# Tudosoiu latră, ursul liberal trece…
Deşi „generalul” Titi Tudosoiu se laudă că a interzis traficul de auxiliare în şcoli, pe motiv că şcoala nu e agent comercial, predecesorul său la şefia ISJ, liberalul Florin Gardin, continuă să facă bani frumoşi din acest gen de activitate. Mai exact, din vânzarea culegerilor şi a caietelor de vacanţă editate împreună cu soţia sa, Maria Gardin. Veţi vedea în cele ce urmează cum fac soţii Gardin avere din „industria” de auxiliare.
Soţii Gardin au încasat peste 570 milioane lei vechi în 2014, ca autori de manuale
Potrivit ultimei declaraţii de avere a consilierului local Florin Gardin, postată pe site-ul Primăriei Piteşti, familia de autori Gardin a realizat în anul fiscal anterior venituri de 57.455 lei, adică peste 570 de milioane lei vechi, numai din drepturi de proprietate intelectuală. Fostul şef de la Învăţământ a încasat aproape 300 de milioane lei vechi din drepturi de autor – 15.000 lei de la editura de familie DeltaCart Educaţional şi 14.635 lei de la editura Paralela 45. Asta în timp ce soţia sa, Maria Gardin, a totalizat din aceleaşi activităţi peste 270 de milioane lei vechi – 15.000 lei de la editura DeltaCart Educaţional şi 12.820 lei de la editura Paralela 45.
Explicaţia prin care Gardin crede că se spală pe mâini de orice răspundere: „Mi-am vândut drepturile de proprietate intelectuală editurilor, eu primesc un procent…”
Iată ce ne-a declarat Florin Gardin vizavi de controversele legate de vânzarea auxiliarelor: „Nu este legal, este foarte legal pentru că județul Argeș este singurul care a interzis auxiliarele în școli. Auxiliarele școlare reprezintă activitatea de creație a cadrelor didactice care numai în județul Argeș s-au interzis. Auxiliarele noastre nu se vând în județul Argeș. Se vând și aici, dar foarte puțin, ele se vând în toată țara. Eu nu mai sunt inspector școlar general de un an… Dacă vă uitați de-a lungul timpului, în 2010, când eram învățător, atunci a fost vârful de vânzare al auxiliarelor școlare cele scrise de echipa din care fac și eu parte la cele două edituri. Eu nu am cum să influențez vânzarea auxiliarelor școlare pentru oricare din județele țării. La experiența mea, vreau să vă spun că auxiliarele sunt necesare și că la momentul actual nu se poate ca un învățător care vrea performanță să nu lucreze cu copilul și pe auxiliare. Manualele au tocmai această lipsă… Auxiliarele despre care vorbim au fost publicate încă din anul 1998, iar eu când eram inspector școlar general, ar fi fost vorba de incompatibilitate numai în condițiile în care eu aș fi făcut acest lucru. Dar, dacă găsiți pe cineva în acest județ să spună că Gardin, ca inspector general, l-a îndemnat să ia auxiliarele, atunci eu pot să răspund în fața incompatibilității. În rest, este problema celor două edituri. Eu cu echipa din care fac parte am drepturi din proprietate intelectuală, iar vânzarea lor nu este treaba mea. Eu mi-am vândut drepturile de proprietate intelectuală editurilor, eu primesc un procent, îmi plătesc impozitele șamd.”.
„Generalul” Tudosoiu zice bine în teorie. Practic însă, îl omoară… „Nu trebuie să transformăm şcoala în agent comercial, să vindem auxiliare copiilor şi atât”
Pe tema controversatelor auxiliare, dar și a încasărilor consistente ale lui Florin Gardin am realizat un scurt interviu chiar cu ”generalul” Dumitru Tudosoiu.
# Ați interzis auxiliarele în școli, însă dl. Florin Gardin a realizat conform declarației de avere un venit de peste o jumătate de miliard de lei vechi din drepturile de autor și mă refer la acele culegeri care au fost repartizate în școlile din Argeș. Cum vă explicați dvs. acest lucru?
– Eu nu am interzis auxiliarele, ci am aprobat o procedură prin care prezența auxiliarelor, cele necesare și adevărate cu rol pedagogic și educațional, să fie în școală, dar să treacă prin toți factorii responsabili, adică de la părinte, profesor, propunător, consiliul profesoral, consiliul de administrație… Să existe ceva așa cum trebuie, nu hodoronc-tronc, cine dorește, cine nu dorește, hai să facem business, adică să vindem auxiliare. Vizavi de declarația de avere a dlui Gardin, sincer nu pot să comentez eu ce are dânsul în declarație sau nu. Din câte știu, încă de dinainte de când lucram împreună, domnia sa câștiga bani de la edituri pe drepturi de autor fiind autor de manuale.
# Dvs. ce măsuri veți mai lua în această privință?
– Procedura despre care vorbeam mai sus este un lucru foarte important pentru că este aprobată de Consiliul de administrație al Inspectoratului, această procedură va fi revizuită în luna august, un pic înainte de începerea anului școlar. Dacă îngreunăm condițiile prin care aceste auxiliare ajung în școli pe de o parte, iar pe de altă parte, respectăm legislația în vigoare, adică orice material didactic auxiliar să fie fiscalizat, să fie agreat, atunci vom reuși să avem în școli exact ce ne trebuie. Aceste auxiliare sunt importante, dar nu sunt importante în numărul în care s-au vândut în școlile din Argeș, nu sunt importante ca la o disciplină să ai manualul oferit de statul român și încă două sau trei auxiliare… Cu acest lucru nu putem fi de acord și eu, personal, am luat atitudine în sensul acesta. Nu e normal, nu e corect! Nu transformăm școala în agent comercial, să vindem auxiliare copiilor și atât. La fel s-a întâmplat și cu concursurile școlare. Aceeași poveste a fost!
Iustina Harco-Burcea, Marius Ionel
0 Comentarii