Web Analytics

Un fost consilier local îi cere Prefecturii să constate nulitatea unor titluri de proprietate deţinute de fostul şi actualul primar de la Costeşti

de | 11.07.2019 13:33 | Politica si Administratie

Dumitrică Marin, fost contabil-şef la CAP Costeşti şi consilier local în CL Costeşti în perioada 1992-1996, a sesizat Instituţia Prefectului Argeş cu privire la reconstituirea sau constituirea ilegală a dreptului de proprietate, la nivel local și nu numai, în favoarea unor persoane neîndreptăţite, potrivit legii, la astfel de reconstituiri/constituiri. Printre cei nominalizați se numără actualul primar al Costeștiului, Ion Baicea, și fostul edil-șef Dan-Ion Vasile. Petentul cere să se constate nulitatea absolută a actelor prin care s-a acordat teren agricol celor în cauză.

În cazul actualului primar, Ion Baicea (edil-şef al oraşului din 2008 și fost viceprimar în perioada 2004-2008), Marin Dumitrică invocă un act în baza căruia spune că s-ar fi acordat teren fără bază legală.
„Este vorba de titlul de proprietate nr. 131075 din 16.12.2004, suprafața de 1 ha teren arabil, cu specificația constituire, pentru că a lucrat în agricultură, respectiv CAP, dar nu a lucrat nicio zi, întrucât CAP s-a desființat în 1990 și dânsul a absolvit facultatea în 1992”, spune fostul consilier local în sesizarea adresată Prefecturii.
Primarul spune că documentul e legal. „Eu ce să vă spun acum? Am lucrat la IAS Costești, din 1992 până în 2000, nu la CAP și titlul de proprietate e pe raza comunei Buzoiești, unde am lucrat. Domnul Dumitrică, dacă apreciază el că e ilegal și e juristul orașului Costești, e treaba lui. Sunt o grămadă de sesizări făcute de domnul Dumitrică, au tot fost verificate. El e de meserie, cum ar veni… Nu e nicio problemă. Poate să sesizeze oriunde dorește dânsul”, a explicat, contactat de Jurnalul de Argeş, primarul Ion Baicea.

„Nici nu era născut când a luat ființă CAP”

Ion-Dan Vasile – fost primar al Costeştiului între 2004 şi 2008 şi viceprimar în 2008 – e și el nominalizat de Marin Dumitrică în sesizarea înaintată Instituției Prefectului Argeș. Despre fostul edil petentul spune că, de asemenea, a primit teren fără bază legală. Ex-consilierul local invocă un titlu de proprietate din 2009, pentru 3,5157 ha teren pășuni și un altul „nr. 84038 din 29.02 1996, emis pe numele mamei dânsului, Vasile Ioana, în suprafață de 2,5 ha, teren arabil, reconstituire, fără să fi avut rol agricol, rolul fiind pe numele soțului”, despre care Marin Dumitrică spune că primise deja terenul cuvenit la momentul eliberării titlului.
Tot în cazul lui Dan-Ion Vasile (pe care am încercat să-l contactăm în vederea obținerii unui punct de vedere), petentul invocă şi un tabel nominal, mai exact „Anexa 2, la nr. 7, validat cu suprafața de 0,50 ha teren agricol, cu specificația că a adus pământ în CAP, dar nici nu era născut când a luat ființă CAP”, după cum se arată în sesizarea înaintată Instituției Prefectului Argeș.

„Soției mele nu au vrut să-i acorde cei 5000 mp prevăzuți de lege”

În sesizare apar și numele unor angajați ai Primăriei Costești și ale rudelor acestora, în cazul cărora fostul consilier local spune că au fost eliberate titluri de proprietate fără bază legală.
„Deci, în total, 14,0757 ha de teren arabil acordat fără bază legală (…), dar s-au mai acordat la favoriții acestora și la alte persoane din comisia de fond funciar, încât în total însumează peste 70 ha numai din câte cunosc eu, care am fost contabil-șef al CAP Costești 15 ani și consilier local la Primăria Costești patru ani, în perioada 1992-1996, și, dacă am semnalat faptele frauduloase ce se comiteau atât în domeniul funciar, cât și în domeniul financiar, cu cereri înregistrate, soției mele nu au vrut să-i acorde cei 5.000 mp prevăzuți de lege pentru 24 de ani lucrați în CAP, în funcția de contabil”, mai spune Dumitrică.

„Au întocmit și semnat un act fals”

Fostul consilier local vorbește în cazul celor amintiți despre însușirea unor foloase necuvenite prin procedee frauduloase, comise în dauna altor persoane și chiar a domeniului public.
„Aceştia au întocmit și semnat un act fals, respectiv un proces-verbal încheiat la 30.11.2003 în adunarea generală de stabilire a reprezentanților proprietarilor de teren conform HG 890/2005, în care au prevăzut că au fost numiți numai 4, adică cei agreați de dânșii, în loc de 8, cât au fost numiți în realitate de către adunarea generală și confirmați în ședința consiliului local din aceeași zi, așa cum rezultă din Hotărârea nr. 41 și anexa nr. 1 la hotărârea nr 42/2005, fiind excluse persoanele incomode, în special eu, care, în ședința respectivă, am zis că este necesar întâi anularea actelor emise cu încălcarea prevederilor legii și, după aceea, solicitarea de teren de la domeniul statului pentru acordare la persoanele îndreptățite, conform prevederilor Legii nr. 247/2005 ”, mai spune fostul consilier.

Actualul primar îşi apără foştii şi actualii colegi vizaţi în sesizare

„Titlurile au fost emise legal. El (n.red. – Dumitrică) spune, dar acum dumneavoastră trebuie să și credeți? Sunt titluri de proprietate, sunt cauze care au fost cercetate… Mai mult ce să vă spun?! Toate sunt emise, verificate, reclamate. Acum mai trebuie să verifice presa! Nicio problemă!”, a declarat primarul Ion Baicea (foto).

Ce spune Instituţia Prefectului cu privire la această sesizare

Am încercat să aflăm de la Instituţia Prefectului Argeş un punct de vedere cu privire la sesizarea amintită, iar răspunsul primit a fost următorul:
„(…) Am solicitat Comisiei locale de fond funciar un punct de vedere, cu precizarea că nulitatea acestor acte poate fi invocată de primar/prefect, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților și de alte persoane care justifică un interes legitim, iar soluționarea cererilor este de competența instanțelor judecătorești de drept comun, iar aspectele penale se pot soluționa de organele de cercetare competente care pot verifica toate aspectele susținute de petent”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii