Web Analytics

Fete traficate, umilite de un doctor de la Medicină Legală Argeş

de | 22.10.2020 13:19 | Dezvăluiri

# Ca urmare a acestui incident, dr. Iatan Gheorghe de la Serviciul de Medicină Legală Argeș este cercetat de Comisia de Etică din cadrul Spitalului Județean

Săptămâna trecută, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale a transmis o adresă oficială managerului Spitalului Județean Pitești, Adriana Molfea, în care atrage atenția cu privire la o situație petrecută cu beneficiarii organizației Reaching Out România, în incinta Spitalului Județean. Subiectul a fost adus în atenția publicului mai întâi pe „PressHUB”, platformă națională de media unde Jurnalul de Argeș este partener. ONG-ul acuză că un asistent medical a refuzat să permită accesul la medicul legist unui asistent social de la centrul Reaching Out Romania, însoțit de trei fete – victime ale traficului de persoane. Mai mult, asistentul medical de la SJU Pitești le-ar fi stigmatizat pe fete pe holurile instituției. Conducerea SJU Pitești a demarat o anchetă în acest caz, iar managerul Adriana Molfea spune că nu este vorba de un asistent, ci de un medic de la Serviciul de Medicină Legală, care este cercetat de Comisia de Etică pentru comportamentul său.
Pe data de 13 octombrie, ora 09:00, o asistentă socială de la organizația Reaching Out Romania a mers împreună cu trei fete, victime ale traficului de persoane, la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Județean Pitești. Asistenta avea delegație de la Reaching Out Romania (ROR, un centru din Argeș pentru protecția victimelor traficului de persoane, n. red.) și copie după hotărârea de instanță care arată că fetele au măsură de protecție la ROR.
„Asistentul discutase în prealabil cu medicul de serviciu și îi explicase că pentru una dintre fete procurorul care instrumentează cazul de trafic de persoane a solicitat opinia medicului legist cu privire la eventuala corelare a diagnosticului fetei cu o tulburare pe care aceasta o are de 5 luni (absența menstruației, în absența sarcinii) și cu faptul că traficantul o obligase să întrețină raporturi sexuale timp de o săptămână, zi și noapte, cu foarte mici pauze, pentru a scoate maximum de venituri din vânzarea ei. Celelalte beneficiare însoțeau asistentul medical, deoarece urmau să meargă împreună la un alt consult.
La intrarea în Serviciul medico-legal, asistenta socială și beneficiarele au fost întâmpinate de un asistent medical – dl. Gheorghe (care este doctor, după cum am aflat din documentarea noastră – n. red.), care, când a auzit că fetele sunt beneficiare Reaching Out, le-a refuzat accesul, strigând că, dacă nu vine DGASPC-ul, el nu discută cu ele, neinteresându-l faptul că i se prezentau documentele privind tutela asupra pacientei, tutelă deținută de președintele organizației. Mai mult, acest domn a strigat pe holuri după fete vorbindu-le foarte urât, umilindu-le și menţionând că ele sunt cele traficate. Asistenta socială a luat beneficiarele și a părăsit serviciul. Fapta însă este incredibilă din partea unui profesionist plătit din fonduri publice, într-o instituție care trebuie să acorde asistență tuturor persoanelor care i se adresează”, se arată în reclamația Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale.

Iana Matei, director Reaching Out: „După toate discuțiile despre trafic, despre ce înseamnă victima (…), domnul Gheorghe de la Spitalul Județean a înțeles că trebuie să facă mișto de niște fete care sunt cu traumă”

Fondatoarea asociației Reaching Out România ne-a povestit ce s-a întâmplat la Spitalul Județean. „Noi ne-am dus cu trei fete la consult. Cu una dintre ele ne-am dus la Cabinetul Medico-legal pentru că doamna procuror ne-a rugat, dacă se poate, diagnosticul pe care îl are să fie corelat cu abuzul sexual și nu poate nimeni să ne spună acest lucru, decât, eventual, medicul legist. Noi ne-am dus să vorbim cu domnul doctor. În momentul în care au ajuns pe hol la Spitalul Județean, a ieșit un asisent medical (doctor, n. red.), care a început să țipe: «Reaching Out? Să vină Protecția Copilului!». Noi avem hotărâre de instanță. Nu înțeleg cum se lucrează în România, cum cerem noi să fie implementate legile, dacă instituțiile publice care trebuie să respecte legea în primul rând nu o respectă. Asistenta socială avea hotărârea de instanță, copila are măsură de protecție la noi, nu trebuia să vină Protecția Copilului. Trebuia să ne lase să vorbim cu domnul doctor. Asistenta i-a explicat, a încercat. Foarte urât a vorbit și cu asistenta și cu fetele. Asistenta a încercat să îi explice că doamna procuror are nevoie de această corelare, deci trebuie să vorbim cu domnul doctor pentru că este un dosar. Doamna procuror ne-a rugat să facem. «Să vină DIICOT-ul, să vină procurorul!» (ar fi spus doctorul, n. red.). Deci chiar făcea mișto și apoi, către fete, «Hai, mă, care e aia abuzată?». Pe bune? După toate întâlnirile, trainingurile, instruirile, discuțiile despre trafic, despre ce înseamnă victima, despre cum trebuie să o ajutăm, despre cum trebuie să lucreze instituțiile împreună, cooperare națională, cooperare interinstituțională, cooperare internațională, domnul Gheorghe de la Spitalul Județean a înțeles că trebuie să facă mișto de niște fete care sunt cu traumă. (…) La un moment dat, domnul doctor a plecat, a fost chemat undeva. Asistenta le-a luat pe fete și a mers la Spitalul Județean, la un cabinet de acolo și a consultat toate fetele, dar nu avem hârtia pentru procuror, pentru că n-am avut cum să o luăm. Nici măcar nu știm dacă se poate elibera”, a spus Iana Matei.

Managerul Adriana Molfea: „Doctorul respectiv este supus analizei şi cercetării Consiliului de Etică”

Managerul Adriana Molfea susține însă că asistenta care le-a însoțit pe fete nu avea documentele necesare și că persoana care le-a oprit accesul este un doctor, nu un asistent medical. „S-a întâmplat că au venit fără documente. Nu poți să faci consulturi și expertize medico-legale decât cu tutorele, în situația în care ești minor, și cu ordonanță, în situația în care există un dosar pe rol. Ei nu le aveau. Iar în ceea ce privește comportamentul doctorului respectiv, nu e asistent, este doctor, l-am identificat, i-am cerut notă explicativă, mi-a formulat-o și este supus analizei și cercetării Consiliului de Etică pentru comportamentul dumnealui”, ne-a declarat Adriana Molfea, care a mai spus că plângerea de la Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale a fost înregistrată pe 14 octombrie, iar răspunsul va fi trimis în termenul stabilit de lege.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Mai domol cu sfinti si cu sfinte, ciuruci si ciuruce-s peste tot .

Ultimele articole