Web Analytics
scris marți, 14.03.2023

Fost „vice” al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente, arestat în dosarul producerii a 4,7 tone de metamfetamină!

Laurenţiu Huică, fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România, a fost arestat preventiv de Tribunalul Bucureşti pentru 30 de zile, alături de un alt român, într-un dosar privind producerea unor mari cantităţi de droguri (metamfetamină), după cum au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

Fost „vice” al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente, arestat în dosarul producerii a 4,7 tone de metamfetamină!

Citește și: Comisarul-şef Cristian Mihalcea continuă dezvăluirile: „I-am înaintat un raport d-lui chestor Badea. Aştept răspunsul, după care voi face public ceea ce s-a întâmplat”

Cei doi sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, punerea pe piaţă a substanţelor clasificate, în formă continuată, şi complicitate la trafic intern de droguri de mare risc.

Conform DIICOT, în perioada ianuarie 2021 – februarie 2023, cei doi, împreună cu cehi, slovaci, polonezi, lituanieni, au format o grupare transfrontalieră, care a acţionat în mai multe state din spaţiul UE – Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania şi România – în scopul punerii pe piaţă a substanţelor clasificate.

Gruparea a perfecţionat un circuit de deturnare de la destinaţia legală, „spălare” şi înglobare, prin fabricare, a doi precursori, efedrină şi pseudoefedrină, în medicamente, sub formă de comprimate. Membrii grupului ar fi transportat comprimatele din România în Polonia către societăţi care le-ar fi achiziţionat, fără a avea autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor.

Acţiunile ilicite erau disimulate sub paravanul derulării unor operaţiuni comerciale cu aparenţă de legalitate mai precizează sursa citată.

La nivelul Cehiei şi Poloniei, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă producţia de metamfetamină în laboratoare ilegale, iar precursorii furnizaţi de membrii grupării reprezentau una dintre cele mai importante substanţe în producţia de droguri”, informează DIICOT.

Comprimatele ar fi fost preluate pe teritoriul Poloniei de un localnic, care ar fi fracţionat transporturile în cantităţi mai mici şi ar fi organizat livrarea acestora către Cehia şi Slovacia, pentru distribuţia către persoanele care ar fi folosit comprimatele în producţia de metamfetamină.

Membrii grupării au organizat transportul şi livrarea către societăţile achizitoare a 168.788.870 de comprimate, în care ar fi fost înglobaţi, prin fabricare, precursorii efedrină şi pseudoefedrină – aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină, din care se puteau produce aproximativ 4,7 tone de metamfetamină – conform Agerpres.

Comprimatele fabricate în România ar fi fost folosite pentru producerea drogului în laboratoare clandestine, descoperite în Cehia şi Polonia.

Preţul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină preţul de vânzare este cuprins între 70 şi 100 deuro”, potrivit DIICOT.

Firma producătoare din România ar fi realizat 97 de livrări către firme din Cehia, Bulgaria, Lituania şi Spania.

În urma percheziţiilor efectuate în România, la 1 martie, au fost indisponibilizate aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, 4.944.000 de pastile cu efedrină şi pseudoefedrină, 200 kg de materie primă cu precursori pregătită pentru prepararea pastilelor, aproximativ 600.000 euro, precum şi mai multe înscrisuri de interes în cauză”, potrivit sursei citate.

   

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Aventura politică a săptămânii

O vorbă din folclorul urban spune că, atunci când cineva scapă în mod miraculos dintr-o situație dificilă, înseamnă că “i-a trecut glonțul pe lângă...

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...