Web Analytics

Florentin Sorescu, „Transformatorul” său şi o lansare atipică

de | 16.06.2022 11:58 | Actualitate, Cultură

Anul trecut, poetul Florentin Sorescu a avut parte, pe merit, de primirea în Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Pitești, de Premiul revistei „Argeș”, dar și de Premiul U.S.R. Pitești pentru poezie.Anul acesta, Florentin Popescu publică, la Editura „Arthur”, un fel de carte despre copii, „Transformatorul”.
În ciuda celor spuse, inclusiv la lansarea din… holul Bibliotecii Județene Argeș, cu prilejul Târgului de carte pentru copii organizat de Bibliotecă, aceasta nu e o carte despre copii. E POEZIE, de cel mai înalt nivel. Una care-și caută criticii literari interesați.

În ciuda ilustrațiilor marelui pictor Sorin Dumitrescu-Mihăești, a contribuțiilor elevilor de la Liceul „Dinu Lipati” (care nu citiseră, anterior, cartea!), coordonați de profesorii de la liceu Nicoleta Barbu, Sidonia Gheorghinoiu și Consuela Gheorghinescu. La solicitarea editurii „Arthur”, poetul s-a supus. Nimeni nu știe că publicarea unei cărți poate costa, pe puțin, 10.000 de lei, mai ales când sunt cuprinse ilustrații realizate de Sorin Dumitrescu-Mihăești. Când e gratis și primești doar… 10 exemplare ca drept de autor, zici merci și te bazezi pe… cumpărători (dar oamenii cu bani nu cumpără, nici de-ai dracu’, să le fie numele uitat în veci, nici pentru urmași, care – cine știe? – ar fi interesați de… cărți; dar miliardarii de azi sunt analfabeți, nu participă la evenimente culturale, preferând Dubaiul; firește, nimeni nu o să-și aducă aminte de ei, vai, omnipotenții, peste câțiva ani, nici peste 100 de ani).

Citește și Florentin Sorescu și Lucian Costache, validați ca membri ai Uniunii Scriitorilor din România, filiala Pitești

Personaje sunt copiii cu nevoi speciale de la un centru

În mod surprinzător, despre carte și autor a fost invitat să vorbească istoricul Cornel Carp. Extrem de aplicat. Autorul, Florentin Sorescu, a recunoscut că este o lansare de carte cu totul atipică, mai ales pentru el, lăsându-se pe mâna editorilor. Care editori au apelat la elevii Liceului „Dinu Lipati” să realizeze picturi pe marginea cărții. Cele mai bune picturi au fost premiate (acțiune de P.R., elevii primind, ca premii, albume de artă publicate de această editură). În ceea ce ne privește, ca participați la mii de lansări, editura a greșit! Nu poți lăsa… autorul singur într-un context pe care nu-l cunoaște.
Dar „Transformatorul” trebuie citit cu atenție. E o mare carte scrisă la Pitești. 90% din volum se bazează pe personaje reale, de la un centru pentru copii cu nevoi speciale, transfigurate artistic. Restul, imaginația și suferința autorului.

Citește și Avocatul Florentin Sorescu a scris un poem satirico-dramatic

Citește și Avocatul Florentin Sorescu a câştigat un concurs naţional de literatură pentru copii

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii