Fosta directoare Mariana Ionescu şi-a recâştigat postul în instanţă

de | 9.06.2011 13:58 | Actualitate

# Bălăcăreală generală la Agenţia de Mediu Piteşti # Pentru că actualul director Zoltan Kalman nu vrea să părăsească funcţia, şeful pe ţară al Agenţiei de Mediu plăteşte penalizări de 1,4 milioane lei vechi pe zi. Război ca în Libia la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului-Piteşti. Iar beligeranţii nu sunt persoane neînsemnate în structura instituţiei, ci nume grele, aflate în vârful ierarhiei. Luptele au început practic chiar de la instalarea noii conduceri a ARPM-Piteşti, formată din directorul ungur Zoltan Kalman (fost subprefect restructurat, iar apoi reciclat la Mediu), secondat de adjuncta Sorina Marin, alias Vuvuzela PDL (fostă tânără speranţă PSD, transferată să se maturizeze profesional la PDL). Încă de la instalarea la butoane, ineditul cuplu de conducere s-a pus să-şi marcheze teritoriul de şefie cu feromoni politici. Iar de-aici până la scandal n-a mai fost decât un pas. Deşi au mai existat câteva victime în instituţie, căzute la datorie întrucât aveau alt miros politic decât Zoltan Kalman şi Sorina Marin, ţinta predilectă a celor doi a fost şi rămâne fosta directoare Mariana Ionescu (foto), care n-a vrut nici chip să plece capul în faţa lor, la fel cum au făcut alţii. Ba mai mult, femeia s-a angajat într-un război de uzură pe calea justiţiei împotriva noilor şefi, care a îmbrăcat atât forma unor sesizări penale, cât şi o formă administrativă, prin contestarea modului în care a fost înlăturată din funcţia de director al Agenţiei. Şi iată că astăzi au apărut primele verdicte pe frontul de luptă.
Marea belea a apărut acum câteva săptămâni, când Mariana Ionescu a câştigat cu tot tacâmul procesul prin care contesta schimbarea sa de la şefia Agenţiei. Tot tacâmul însemnând obligativitatea de a fi repusă pe post, ba de a i se plăti şi diferenţele salariale pierdute pe perioada procesului, başca alte socoteli de acest gen. Partea frumoasă este că fosta şefă, văzând că lumea din instituţie se codeşte să respecte cele decise în instanţă, a demarat şi procedurile de executare silită. Numai că, doar de dragul menţinerii lui Zoltan Kalman la şefie, nimeni nu s-a înghesuit să ducă la îndeplinire cele decise în justiţie, cu tot cu verdictul de executare silită. Ştiţi cu ce preţ? Unul de-a dreptul uriaş. Decât s-o repună pe Mariana Ionescu în drepturi, şeful pe ţară al Agenţiei, Iosif Nagy, cel care a dat cu băţul pe decizia de înlăturare din funcţie a fostei directoare, plăteşte de aproape două luni nu mai puţin de 1,4 milioane lei vechi pe zi (!), costul sancţiunii pentru nepunerea în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Corb la corb nu-şi scoate ochii, altfel spus. Deci Iosif Nagy este dispus să plătească circa 1000 de euro pe lună amendă la stat, doar din ambiţia de a-l menţine în funcţia de director la Argeş pe frăţiorul său maghiar, Zoltan Kalman. De unde or veni banii, mare enigmă, pentru că este greu de crezut că Nagy este atât de galanton încât să-şi mătrăşească aproape tot salariul doar ca să facă protecţie politică pentru Kalman. Oricum, situaţia de la ARPM-Piteşti a devenit de o absurditate cruntă.

Represaliile

Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Strânşi cu uşa hotărârii judecătoreşti, ba şi cu şeful ăl mare uşurat bine la buzunare, Zoltan Kalman şi Sorina Marin au pus toate tunurile pe Mariana Ionescu, trecând la represalii. După nişte reclamaţii bine ţintite de Kalman şi Vuvuzelă, şi-a intrat în rol Comisia de disciplină a ARPM, ca un fel de tribunal al poporului muncitor al Agenţiei, dornic să dea în vileag duşmanul de clasă care sapă cu viclenie la temelia instituţiei. Iar Comisia s-a pus pe cercetat şi a întocmit o frumuseţe de raport, de să-l pui în ramă, nu alta. Nu ne putem abţine să nu vă delectăm cu nişte pasaje de-a dreptul antologice. Iată primul dintre ele: „În cuprinsul condicii de prezenţă ţinute pentru personalul serviciului intern din cadrul instituţiei publice a făcut (Mariana Ionescu n.n.), în mod repetat, menţiuni neavizate, cu caracter deplasat, contrare bunei-cuviinţe, apte de a fi constatate vizual şi repudiate de întreg personalul Serviciului reglementări ori, după caz, propagate şi adoptate ca model defectuos de conduită a angajaţilor publici”. Sau: „În prezenţa terţilor, i-a adresat expresii jignitoare, ireverenţioase domnişoarei director executiv adjunct (Sorina Marin n.n.)”. A existat însă şi o bomboană pusă pe colivă. Deci după ce a făcut în condica de prezenţă menţiuni cu caracter deplasat, apte de a fi constatate vizual şi repudiate sau, din contră, adoptate şi propagate de angajaţi, după ce a jignit-o pe domnişoara director Marin, ce credeţi că a mai făcut Mariana Ionescu? Cităm: „Fără a se abţine, prin acţiunile sale a determinat apariţia articolului de presă intitulat „Agenţia de Mediu a devenit câmp de luptă penală” (apărut în Jurnalul de Argeş n.n.), aducând atingere în acest fel nu numai onoarei şi reputaţiei unui alt funcţionar public, dar şi imaginii şi prestigiului autorităţii publice în serviciul căreia se află”. Iată deci şi picătura care a umplut paharul Comisiei de disciplină, care a pronunţat prompt verdictul împotriva Marianei Ionescu, cu menţiunea îngroşată că acesta a fost stabilit „cu maximă clemenţă”: 5% tăiere din salariu pe o perioadă de 3 luni.

Comisia de disciplină biruie prin aforisme „excesele păgubitoare”

Nu putem omite faptul că operaţiunea de pedepsire a rebelei Mariana Ionescu a îmbrăcat chiar şi o formă literară, pentru că în raportul Comisiei de disciplină a fost inclus, spre luare aminte, şi următorul citat: „Comisia subliniază, în cauza de faţă, reflecţia la un cunoscut aforism a profesorului I Deleanu, care exprima următorul comentariu: „dacă omul este măsura tuturor lucrurilor, el trebuie să-şi fie şi propria măsură, atât prin exercitarea sub semnul exigenţei a prerogativelor pe care legea i le-a conferit, cât şi prin biruirea exceselor păgubitoare pentru el şi semenii săi”. Ei bine, vă lăsăm pe dvs să faceţi aprecieri pe marginea a ceea ce se întâmplă la Agenţia de Mediu, o instituţie de prim rang a judeţului, ajunsă, iată, un teritoriu de cotonogeală politică după instalarea la şefie a celor doi directori, Zoltan Kalman şi Sorina Marin. Ca să parafrazăm chiar pomposul citat de mai sus, felul în care aceştia se luptă să „biruie excesele păgubitoare”, biruie de fapt însăşi credibilitatea instituţiei, aruncând-o în derizoriu.
(Mihai BĂDESCU)

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii