Web Analytics

Festivalul ”Răvășitul oilor” a răvășit de tot circulația celor care veneau prin Bran spre Câmpulung

de | 26.09.2022 14:10 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Am avut proasta inspirație ca ieri, pentru întoarcerea de la Bușteni la Pitești, să alegem traseul prin Predeal, Râșnov, Bran, Câmpulung. Am vrut să evităm aglomerația de la amiază, pe celălalt traseu, prin Sinaia, dar nu am luat în calcul că pe ruta aleasă, la Bran, are loc Festivalul Brânzei și Pastramei,  numitși ”Răvășitul oilor”. A fost o greșeală.

Citește și: Gospodarii își aduc roadele la Muzeul Golești, la târgul „Rod cu spor”

Cu vreo trei kilometri înainte de intrarea în Bran, mașinile s-au oprit; s-a format o uriașă coloană auto care mai mult staționa decât se mișca. Peste o oră a durat să ajungem în stațiune și încă vreo jumătate de oră să ieșim din ea. În Bran, în centru, dar mai ales pe platoul Inima Reginei Maria, acolo unde se vindeau produse tradiționale românești (brânzeturi, pastramă și alte bunătăți), bere, vin și palincă, pe fondul muzicii populare, era un adevărat furnicar. Agenții de circulație, care se aflau prin intersecții, priveau neputincioși la traficul infernal; practic, polițiștii erau doar de decor. Abia de la Bran încolo, șoferii au respirat mai ușurați.

De notat că acest festival este o sărbătoare simbolică și marchează sfârșitul anului pastoral. Din cele mai vechi timpuri a fost celebrată la momentul coborârii oilor de pe munte, cu dansuri, jocuri și mâncare tradițională.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii