe Șerban în respectiva scrisoare.

Bărbuceanu se laudă cu eliminarea „căpușelor”, dar are spații comerciale în poarta Universității

Replica liderului sindical nu a întârziat să apară, sub forma unui anunț privind şedința extraordinară a Adunării Generale a Sindicatului, care are loc chiar în această săptămână. „M-am implicat direct în rezolvarea problemei, timp de aproape doi ani. Mai întâi în a scăpa de căpușe ale Universității, precum Daniel Otobâcu, adus pe vremea când erați prorector și cu știința Dvs… Apoi am încercat să reconstruim. Concret, văzând „performanța” managementului Universității și al UPIT Noua Generație, cu privire la cantină, Academica și Casa Universitarilor – management pe care îl vedem zilnic și acum – am discutat deschis cu dl. prorector Drăghici și apoi în plenul Consiliului Sindicatului am hotărât cu toții (circa 20 de participanți) să solicităm Universității ca SLUP să preia toate cele trei locații… La acel moment, conducerea Universității s-a opus cu vehemență. Ceea ce a urmat, s-a văzut: noi ne-am retras. Cele trei locații sunt în paragină (degradându-se până la nivelul de cuib de aurolaci și constituind rușinea Universității, a aparatului administrativ al acesteia…), iar SC Upit Noua Generație este în faliment. În ultimul Consiliu de Administrație s-a aprobat dizolvarea acestei societăți, înființată cu surle și trâmbițe, cu datorii de sute de milioane (300 numai la Universitate iar alte sute la „investitori particulari” care au „împrumutat societatea” cu acte în notariat, fără a ni se spune vreodată cine sunt acești investitori atât de darnici).”

Bărbuceanu a scos la închiriere spațiul în care a funcționat „Buticul 2 kebabi”

Și fiindcă tot înfierează de zor liderul sindical Bărbuceanu „căpușele” care parazitează Universitatea Pitești, am vrut să aflăm cine răspunde la telefonul afișat pe geamul spațiului comercial din poarta facultății (oferit spre închiriere) și în care a funcționat „Buticul 2 kebabi”. Surpriză!!! De la capătul celălalt al firului ne-a răspuns nimeni altul decât liderul de sindicat Bărbuceanu, membru al Senatului Universității Pitești, dar și proprietar al unui butic pe care îl închiriază celor care prestează în domeniul alimentației publice. Aflând că suntem de la Jurnalul de Argeș, Bărbuceanu nu a dorit să stea de vorbă cu noi. Am mers mai departe și ne-am uitat și pe declarația de avere a liderului sindical Bărbuceanu. Am observat cu surprindere că acesta e un adevărat „antreprenor” de spații comerciale deoarece, pe lângă cel achiziționat în 2013 și în care a funcționat „Buticul 2 kebabi”, Bărbuceanu mai deține încă unul, situat alături și cumpărat în 2003.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii