Web Analytics

Forum Business în Argeș. Alina Gorghiu: ”Știm foarte bine că este loc de mai bine pentru mediul de afaceri argeșean! ”

de | 1.03.2022 09:29 | Actualitate, Politica si Administratie

Luni, 28 februarie, la hotel Ramada a avut loc prima ediție a forumului “Business în Argeș”, un eveniment dedicat antreprenorilor din județul nostru. Vicepreședintele Senatului României, Alina Gorghiu, care a fost gazdă a precizat, la debutul dezbaterilor, că vor urma evenimente similare de cel puțin două ori pe an, în așa fel încât acest forum să devină un cadru de dezbatere dedicat problemelor mediului de afaceri argeșean. La întâlnire au participat peste 130 de oameni de afaceri argeșeni care au pus întrebări și au dorit să afle de la speakerii participanți soluții la problemele antreprenoriatului local. S-au schimbat impresii, s-au schimbat cărți de vizită între oamenii de afaceri și reprezentații Executivului, opinia generală fiind că forumul a fost de bun augur.

Citește și: Poliția Argeș: Primul permis auto suspendat patru luni pentru viteză

Au fost invitați ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, Alin Chitu – secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, Cătălin Boboc – secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, şi Constantin Nancu – director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

“Multe provocări stau în fața economiei românești. Dar sunt sigură că dialogul între mediul de afaceri, Legislativ și Executiv ne va permite să găsim soluții bune iar autoritățile să ofere sprijin dar și stabilitate, predictibilitate și responsabilitate pentru ca planurile oamenilor de afaceri să meargă așa cum trebuie. Deși județul nostru este deja pe un loc de frunte în ceea ce privește datele economice de ansamblu, știm foarte bine că este loc de mai bine pentru mediul de afaceri argeșean! De exemplu, în domeniul turismului, stațiunea Bughea era mai cunoscută în sec XIX decât în sec XXI. Și nu este singurul exemplu. Este clar, ceva trebuie făcut, o prioritizare la nivelul județului Argeș pentru a corecta situația. Este unul dintre motivele pentru care la această primă ediție a Forumului nostru l-am invitat pe domnul Cadariu, care are în portofoliu nu doar antreprenoriatul ci și turismul”, a declarat vicepreședintele Senatului, doamna Alina Gorghiu.

Citește și: PM Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții societății civile pentru campania ”Ucraina – Împreună ajutăm mai mult”

Un alt obiectiv pe care l-a pus pe agendă a fost program de parcuri industriale argeșene. “La nivelul Municipiului Pitești a fost găsită o soluție în bugetul local de anul acesta pentru a demara un Studiu de fezabilitate. Dar dvs., reprezentanții mediului de afaceri argeșean, cu siguranță cunoașteți mai bine nevoile la nivelul întregului județ. Așa că aș vrea să pun acest subiect pe agenda noastră, să vedem care sunt nevoile în acest sens, să avem un plan. Din discuțiile pe care le-am avut cu primarii și oamenii de afaceri din Argeș, alte teme de interes, pe care le vom dezbate la ediții viitoare, ar trebuie să fie: problemele sectorului agricol, modul în care economia argeșeană poate profita de statutul Piteștiului de viitor nod de autostrăzi și programele de dezvoltare locală economică și socio – culturală a zonei de nord a județului”, a precizat domnia sa.

Citește și:Probabilitate record, de 56%, ca Rusia să intre în incapacitate de plată

Ministrul Daniel Cadariu, printre alte subiecte a abordat tema voucherelor de vacanță.”Am adoptat în luna decembrie acea ordonanţă de urgenţă privind voucherele de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar, ceea ce înseamnă pentru domeniul turistic o infuzie de capital de aproximativ 300 milioane de euro. Sunt aproximativ un milion de salariaţi la stat. Însă, inclusiv în anul 2021, prevederea legală privind acordarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sectorul privat a fost valabilă şi funcţionează şi acum. Mai este un lucru. Acestea nu sunt limitate la suma de 1.450 lei. Este bine să facem cu toţii publică această informaţie, pentru că poate fi una dintre metodele de a stimula, din punct de vedere al agenţilor economici, stabilitatea forţei de muncă. Vouchere de vacanţă pentru mediul privat pot merge până la 6 salarii minime pe economie şi nu am renunţat la acele deduceri fiscale. Agenţii economici au beneficii. Întreaga sumă poate fi deductibilă, plus că nu se plătesc contribuţii sociale pentru contravaloarea lor”, a spus ministrul Daniel Cadariu.

De asemenea, ministrul de resort a realizat o radiografie a turismului românesc. „Este o noutate problema războiului de la vecinii noştri, însă aş vrea să vă dau câteva cifre. În 2019, atunci când a fost anul de vârf al turismului din România, lucrurile stăteau în felul următor: 10 milioane şi jumătate de turişti români şi 2,7 milioane de turişti străini. După doi ani de pandemie şi o scădere bruscă, abruptă în cursul anului 2020, în anul 2021 activitatea turistică şi-a revenit în bună măsură, mai ales în ceea ce priveşte numărul de turişti români. Am ajuns la 8,4 milioane. E drept, pe componenta turişti străini revenirea a fost ceva mai mică, de la 2,7 milioane la doar 840.000. Este şi acesta un motiv pentru care avem în vedere unul din multele programe pentru anul curent, care să se adreseze exact acestei probleme, şi mă refer la acel program pentru stimularea incomingului, pentru că, am spus noi şi aşa este corect, orice turist străin care ajunge în România reprezintă un export de servicii turistice”, a explicat Daniel Cadariu.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

1 Comentariu

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *