Web Analytics

„Firmele se roteau ca lidere de asociere pentru a scăpa de concurenţă”

de | 16.08.2018 15:00 | Dezvăluiri

# Dosarul asfaltatorilor din Piteşti investigaţi de Consiliul Concurenţei

De mai multe săptămâni, Consiliul Concurenței investighează o licitație din Pitești. Și asta fiindcă există suspiciuni că cinci asfaltatori ar fi făcut o înțelegere între ei, pentru eliminarea concurenței. Și totul pentru a câștiga lucrări de asfaltare a 13 străzi, în valoare de 5,6 milioane lei, bani puși la bătaie de Administrația Domeniului Public Pitești.

Surse apropiate anchetei ne-au declarat că ”firmele se roteau ca lidere de asociere pentru a scăpa de concurență, practică ce este anticoncurențială, conform legislației în vigoare. Faptul că firmele se roteau ca lidere de asociere se poate vedea în ofertele depuse pentru patru dintre cele cinci loturi de lucrări. Au fost ridicate mii de pagini de documente de la sediile celor cinci companii investigate”. Ancheta Consiliului Concurenței privind cele cinci firme din Pitești – General Trust Argeș SRL, Comesad Drumuri SRL, Selca SA, Construct Steel Market SRL și SC Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă SRL – va dura cel puțin un an. Asta și pentru că, în cazul în care firmele vor fi găsite vinovate, amenzile sunt foarte mari, putând ajunge până la 10% din valoarea cifrei de afaceri.

Anularea licitației, contestată de firmele investigate

Trebuie spus că toate cele cinci firme investigate în prezent de Consiliul Concurenței au contestat anularea licitației la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Surse din cadrul Consiliului Concurenței ne-au confirmat că sesizarea privind suspiciunile legate de încălcarea Legii concurenței a fost trimisă, într-adevăr, de către ADP Pitești la sfârșitul lunii iunie.
Legat de anularea licitației și reluarea ulterioară a acesteia, oficiali din Consiliul Concurenței ne-au precizat că investigația deschisă nu duce automat la blocarea unei licitații ulterioare, această decizie fiind la latitudinea autorității contractante. Însă cei de la ADP privesc altfel lucrurile. ”Încă suntem în perioada de contestații. Cele cinci firme au contestat anularea licitației. Legat de reluarea licitației, așteptăm mai întâi puncte de vedere de la Consiliul Concurenței și Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor”, ne-a declarat Mircea Braniște, directorul ADP Pitești.
Revenind la licitația organizată de ADP Pitești, trebuie precizat că lucrările au fost împărțite în cinci loturi, iar la patru dintre cele cinci loturi sunt aceleași cinci firme în asociere care au depus oferte, singura diferență fiind în ceea ce privește firma lideră de asociere.
Pentru Lotul 1, în valoare totală estimată de de 650.799 lei+TVA, asocierea ce a depus oferta a fost condusă de Construct Steel Market, celelalte firme din componență fiind Construcții Drumuri și Lucrări de Artă, Selca, Comesad și General Trust. Străzile de asfaltat și valorile defalcate erau următoarele: strada Plopilor (parţial): 223.262 lei+ TVA, strada Petre Ispirescu (parţial): 269.675 lei lei+ TVA, strada George Sion: 157.862 lei + TVA.
Pentru Lotul 2, în valoare totală estimată de 1,22 milioane lei+TVA, asocierea ce a depus oferta a fost condusă de Selca, celelalte firme din asociere fiind Construcții Drumuri și Lucrări de Artă, Construct Steel Market, Comesad și General Trust. Străzile de asfaltat și valorile defalcate erau următoarele: strada Barbu Ștefănescu Delavrancea: 250.737 lei + TVA, strada Carpenului: 976.774 lei +TVA.
Pentru Lotul 3, în valoare totală estimată de 1.240.586 lei + TVA, liderul asocierii ce a depus oferta a fost General Trust, celelalte firme din asociere fiind Construcții Drumuri și Lucrări de Artă, Comesad, Selca și Construct Steel Market. Licitația viza b-dul Eroilor – de la b-dul Republicii până la str. Exercitiu.
Pentru Lotul 4, compus din strada Banat și cu o valoare estimată: 1.760.718 lei + TVA, Selca a fost cea care a depus ofertă.
Pentru Lotul 5, în valoare totală estimată de de 469.195 lei+TVA, asocierea ce a depus ofertă a fost condusă de Construct Steel Market, celelalte firme din componență fiind Construcții Drumuri și Lucrări de Artă, Selca, Comesad și General Trust. Străzile de asfaltat și valorile defalcate erau următoarele: strada Câmpului, parțial: 215.798 lei + TVA, strada Iosif Gabrea: 122.856 lei + TVA, strada Ion Ionescu de la Brad: 166.868 lei + TVA, strada Virgil Tempeanu: 119.512 lei + TVA, pasajul Ecaterina Raicoviceanu: 59.959 lei + TVA.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii