# Proprietarul halei în care Global Eco Center şi-a desfăşurat activitatea a cerut intrarea în faliment a societăţii din Iaşi.
De la incendiul care a provocat discuţii, dispute şi luarea unor măsuri se face anul chiar mâine. În tot acest timp, Global Eco Center, firmă care s-a ocupat de neutralizarea deşeurilor cu cianuri de pe fosta platformă ARO şi care, ulterior, a amenajat un depozit acolo, a trecut prin probleme care par să ducă la închidere. Amenzi, suspendare de activitate, anulare de autorizaţie, iar acum s-a pus şi bomboana pe colivă: solicitarea falimentului.
La finalul lunii august, Landmark Management, societatea care deţine fosta platformă ARO, a cerut Tribunalului Iaşi deschiderea procedurii insolvenţei pentru Global Eco Center. Motivul înaintării acţiunii este de presupus a fi existenţa unor datorii ale firmei cu deşeurile către proprietarul spaţiului în care şi-a desfăşurat activitatea. Vasile Tofan, administratorul de la Global Eco Center, a reacţionat imediat şi a iniţiat o solicitare de concordat preventiv, în fapt o încercare de a ajunge la înţelegere cu Sergiu Filip, managerul de la Landmark. Concordatul presupune evitarea intrării în procedura insolvenţei, în baza unui contract încheiat între debitor şi creditor, prin care datornicul propune un plan de redresare şi de acoperire a creanţei. Instanţa din Moldova a analizat cererea celor de la Global Eco Center şi se va pronunţa chiar astăzi.
Lucrurile s-au precipitat după ce Agenţia pentru Protecţia Mediului a dispus, în aprilie 2014, anularea autorizaţiei de mediu pentru activitatea Global Eco Center, exercitată pe amplasamentul din Câmpulung, în incinta Câmpulung Industrial Park. Din acel moment patronul firmei cu deşeurile, Vasile Tofan, a reclamat lipsa de reacţie a autorităţilor la încercările sale de dezafectare a locaţiei în care rămăseseră mii de tone de deşeuri, iar, de cealaltă parte, Garda de Mediu a reacţionat din nou cu amendă pentru nedepunerea la timp a bilanţului de mediu, a treia din ultimii ani (Tofan a declarat recent pentru „Jurnalul de Argeş” că a făcut acest lucru pe 15 septembrie). Între această dispută s-au intercalat autorităţile locale din Câmpulung, care au emis o hotărâre de interzicere a depozitării deşeurilor periculoase pe raza municipiului, dar şi organele de anchetă, în cazul incendiului din 2 octombrie 2013 efectuându-se o cercetare sub aspectul comiterii mai multor fapte penale. Nu în ultimul rând, Tofan a atacat în instanţă decizia de anulare a autorizaţiei de funcţionare, însă până în prezent nu s-a derulat niciun termen în proces.
Acestea sunt împrejurările în care Vasile Tofan (foto) a aflat că va primi un „bonus”: cerere de faliment din partea celui care l-a găzduit peste 4 ani, Landmark Management, proprietar Câmpulung Industrial Park. Anticipând acest lucru, patronul de la Global a cerut Tribunalului Iaşi să dispună procedura concordatului preventiv, în speranţa că va ajunge la o înţelegere cu creditorul Landmark Management şi astfel va evita insolvenţa.
Pe 26 august a intervenit cererea lui, respinsă de instanţă pe 3 septembrie. La doar trei zile după tentativa de concordat, Landmark a solicitat intrarea în insolvenţă a Global Eco Center, cauza intrând pe rolul Secţiei II civilă-faliment a Tribunalului Iaşi. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru o zi din ianuarie anul viitor, aşa că Tofan a mai făcut o încercare de ieşire din problema datoriilor către firma lui Nicolae Raţiu şi condusă de Sergiu Filip. Pe 9 septembrie a cerut din nou concordatul preventiv, iar acum aşteaptă hotărârea.
Cătălin Ion Butoiu
0 Comentarii